Den populære eplegløggen fra Røyland Gård helt til finalen

 

Fredag kveld var Røyland Gård med i den sterke konkurransen om «Årets drikk» i Norge, da «Det Norske Måltid» skulle kåre de beste av de beste innen mat og drikke i Norge. Finalen ble arrangert i DNB Arena i Stavanger.

Pernille Vea (43) og Gunnar Sagstuen (44), som driver Røyland Gård, har med sin satsning de siste årene virkelig satt Vegusdal, og Birkenes kommune, på kartet med sin matproduksjon.

De kan nå presentere 44 produkter ut til kundene sine, og snart er en nyhet også på markedet. Nyheten heter «Drink Sirup», og er basert på norske bær og frukter.

BA møtte de dyktige vegdølene hjemme på vakre Røyland Gård, før de satt seg i bilen på vei til Stavanger.

– Vi er veldig godt fornøyde med utviklingen her på Røyland, og alle piler peker oppover, forteller Vea og Sagstuen.

– Bare på de første tre månedene i år har vi doblet omsetningen, sammenlignet med i fjor. Vi har 22 personer i arbeid her, og nå søker vi etter en produksjonsleder i en 100 prosent stilling også.

– Det er tre fast ansatte, tre ukrainere på arbeidserfaring og språkopplæring fra NAV, og skoleelever fra Engesland skole. Vi må skryte av alle som er arbeidstagere hos oss, de står virkelig på, forteller de lokale matvareprodusentene.

Pernille og Gunnar overtok gården i 2012, og på de 13 årene har utviklingen vært imponerende. Syltetøy fra norske bær har vært hoved-geskjeften. I 2023 omsatte de for 6,1 millioner kroner, mens tallene for 2024 endte på 7,3 millioner kroner.

– Og nå drar dere til Stavanger og kjemper om mer heder og ære, spør vi gründerne.

– Ja, dette blir spennende, fortalte Pernille og Gunnar før fredagens konkurranse.

– I fjor høst fikk vi tilbakemeldingen fra «Det Norske Måltid» (DNM) om at vår egen Eplegløgg er en av tre finalister i kategorien «Årets drikk». Vi er selvsagt veldig spente, men føler oss allerede som vinnere med denne utnevnelsen.

I finalen fredag kveld konkurrerte de mot A. Idsøe eplemost fra Stavanger og Rabarbra fra Inderøy Mosteri i Trøndelag.

Og det var A. Idsøe som ble kåret til vinnere.

– DNM leter etter det ypperste innen mat og drikke, og de har etablert seg som matbransjens viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling i landet, forteller de oss.

– Fortell oss kort om eplegløggen deres.

– Mange forbinder nok gløgg med julen. Vår eplegløgg egner seg like godt i solveggen i påska, til kjølige sommerkvelder, mørke høstkvelder eller som en drink tilsatt sprit etter eget ønske. Eplegløggen er drikkeklar, den kan serveres kald, og er et nydelig alkoholfritt alternativ.

– Eplegløggen vår ble til i 2016, da det var et godt eple-år og tilgangen til epler hadde aldri vært bedre.

– Vi ønsket å lage et nytt epleprodukt, og jeg testet ut ulike krydder sammen med pressede epler. Etter hvert ble kombinasjonen Halling-epler med kanel, nellik, kardemomme, anis og ingefær en vinner, forteller Pernille.

– Vi greide etter hvert ikke å dekke etterspørselen. Vårt produksjonskjøkken ble for lite. Vi tok dermed kontakt med Puntervold i Grimstad, som nå hjelper oss med tappingen, forteller Pernille.