3B og strømprisene: – Vi kan ikke leve med slike enorme driftskostnader

BEKYMRET. Fungerende leder på 3B Fibreglass, Paul Jensen.

Det sier Paul Jensen, fungerende leder ved 3B Fibreglass, om de høye strømprisene.

– Det mangler sidestykke, og det haster nå veldig med å finne løsning. Slik det er nå er ikke forutsetningene for drift på plass. Arbeidshverdagen min nå dreier seg i all hovedsak om strøm, sier han.

Sammen med blant annet representanter for REC hadde han sist uke møte med Gro-Anita Mykjåland, Senterpartiets stortingsrepresentant fra Aust-Agder, og medlem av energi- og miljøkomiteen. Der la han frem sin bekymring i forhold til utviklingen i strømprisene. Bedriftsledelsen og fagforeninga har den siste tiden også møtt representanter fra storting, regjering og lokal politisk ledelse. Her har de lagt fram hvor alvorlig situasjonen er og hvor viktig det er å få på plass en snarlig løsning.

3B på Tollenes har et stort energibehov, og er en av bedriftene som virkelig får føle dagens energipriser på kroppen. De har et energibehov på 160 GWh i året. Av disse er 60 GWh elektrisk kraft, mens de øvrige 100 GWh kommer fra fossil energi i form av propan. 3B`s fabrikk har en stor andel av behovet dekket av ren energi, og er en av de reneste glassfiberprodusentene i verden, målt etter CO2-utslipp.

– 3B får prosjektstøtte fra Innovasjon Norge for å gå over til mer strøm. Dette må vi vente med. Med tanke på det grønne skiftet så var det ønskelig å fase ut fossil energi, men slik det er nå er det mer økonomisk å bruke mer gass. I «i et globalt perspektiv» er det bekymringsverdig at bedrifter presses til å bruke mer gass, fordi det er billigere, sier Jensen.

– Hva var budskapet fra deg til Mykjåland?

– Signalene fra oss er at det nå kan bli dramatisk. Vi greier rett og slett ikke dette om det ikke kommer løsninger på bordet, sier Jensen. Jeg må likevel være optimist. Vi må og skal finne en løsning.

Fra 20 til opp mot 200 millioner

– Strøm er blitt en betydelig kostnadsdriver for oss, sier Jensen.

Mens de i 2021 hadde strømkostnader på 22 millioner kroner er prognosene for i år på hele 100 millioner kroner, prognosene for 2023 er på hele 150 millioner kroner, ja kanskje så høyt som 200.

– Vi har sikret oss noe i forhold til systempris. Problemet nå er at denne avviket stort fra områdeprisen i Sør-Norge. Pr nå har vi ingen langsiktige avtaler på strøm, sier han. Glassfiberprodusenter har idag ikke tilgang på langsiktige industrikraftavtaler. Vi må ut i markedet å sikre.

– Hva skjer om disse strømprisene fortsetter?

– Da vil ikke denne typen industri ha livets rett i Norge. Tilgangen til stabil, billig og ren kraft har vært vårt viktigste konkurransefortrinn sammenlignet med våre konkurrenter. Driften går for fullt og kundene vil ha produktet vårt, men det er ikke bærekraftig i lengden. Det er heller ikke så lett at vi bare kan skru opp prisene på produktene våre. Med tre prosent av det globale markedet har vi liten innvirkning på prisnivået. Våre største konkurrenter er i Asia, og de har helt andre betingelser enn oss nå. Tilgangen på ren og billig kraft, det som før var vår største styrke er nå blitt en enorm utfordring for oss, sier han.

Investeringer kan måtte utsettes

– Vi har nå konkrete investeringsplaner for å øke andelen elektrisk energi til smelteprosessen, og fase ut fossilt brensel. Smelteovnene ved 3B nærmer seg slutten av levetiden, og etter planen skal de fornyes i løpet av 2023/2024. Totalt er det snakk om investeringer på mer enn 250 millioner kroner. Investeringsbeslutningene tas i løpet av kort tid, dermed må de økonomiske rammene for strøm være på plass snarest.

– Hva trenger dere?

– Vi trenger en kortsiktig løsning, enten kortsiktig kraftavtaler eller en refusjonsordning. Deretter trenger vi tiltang til konkurransedyktige langsiktige kraftavtaler.  Med det kan vi sende et signal til våre eiere at investeringer fortsatt er lønnsomme på Birkeland, sier Jensen.

Det har vært lansert strømtiltak i form av lån, men det er ikke aktuelt for 3B.

– Nei, vi trenger ikke lån. Vi kan ikke låne for å drive med underskudd. Det vi trenger i første omgang er avtaler med kortere varighet, for eksempel tre til fem år. Vi må vite hva som skjer om 2, 3, 4 og 5 år, ikke neste måned.

Ledelsen og de ansatte deler samme bekymring, forteller fagforeningens klubbleder Ove Vehusheia.

– Andre bedrifter kan kanskje redusere eller stenge ned deler av bedriften. Våre ovner kan ikke bare skrues av og på, det vil medføre store kostnader for oss, sier klubblederen. Han peker på at de har 215 ansatte, og at driften gir store ringvirkninger til det lokale næringsliv, anslagsvis 50 millioner kroner i året. Vi er i en presset situasjon, men vi kan ikke legge oss ned og gi opp. Vi tror på det vi gjør, sier han.

Stortinget har hastemøte om situasjonen 19. september, og 3B har forventninger om gode signaler før den tid.