– INP foreslår konkrete endringer i energiloven

 

Vi i Industri og Næringspartiet, INP, ønsker her å presentere en omfattende løsning på den pågående strømpriskrisen i Norge.

Vi retter først oppmerksomheten mot historiske beslutninger, spesielt endringer i energiloven og utvidelsen av kabler til naboland, som vi mener har bidratt til dagens utfordringer på strømmarkedet. INP foreslår konkrete endringer i energiloven for å omdefinere norsk vannkraft som «sikkerhetskritisk infrastruktur», med mål om å fjerne den fra børsen NordPool og styrke politisk kontroll.

Videre argumenterer vi i INP for behovet for statlig eierskap i kraftproduserende selskaper, der klare retningslinjer skal fastsettes for fyllingsgrad, fortjeneste og en maksimal pris. Dette, hevder vi, vil sikre norske strømforbrukere tilgang til rimelig strøm med et definert tak. Målet er å opprettholde stabilitet for industri, landbruk og husholdninger.

INP legger også vekt på å nøye vurdere konsekvensene av nye kraftkrevende prosjekter, med spesiell oppmerksomhet på å sikre stabilitet og forutsigbarhet for eksisterende husholdninger og industri. Dette inkluderer en grundig vurdering av prosjekter som elektrifisering av sokkelen, batterifabrikker, hydrogenproduksjon, CCS-lagring, datalagring/kryptomining, og ikke minst vindkraftverk, som INP påpeker har påført strømprisen press med sine høye og drastisk økende produksjonskostnader.

Når det gjelder fremtidige energikilder, peker INP på ønsket om å oppgradere eksisterende vannkraftverk og utforske muligheten for atomkraftverk GEN4 med saltsmeltereaktorer, kanskje i form av små lokale enheter. Samtidig vil vi investere midler i forskning og utvikling av thorium- og geotermisk energiproduksjon som en del av forberedelsene for fremtidige generasjoner.

På energibesparingssiden vil INP revitalisere ENØK med sunne støtteordninger, inspirert av vellykkede modeller i nabolandene. Vi vil også styrke nettselskapenes kapasitet til å oppgradere leveringsinfrastrukturen for å møte fremtidige behov.

Til slutt understreker INP betydningen av å sikre det nasjonale markedet før eksport, og vi vurderer til og med å kjøpe ut investorer i utenlandskablene for å oppnå full politisk kontroll over import og eksport av strøm. INP er tydelige på at vi ikke vil tillate eksport av en eneste kilowatt før Norge er forsikret om tilgang til rimelig norsk kraft.

Skal vi vente og se, noe sittende regjering er utrolig flinke til, eller skal vi snart få en ny kurs for landet?

 

Håvard Glad Andreassen

 

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.