Vi er mange som gleder oss over et tydeligere KrF. Under den nye ledelsen har partiet ikke skygget unna krevende debatter. Tvert imot har Dag-Inge Ulstein selv gått i bresjen i langt større grad enn tidligere. Dette gjelder blant annet i viktige verdispørsmål, som for mange av KrF sine velgere og tillitsvalgte er avgjørende for det politiske engasjementet.
Men tydelighet kommer selvsagt med en pris. Noen blir skuffet, og andre spør seg om KrF kjører en populistisk linje for å surfe på en «konservativ politisk bølge.»
Jeg tenker det er helt vesentlig å vektlegge at det er stor forskjell mellom tydelighet og «populisme». Sistnevnte er typisk for de som vil fremme enkle løsninger på komplekse utfordringer og kjører dette til fulle. Det er noe helt annet enn tydelighet.
Den tydeligheten som KrF nå viser, er godt forankret i partiets verdigrunnlag, og bør egentlig ikke komme som noen overraskelse på noen. Forankring er helt vesentlig også i politikken, ikke minst for et verdibasert parti som KrF.
Men jeg skal innrømme at jeg har vært litt bekymret for at KrF kunne stå i fare for å bli mer innadvendt og «proteksjonistisk» i sin profil, noe som kan føre til at blikket ut i verden blir mindre. Derfor ble jeg personlig veldig glad for at landsmøtet nylig vedtok å gå inn for å følge FNs anmodning om antall kvoteflyktninger, noe som betyr 5.000 i 2025. Her fikk partiledelsen gjennomslag for sitt standpunkt, i motsetning til de som foreslo å sette grensen på 1.000. Dette er nå vedtatt i gjeldende partiprogram.
Et tydeligere KrF betyr ikke et mindre raust KrF. Vi har en partiledelse som klarer å kombinere tydelighet og raushet. Det er en kunst i et samfunn der svart/hvitt-tenkningen ofte utraderer nyansene.
I en verden med mer uro, rekordmange mennesker på flukt og stor nød, er det viktigere enn noen gang å vise solidaritet. Eksempelvis er det i et land som Kongo nå 6,5 millioner internt fordrevne, mens tallet er ufattelige 13 millioner i Sudan. Dette er konflikter vi hører lite om i Norge. Solidaritetsperspektivet er en integrert del av det kristne menneskesynet, og det endrer seg ikke ved at nøden og uretten er «langt borte» eller ved at vi inntar «det nytter ikke»-holdninger.
Dette er også en del av KrF sin tydelighet.
Når vi denne uken feirer nasjonaldagen vår, er det grunn til å minne om at frihet, demokrati og fred er verdier vi fortsatt må kjempe for. Stadig flere steder i verden ser vi at disse verdiene er under press. Vi i Norge er fremdeles blant de privilegerte. Det forplikter oss til å kjempe også på vegne av andre enn oss selv, og til å være frimodige representanter for verdiene vårt demokrati er tuftet på.
La meg avslutte med å løfte fram KrF sine ungdommer. De går foran i sin tydelighet og sitt ønske om forankring. De er tøffe, står i stormen – og deres pågangsmot og iver er til stor inspirasjon.
Et tydelig KrF er et KrF som jeg tror vil bite godt fra seg i valgåret 2025.
Jostein Sæth
______________________________________________________
Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.