Kjell Bylund har det som plomma i eget, og stortrives som kommunens nye miljøvaktmester.
– Jeg synes det er et vanvittig bra tilbud fra kommunen, til brukerne, og selv opplever jeg det som en meningsfylt hverdag, sier Kjell.
Kjell er opprinnelig fra Kristiansand, men flyttet til Birkeland for 25 år siden, og bor nå på Bakkemoen. Han har allsidig bakgrunn fra byggebransjen, med mange års erfaring fra PK Entreprenør, Koab Industrier og Uldal Vinduer og dører. Vi spør hva som lokket 48-åringen til å prøve denne jobben.
– Det virka interessant og gøy. Jeg har bare vært her en måned, men det virker veldig positivt så langt. Det er foreløpig mye nytt, og ikke så mye som er definert ennå. Jeg er ikke blitt kjent med alle på psykisk helse og rus ennå. Først skal vi etablere kontakten her, så vil jeg etter hvert jobbe nærmere flyktningtjenesten også, sier han.
– En typisk arbeidshverdag hvordan er den?
– Nei, det er ikke godt å si. Det varierer mye. Jeg legger planer, men det blir aldri slik, sier han. Det blir mye tid her i fellesrommet. Nå i starten dreier det seg mest om å etablere kontakt og et forhold med alle de som er her. Vi må skape en relasjon før vi kan begynne å sette krav. Etter hvert blir det det å gi de tilbud om å være med og aktivisere seg, enten i de forskjellige aktivitetsgruppene eller hjelpe til med småjobber. Målet er å motivere de til å ta vare på seg selv og leiligheten sin, lyder det fra Kjell.
Miljøvaktmesterstillingen ble opprettet nå i år, og er en prosjektstilling finansiert av Statsforvalteren, i første omgang for ett år, men med muligheter for forlengelse ytterligere tre år.
Vi spør enhetsleder ved Ressurssenteret Terje Bakken om bakgrunnen for den nyoppretta stillinga.
– Vi så at andre kommuner nøt godt av en slik stilling, sier han. Enhetsleder forteller videre at det er om lag 30 brukere tilknyttet innenfor psykisk helse og rus.
Miljøvaktmesterens oppgave blant annet er å gjøre små praktiske ting, og gjerne få med seg noen av brukerne til å være med på jobben. Det er med på å aktivisere de, og gi de mestringsfølelse
– Det kan ofte være en ny giv å møte en annen yrkesgruppe enn det vanlige personellet. Vi tror det er fint å treffe en snekker, kanskje være med og bruke ei sag og bidra i arbeidet. Vi vil at de skal føle seg som en ressurs, sier Bakken.
Stillingen som miljøvaktmester er praktisk arbeid hånd i hånd med sosial aktivitet.
– Da stillingen ble etablert ved årsskiftet er det selvfølgelig altfor kort tid til å evaluere den. Men det ser ut til å fungere godt, sier Bakken og forteller videre at mye av arbeidet er tilknyttet aktivitetene i aktivitetsrommet i kjelleretasjen i det det nyåpnede bemannede lokalet til psykisk helse og rus i Smedens Kjerr 70.
– Jeg vil si at den sosiale aktiviteten er viktigst. Vi søkte en dyktig håndverker som kan legge fra seg sag og hammer og ta en prat med brukerne om man ser det behovet.
BA får ta seg en tur inn i aktivitetsrommet i kjelleretasjen i den nyoppussa bemannede boligen i Smedens Kjerr, hvor vi får en prat med blant annet Kjell Yngvar Olsen. Han har bakgrunn som snekker, er opprinnelig fra Kragerø, og har blant annet bodd noen år i Vegusdal. Han var førstemann som flyttet inn i Smedens Kjerr 70, og er strålende fornøyd.
– Jeg er kjempefornøyd, det er himmelen å komme hit. Jeg kom inn først og fikk velge leiligheten jeg helst ville ha. Det er nytt og fint, med oppvarmede gulv. Når det i tillegg er suverene folk som jobber her, så kunne det ikke vært bedre, skryter han.
Han forteller videre at han er ny på Birkeland, og blir kjent med mange både i fellesrommet, og på de mange aktivitetsgruppene de kan engasjere seg i.
Kjell Yngvar forteller at han absolutt kunne tenke seg å være med miljøvaktmester Kjell på noen småjobber.– Jeg har hatt eget firma som snekker, og kan litt om mye. Når været er bra, vil jeg være med på det meste. Kanskje vi skal snekre noen hagebenker sammen, sier han.
Leiligheten hans setter han sin ære i å holde i orden.
– Jeg rydder og vasker. Det er mitt hjem. Jeg får noe hjelp til vask, men vil gjerne gjøre en del selv. De som jobber her er stadig på døra og spør om de kan bidra.
– Jeg har satt opp en ukeplan for gjøremålene i leiligheten og har bedt de som jobber her, om at de må gi meg et kjærlig lite nyrespark om jeg ikke følger opp planen min, ler han, og legger til at det at det er så fint her, gjør at han anstrenger seg litt ekstra for å holde det like fint videre.
Vi treffer også Egil Iversen, som er like fornøyd. I likhet med Kjell Yngvar benytter han ofte muligheten til å være med på gruppene, eller være sosial i fellesrommet. Her i aktivitetsrommet er det også muligheter for felles lunsj hver dag, og middag på fredagene.
– Det er veldig mange gode tilbud her. Det er trening, så har vi vedgruppe, kreativ gruppe, og mindfulness-gruppe, etter hvert kommer det også en hagegruppe, og jeg er med på de fleste forteller Egil.
De som er tilknyttet psykisk helse og rus er fra midten av 20-årene til nærmere 60. På fellesrommet er det ofte en kjerne på 10-15 som kommer jevnlig.
Peter Aass er blant de yngste. Han er innom fellesstua flere ganger i uka og er gjerne med miljøvaktmester Kjell og hjelper ham på forskjellige oppdrag. Han kjører motorsaga i vedgruppa, og har ellers vært behjelpelig med både snømåking og flyttehjelp.
– Peter er maskinfører og anleggsgartner. Han er en potet og kan brukes til alt skryter Kjell, som er opptatt av å få inn Vi-følelsen i fellesskapet.
– Jeg storkoser meg. Det er gode folk å snakke med her, både blant brukerne og de ansatte, sier Peter.
– Det er de selv som skaper et kjempefint miljø her, kvitterer miljøvaktmester Kjell.