En rundreise i mat og kultur

VISTE SEG FREM. Sørlandets Bakhage fikk vist frem hva de hadde å by på, til et knippe bransjefolk og turoperatører. Her er følget på Flakk Gård.

Sørlandets Bakhage fikk vist seg godt frem for regionens bransjefolk i dag onsdag. Dette er en forening bestående av lokale næringsdrivende innenfor opplevelser og lokalmat. Det er Røyland Gård, Skåre Gård, Tjamsland Gård Kafé, Flakk Gård og Camp Flakksvann som har funnet stor verdi av å profilere tilbudene sine sammen.

Selv profilerer de seg slik; – Sørlandets Bakhage er for de som elsker matopplevelser, liker å være aktive i naturen, møte dyr, og inspireres av kulturopplevelser. En bakhage med rom for å puste, lære og være. Gårdene representerer til sammen et mangfold som gir valgmuligheter, og aktørene har i dag stor anerkjennelse og er attraktive i sine tilbud.

Da er selvfølgelig ønsket at også andre skal få øynene opp for hva de har å tilby.

Det førte igjen til at de sammen inviterte representanter for reiseselskap, turistinformasjon og andre turistrelaterte næringer til en dag i Birkenes, hvor de selv fikk et møte med alt hva man kan oppleve, her i «sørlandets bakhage».

Representanter fra Turistinformasjonen i Arendal, Nortrip som er en reiseguide for bobil- og campingturister, Vigeland Hovedgård, Kristiansand Tretopphytter, Lindesnes Fyrmuseum, Risdal Touring og Det Norske Brenneri fikk være med på en innholdsrik reise, og oppleve hva de besøkende kan oppleve her i kommunen.

Noen av de fremmøtte ville bruke informasjonen for å planlegge reiseturer i området, mens andre så stor verdi i bredest mulig informasjon om nærområdene, for igjen kunne tipse sine gjester om flotte opplevelser i nærheten.

BEVART. Christine Flaa Buene forteller litt om historien bak Flakk Gård, og hva de fokuserte på under oppussingen av leilighetene. Representantene fra Vigeland Hovedgård satte tydelig pris på resultatet.

Omvisningen begynte på Flakk Gård, hvor Christine Flaa Buene tok imot gjestene. I syv år har de leiet ut deler av huset til turister fra nær og fjern sommerstid. Huset fra 1814 har en rik historie, og har vært både herregård, fattighus og pleiehjem. Den idylliske plassen gir ro og nærhet til naturen. Gjestene får også et nært forhold til dyrene på gården, men også til mat og blomster som dyrkes her.

– Mange plukker råvarene utenfor selv til middagen sin, og setter pris på nettopp denne roen og nærheten til naturen, forteller Christine. I tillegg har de en gårdsbutikk som er veldig populær.

Turen går videre, men ikke så veldig langt. Allerede etter noen hundre meter tar vi turen til Grete Flakk og mannen Jon Ødegård, som driver Camp Flakksvann.

SÆRPREG. Camp Flakksvann, som byr på fløtermuseet og luksuriøse lavvoer, er et unikt sted, og det var mange som gav uttrykk for å ha oppdaget en skjult perle her.

Her kan man invitere til selskaper i fløtermuseet, eller hva med overnatting i luksuriøse lavvoer med dobbeltseng og hotellromstandard, i naturskjønne omgivelser. På Camp Flakksvann møtes Tovdalselva og Digeelva. I umiddelbar nærhet kan man oppleve flotte fosser og stryk. Det er og mulighet for laksefiske der.

Det var Gretes tippoldefar som først bygde på Flakk. Fløtinga ble en viktig næringsvei i området, og Gretes avdøde far Egil Flakk bygde opp fløtermuseet som et minne over denne tidsepoken. Under koronatiden bygde Grete og Jon opp lavvoene, og de har hatt dette tilbudet i ett års tid nå.

– Vi har bygd det opp selv. Det har vært tidkrevende og slitsomt, men alle de gode tilbakemeldingene gjør det verdt det, sier Jon.

Dernest tar følget turen opp til Tjamsland Gårds Kafé. Her har Ruth Kylland Martinsen og Jørn Martinsen forberedt en lunsj i form av et oste- og spekefat.

På Tjamsland Gård startet de først med høner og salg av egg. I 2014 startet de ysteri, og det siste året har de også startet kafé i det gamle skolehuset på Tjamsland. Også her er det blitt lagt vekt på det gamle og autentiske under restaureringen av huset.

IMPONERT. Kjøkkensjef og restaurantsjef ved Vigeland Hovedgård var imponert over smakene Jørn lokket frem med sitt oste- og spekefat.

Når Jørn skal fortelle litt om bakgrunnen for Sørlandets Bakhage legger han vekt på det ekte og naturlige, bruk av lokale råvarer og nærheten til naturen.

– Vi hadde undersøkelser utført av eksterne konsulenter for å finne ut litt om markedene vi beveget oss i. Dere har et produkt som fenger mange, var et klart svar vi fikk, sier Jørn. Flere og flere spør om slike opplevelser.

Matturisme er i skuddet. Natur, kultur og historie knyttet til stedet er nøkkelen, forteller han.

– Man må være dedikert og ta noen steg ekstra om man skal drive som oss, sier Jørn. Ja, litt gal også, legger han til, og får støtte av Grete Flakk.

Senere på dagen tok følget turen opp til Røyland. Her fikk de høre litt om hva Skåre Gård og Røyland Gård har å tilby turister og andre tilreisende.

Rune Guttormsen i Arendal Turistkontor var blant dem som satt igjen med mange inntrykk etter besøket.

– Tanken er helt klart at vi prøver å holde turistene på Sørlandet, og da er det viktig å få kunnskap om hva som rører seg lokalt, og hva de har å by på, sier han. Han vil absolutt fortelle om tilbudene i Birkenes til de besøkende ved turistkontoret.