– Byggekomité som metode

(Arkivfoto)

 

Skole og helse er de to store driftsområdene i kommunen. De utløser mye kostnader og berører mange mennesker. Det meste av den daglige drift er delegert til administrasjonen og vi involverer oss lite politisk. Kanskje det er på tide med en byggekomite i disse driftsområder?

Et av mine beste politiske minner er fra eldreomsorg prosjektet jeg ledet på slutten av 1980-tallet. Den slitte gamleheimen ble erstattet av trygdeboliger og driften gikk over til åpen omsorg. Suksessfaktoren var involvering. Fra brukere, pårørende, ansatte og politikere. Vi tok skritt for skritt med en klar plan for hva vi ville oppnå – en mer framtidsrettet omsorg. Vi fikk med oss de eldre og ansatte og tok turer til andre kommuner som var kommet lenger enn oss. På den måten skapte vi forståelse og trygghet for det som måtte komme av endringer. Det er nå over 30 år siden og nå står vi foran nye utfordringer innen omsorgen.

Skal vi lykkes må vi jobbe sammen. Brukere, ansatte og politikere. Vi må ha klare mål og ta i bruk de virkemidlene som trengs. Når jeg foreslår byggekomité så er det fordi det er en arbeidsmetode som virker. Prosessen rundt det nye renseanlegget er et klart bevis på det.

Vi bør gjøre det samme i oppvekst. Utenforskapet er voksende, og det starter ofte i grunnskolen. Negativt språk og adferd er i ferd med å utvikle seg i våre skoler og de sosiale medier er en stadig utfordring for de ansatte i skolen. Jeg tror en byggekomité vil virke også her. Vi er skoleeiere, men famler i blinde hvordan vi skal være det. Skal vi komme videre i denne viktige sak må vi jobbe sammen. Sette et mål, gi og ta og gå utenfor den smale sti. Og ikke minst involvere elever, foreldre og ansatte.

Det er alltid en hårfin balansegang mellom politikk og administrasjon. I utgangspunktet skal vi jobbe hver for oss . Administrasjonen skal planlegge og foreslå og politikerne skal vedta. Vi kan ta enkeltvedtak og detaljstyre. Bestemme hva og hvor det skal vaskes, eller gå inn i timeplanen på skole. Det fører neppe til en bedre tjeneste. Jeg tror heller disse to store tjenesteområdene trenger et prosjekt som i 1987 der vi løfter fram hele fjøla og med byggekomité som arbeidsmetode.

Det har slått meg mang en gang at vi reiser på befaring og ser på om det kan tillates et lite tilbygg eller en hytte på heia, men tar oss sjelden tid til et par timer på Birkeland skole. Til tross for at det er der utfordringene og vår hovedoppgave ligger.

Metoden med byggekomité er avhengig av løsningsorientert og praktisk tenkning. For Høyre er det naturlig å lytte til de som har skoene på. Søke lærdom av andre og spille på det offentlige og private samarbeidet. Gjør vi det får vi garantert gode forslag og gode resultater.

En byggekomité er en arbeidsform i investeringsprosjekter. Derfor ordet «bygge». Det effektive med den metoden er at politiker er med i prosessen fra start til mål og tar avgjørelse sammen med administrasjonen. Vi bør bruke den metoden også i driftsområdene oppvekst og helse.

Jeg er klar hvis du vil!

(Så må nok navnet endres til utvalg for å få det etter loven. Det er en bagatell og betyr lite hvis bare metoden virker.)

 

Arild Windsland (H)

 

________________

Leserinnlegg