Imponerte dommerne

BERGEN: Superdommere i arbeid under verdensmeisterskapet for beste oster i Grieghallen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Hjem fra Oste-VM til sine seks kyr med gull- og sølvutmerkelse i bagasjen.

– Dette er vilt gøy. Det føles uvirkelig, og det er stort å få tildelt medaljer på ostene våre. Både jeg og Ruth synes dette er utrolig bra, sier Jørn Martinsen til Birkenesavisa.

Og det er åpenbart ikke bare de to som synes dette er bra. Dommerne i Oste-VM i Bergen har i helga tildelt Rosalita gull-utmerkelse, og Rødlin sølv-utmerkelse. 3.472 oster fra hele verden deltok i konkurransen, og av disse fikk 73 norske oster en utmerkelse.

– Det ligger veldig mye arbeid bak dette, så det er fint at ostene våre blir lagt merke til. Bent Stiansen forteller at hans favorittost er Rosalita, og det er jo en drøm å høre ham si noe sånt, sier Martinsen.

Favoritt i Birkenes

I tillegg til å være en av landets mest kjente kokker, hadde Stiansen dommerverv under Oste-VM i Bergen i helga. Til Nationen avslørte han, etter konkurransen var over, sin favorittost.

– Min favoritt er en liten ost fra Tjamsland gård i Birkenes i Aust-Agder, Rosalita. Den er helt ekstraordinær, hadde den ligget foran dommerpanelet, hadde den fått full score og vunnet hele konkurransen, det er jeg sikker på, sier han til avisa.

De 3.742 ostene ble fordelt på 78 bord hvor én ost fikk utmerkelsen supergull. Av disse 78 ostene valgte de 16 dommerne hver sin favoritt som gikk til en superfinale hvor verdens beste ost ble kåret. Osten som stakk av med den gjeveste prisen ble Fanaost fra Ostegården ved Fanafjorden.

DOMMER: Bent Stiansen under Oste-VM i Bergen. Foto: Hanen

Godt miljø

– Den var ikke blant ostene vi bedømte, det er helt sikkert. Men det er helt fantastisk at en liten ost fra Norge vinner i konkurranse med nær 3.500 andre oster, sier han til Nationen, og legger til:

– Nordmenn kan virkelig være stolte over alle de hardarbeidene osteprodusentene her til lands, og av det norske landbruket som leverer så gode råvarer.

Det er noe Martinsen fra Tjamsland gård kan skrive under på. Han forteller om et godt miljø blant de norske ysterne som er organisert gjennom Norsk Gardsost.

– Det er veldig gøy å treffe de andre norske ysterne gjennom slike arrangement, og det er en kultur blant oss for å dele kunnskap og hjelpe hverandre. Når Jørn Hafslund vinner hele VM er det veldig gøy. Vi har stått ved siden av hverandre i flere sammenhenger, og kjenner hverandre godt, sier han.

Kan bli utsolgt

Martinsen forventer nå mersalg av Rosalita og Rødlin, og ser ikke bort fra at de til tider kan bli utsolgt for ost produsert av de seks kyrene på Håbbeslandsheia.

– Jeg tror dette betyr vanvittig mye. VI har stått i Grieghallen under VM og solgt osten, og siden utmerkelsene ble klare har vi ikke hatt et ledig øyeblikk. Det har vært et enormt trøkk, sier han.

Mens han selv primært melker kyrne, og selger ost, er det kona Ruth som yster osten. De to beskriver opplevelsen i Bergen som uvirkelig.

– Det er en viss fare for at vi blir utsolgt, for folk er jo heldige om de klarer å få tak i ost av enkelte produsenter. Hafslund er jo utsolgt i lang tid framover, sier Martinsen, og forklarer:

– Restauranter setter menyene mange måneder i forveien, og kokker er veldig opptatt av ost. Jeg er ganske sikker på at vi vil merke en økning i salget.

GULL: Rosalita fra Tjamsland ysteri fikk gull-utmerkelse under Oste-VM. Foto: Privat