Sist uke var 300 speidere fra hele Sørlandet krets samlet til kretsleir i Vassbotn ved Ogge. Det ble ei uke med mye moro – og mye knott.
KULTUR. – De har gjort en god jobb i staben. Bra opplegg, god mat og flotte aktiviteter. Det eneste som ikke har vært helt topp har vært all knotten og myggen. Men sånn er det i innlandet, og det overlever vi. Alt det andre har vært så bra, så.
Eivind Drivenes, leder i 1. Vennesla tropp, står i inngangsportalen til venndølenes avdeling av kretsleiren. På alle kanter stikker telthatter opp. Her og der ryker det fra et bål. Det er torsdag formiddag og to dager igjen av den ukelange leiren som arrangeres hvert fjerde år. Med landsleir også hvert fjerde år mellom kretsleirene har speiderne en storleir å glede seg til annethvert år.
På et jorde ved Ogge
I år er det Birkenes Speidergruppe som har arrangøransvaret for kretsleiren, sammen med lederne i Sørlandet krets. De har fått låne et digert jorde ved bredden av idylliske Ogge. Her er det etablert teltleir, sanitærfasiliteter, kiosk og det som må til når 300 speidere skal på leir i ei uke. Ved inngangen til leiren står et byggverk som skiller seg en smule ut fra speiderteltene og lavvoene.
– Velkommen til «Lillestaben», sier hodet som stikker ut av en sprekk i veggen. Det tilhører Odd Arne Nyhaven, en av de seks roverne som camperer i hytta «Jallamekk», som de selv har bygd av stokker og presenning. Her har de etablert seg med TV, DVD-spiller, X-box, sofaer, hengekøye og feltsenger.
– Vi er stabens hjelpere, og så er vi med og arrangerer aktivitetene, forteller Odd Arne, sittende på ei feltseng, mens to andre stabsmedlemmer sover i sofaene.
Lite søvn – mye aktivitet
Det kan nemlig bli så som så med søvn i løpet av ei uke med kretsleir. Om dagen går det slag i slag med aktiviteter, om kvelden er det sosiale samlinger rundt leirbålene. I løpet av uka har speiderne fått prøve seg på både kanopadling og flåtebygging, de har lært å sy skipssekk, knyte speiderknuter og flette makramé, slitering og fender av tau, de har lagd leirskjerf med batikk, og, ikke minst, de har vært gjennom ei oppgaveløype etter Farmen-modell. Inndelt i lag på tre til fem deltakere har speiderne fått brynt seg på oppgaver som legobygging via radiokommunikasjon, melkespannkasting, øksekasting, vannhinderløype, hesteskokasting og melkespannholding. På hver post har lagene plukket poeng som så er blitt delt på antall medlemmer i troppen. På slutten av leiren blir troppen med høyest gjennomsnittsscore kåret til Beste tropp. I år skal det vise seg at 1. Vanse er sterkest, med Birkenes og Høvåg på andre- og tredjeplass.
Øy-haik
Farmen-aktivitetene har foregått på formiddags- og ettermiddagstid hele uka, unntatt onsdag. Da bar det ut på haik i kano til ei av de 365 øyene i Ogge, ei mil padling hver vei. Her ble det slått leir og overnatta. Det har også vært noen ettermiddagsøkter med bruskassestabling, hamsterhjul og strikkløping på blaut presenning, opplyser Tom Nyhaven, leirsjef og gruppeleder i Birkenes speidergruppe.
– Det har gått veldig bra. Vi har fått mye skryt for plassen, aktivitetene og været, som vi har vært heldige med. Det er én som har brukket armen og tjuefem som har vært inne i beredskapsteltet og fått plastret sår, mens noen har vært på legevakta og sydd noen sting. Men det er ikke veldig mye, vi har jo vært tre hundre speidere her oppe, sier leirsjefen, godt fornøyd med gjennomføringa av leiren. Om fire år er det ny kretsleir, men før det blir det landsleir i Bodø i 2017.
Bildegalleri: