Klar for ordførervervet

Brakvalg for Høyre

Brakvalg for Høyre– Når jeg har sagt ja til å stå som Høyres ordførerkandidat, og vi er kommet i den situasjonen som vi er kommet i nå, så er det klart jeg er klar for å bli ordfører, sier Arild Windsland etter at Høyre gjorde sitt beste kommunevalg i Birkenes gjennom alle tider.

— Gledelig! Arild er en veldig god kandidat. I det hele tatt er det veldig mange gode kandidater på Høyre-lista, og så har vi en valgkampleder som har gjort en veldig god jobb, sier Harald Vestøl og gratulerer Arild Windsland med valgseieren.
– Dette bekrefter at politikken vi har ført har vært bredt akseptert, legger «gammelordføreren» til.

Forventet framgang

Med Vestøl som ordfører har Høyre har vært det klart største partiet i Birkenes de siste kommunestyreperiodene, og med den store framgangen partiet hadde på de siste landsdekkende meningsmålingene før valget var det forventet at partiet ville gjøre det skarpt i Birkenes igjen. Men på de første prognosene som kom i 16.30-tida valgdagen, basert kun på forhåndsstemmene, gikk partiet faktisk litt tilbake og lå an til å miste to av sine ni representanter i Kommunestyret. Fem og en halv time seinere, når grovtellingen er unnagjort på kontorer og møterom på Kommunehuset, er det imidlertid klart at Høyre nok en gang kan utropes til den store valgvinneren i Birkenes. Med 38,9 prosents oppslutning går de blå fram 6,1 prosent og beholder sin ni mann og kvinner sterke kommunestyregruppe.

Høyre krever ordføreren

— Vi har hatt framgang på meningsmålingene på landsbasis, og lokalt har vi lagt ned et solid arbeid i valgkampen, så jeg hadde forventet at vi gjorde et godt valg. Men at vi gjør tidenes beste Høyre-valg når vi nå har skiftet mannskap – Harald (Vestøl) har jo gått av, og han var enormt populær – så er det kanskje litt over forventningene. Men det er klart det er utrolig artig å få den tillitserklæringen fra velgerne, sier partiets førstekandidat Arild Windsland.
— Og nå skal Høyre ha tilbake ordførerkjedet?
— Ja, det skulle bare mangle!, skyter valgkampgeneral Gunnar Høygilt inn.
— Nå skal det jo velges først, men som Gunnar sier, så skulle det vel bare mangle, sier Arild Windsland.

Kampklar ordfører

Sammen med Høyre-duoen står ordfører Arild Espegren (KrF) og studerer valgresultatet som nettopp er kommet ut av printeren. Han er ikke klar til å gi fra seg kjedet uten kamp.
— Det var en god seier for Høyre, det her. Vi gjør det tålig bra, går fram cirka en prosent og blir nest størst.
— Men ordførervervet går vel til Høyre?
— Mnjaaa, jeg vil vel si det sånn at vi skal jo forhandle, men det er klart jeg ser poenget. Høyre har fått et godt forhandlingskort, men vi skal jo ikke ha noe kommunestyremøte før i oktober, så jeg kommer i alle fall til å sitte fram til det, sier han mellomfornøyd.

FrP halvert

De store taperne i Birkenes er FrP, som får halvert sin kommunestyregruppe fra fire til to representanter, og SV, som mister sin ene.
— Bare to? Det var søndelig!, er Odd Gunnar Tveits (FrP) første reaksjon. Med 8,8 prosents oppslutning er partiet gått tilbake 3,4 prosent siden siste kommunevalg. At det er bare halvparten av tilbakegangen partiet har opplevd på landsbasis er mager trøst for partiets ordførerkandidat i Birkenes.
— Jeg hadde håpet å få beholde tre representanter, men ble litt bekymra da de siste målingene var så dårlige, innrømmer Tveit.

SV ute av Kommunestyret

— Det er veldig leit, for vi var et ganske nytt parti, med nye stemmer. Nå var nye koster på vei inn, Kommunestyret kunne trengt en SV-stemme, og Iren (Sommerset, førstekandidat, red. anm.) hadde gjort en veldig god jobb, det er jeg overbevist om, sier Inger Slågedal, som har representert partiet i Kommunestyret de siste fire årene. Med 3,2 prosents oppslutning går de mørkerøde 1,5 prosent tilbake.

Ap vil ha varaordføreren

Heller ikke storebror Arbeiderpartiet gjorde noe brakvalg i Birkenes, til tross for framgang nasjonalt. Anders Christiansen & co gikk tilbake ett prosentpoeng, til 17,5 prosent, og mister en av sine fem representanter.
— Det er klart vi er litt skuffa, men det er omtrent der vi pleier å være, sier Christiansen. Han har imidlertid ikke helt gitt opp håpet om betydningsfulle posisjoner.
— Går dere for varaordførervervet?
— Vi kommer til å forhøre oss litt, ja …

Sp mister én

Senterpartiet går tilbake 1,1 prosent, til 10,5, og mister med dét en av sine tre representanter, mens Venstre må belage seg på en ny periode i den lokalpolitiske kulden, til tross for framgang siden forrige kommunevalg. 0,1 prosents framgang gir bare 2,4 prosents oppslutning, og det er ikke nok til å bli representert i Kommunestyret i Birkenes de neste fire årene.