I den flotte kantina på 3B Fibreglass bytter damene på å lage mat til rundt 200 ansatte. De begynner allerede klokka sju om morgenen med forberedelser til dagens middag, og er ferdige rundt klokka ett – men av og til seinere.
– Siden 19. august i år, når ovnene stengte ned, har vi hatt mange flere som spiser her enn hva vi pleier å ha til vanlig. Fra å servere mat til 70-90 ansatte, så gikk vi over til å servere rundt 200 stykker. Det er mange innleide fra ulike land og nasjonaliteter, forteller Lene Christiansen som har jobbet 17 år i kantina og hele 37 år på fabrikken.
Hun forteller at til vanlig er de én på jobb, men nå er de to-tre på jobb siden det er mye mer hektisk nå.
Fem dager i uka serveres det mat, der fire av dagene er varmretter som blant annet lapskaus, karbonader eller gryterett. På onsdagene serveres det vafler og på fredager er det alltid pølser å få. De ansatte betaler en liten sum på 10-50 kroner per måltid, og får alltid kaffe, te eller kakao gratis.
Når jeg kommer ned sitter Linda Suvatne, en av de ansatte i kantina som har vært på bedriften i 23 år og har vært litt av og på i kantina, sammen med Linda Mollestad, Lene Christiansen og Eva Vallesverd. De planlegger bestillinger til jul.
– Vi lager to julemiddager, så at alle ansatte kan få mulighet at spise julemat på jobb. Da serverer vi ribbe og pinnekjøtt. Til de som jobber på julaften og nyttårsaften lager vi snitter, og handler inn godteri som de kan kose seg med på jobb.
Damene i kantina er enige om at jobben kan være svært hektisk til tider og at det ikke hadde gjort noe med en ekstra på jobb. Men på tross av at det kan være mye å gjøre, så er de alle glade i jobben sin.
– Det er en veldig takknemlig gjeng som kommer og spiser her. De går ofte rundt på sin avdeling, er veldig fokuserte, og når de siden får komme ned til mat så kan man virkelig se at de blomstrer. De er blide og fornøyde og stikker ofte innom for å spør hva det blir for mat i dag, forteller Linda Mollestad.
– Det er en samlingsplass med positiv og trivelig stemning, sier Linda Suvatne.
Når mai måned kommer, så har de en grilldag i uka under en fem ukers periode. Da får alle ansatte et gratis måltid med grillmat.
– Da serverer vi pølser, hamburgere og masse godt tilbehør, sier Lene Christiansen.
De forteller også at de får mange positive tilbakemeldinger, ikke minst fra de som er innleide en periode skryter over kantina og maten som serveres.