– Takknemlig for at det har gått bra med alle

LEKKASJE. Lekkasjen av flytende glass skjedde i dette produksjonslokalet, forteller assisterende daglig leder Frantz Agerbo. Gulvet fikk hard medfart av det flytende glasset som holdt opp mot 1500 grader.

Glasslekkasjen på 3B-Fibreglass sist onsdag har ført til et produksjonstap på om lag 300 tonn glassfiber, men assisterende daglig leder Frantz Agerbo fokuserer helst på at det gikk bra med de ansatte.

– Jeg er først og fremst takknemlig for at det har gått bra med alle, sier Agerbo.

– Det var en alvorlig hendelse, men oppi alt så har vi kommet tålig bra fra det med tanke på at dette skjedde på dagtid. Mange personer på jobb slik at vi kunne hindre at det eskalerte, sier Agerbo

Mellom 50 og 60 ansatte ble onsdag evakuert etter hendelsen, og 21 personer ble sendt til sjekk på sykehus etter å ha vært eksponert for røyk. To av disse ble holdt igjen til observasjon over natta på sykehuset.

Det var en dreneringsdigel som sprakk og flytende glass rant ut i produksjonslokalet hvor flere ansatte jobbet.

– Hvorfor dette skjedde er litt for tidlig å si, forteller han.

NØDETATENE RYKKET UT. En lekkasje i en rørledning på 3B førte til at flytende glass rant ut i produksjonslokalet.

Alle nødetatene rykket ut. Brannvesenet hadde fokus på nedkjøling av glasset som holder en temperatur på 1500 grader, mens helse og politi bistod de ansatte som ble evakuert.

– Innsatsen fra brannetaten gjorde at det ikke var spredningsfare eller eksplosjonsfare. Det flytende glasset ble raskt kjølt ned. Det førte til at bortimot ett tonn glass frøs i en klump på gulvet. Det er nå meislet bort, forteller Agerbo.

– Fyringa ble stengt ned og glasset frøys i dreneringsdigelen. Nå varmes digelen opp igjen, og vi kjører gjennom glass nå, men kvaliteten på glassfiberen er ennå ikke slik at den er brukbar for salg. Det fører til at vi får noen dager med produksjonstap, forteller han videre.

I GANG IGJEN. Produksjonen tar seg opp, og arbeidet går snart som normalt igjen.

Fredag formiddag produseres det som normalt i to av tre ovner. Produksjon tar seg opp i helga og bedriften ventes å være tilbake i full drift rett over helga.

– Jeg er stolt over hvordan de ansatte har stått på. Vi øver mye på glasslekkasjer og har et robust industrivern, men vi har aldri hatt denne typen lekkasje før, sier Agerbo.

– Vi anslår produksjonstapet til å ligge på om lag 50 tonn om dagen. Nå kjører vi på 60 prosent produksjonskapasitet, og øker det til 80 prosent i løpet av dagen. Fra tidlig i neste uke er vi tilbake på full produksjon igjen.

– Jeg håper at kundene ikke blir skadelidende. I beste fall blir bare noen ordre skjøvet noe på, sier han.

Selv om det var et aldri så lite tilbakeslag, med et produksjonstap på i nærheten av 300 tonn, ser Agerbo optimistisk på fremtiden for glassfiberprodusenten på Tollenes.

– Ja, vi ser lyst på fremtida. Vi har 97 prosent eksport og nyter godt av den svake krona. Vi har stor tro på fremtida. Det har også eierne, og vi har fått aksept for å sette gang med å fornye ovnene. Det er en stor investering for om lag 250 millioner kroner, etter planen skjer det i løpet av 2024. Det er med på å danne grunnlag for nye 50 års drift, sier Agerbo.

– Foreløpig styrer vi mot et godt resultat i år. Utfordringa er fortsatt på strømpriser, prispress fra de asiatiske konkurrentene og høy inflasjon, sier han.