– Om plassen er liten, så er det uvanlig fint

RINGESTØL. Turdeltakerne utenfor det gamle huset.

En forventningsfull gjeng med seniorer – som tellet et dusin pluss ei tylft – tok turen til Ringestøl torsdag 25. mai. Etter å ha kjørt på Øynaheivegen 7 kilometer fra Herefoss, svingte vi av til Lauvrak der bilene blei parkert.

Derfra gikk vi på grei skogsbilveg 3,5 kilometer til den gamle gården Ringestøl og blei tatt vel imot av eierne, Siri Aamlid og Odd Rune Bergmann.

PÅ VEI. Seniorene på vei mot Ringestøl.

I likhet med Kristi Himmelfart-turen som gikk til Skogtveit ei uke tidligere, var vi også denne dagen i Gauslåtraktene. Eiendommene ligger lengst nordøst i Herefoss og grenser begge til Froland.

TAKBJELKE. To av de eldste årstalla som står på en takbjelke.

Hans (Hasse) Herefoss har en fyldig omtale av Ringestøl i Herefoss Bygdesoge side 587-592, der han bl.a. skriver: «Om plassen er liten, så er det uvanlig fint på Ringestøl som nok har vore støl til Gauslå før staden blei rydda som gard. I ein av takbjelkane er skore inn med kraftig markert skurd årstala 1658 – 1687 – 1731. Etter folketradisjonen skal det vere tri gonger som husa brant ned, sjøl om dette ikkje passar heilt med skriftlege kjelder».

Nåværende eiere overtok i 2017 og begynte straks med forberedelser til restaurering av det svært gamle huset. Denne hustypen skal ifølge eksperter være den som kom etter årestoga og her på Ringestøl var det grue i begge etasjene.

PLASSEIERNE. Eierne Siri Aamlid og Odd Rune Bergmann ved huset sitt.

Eierne fikk til et samarbeid med Kulturminnefondet som innebærer at huset skal settes i stand ved bruk av datidens arbeidsmåter, og taket skal selvsagt dekkes med torv. Ekspertene krever at det ikke brukes spiker eller skruer, men tre-plugger. Ved utskiftning av laftestokker skal det kun brukes øks og håndhøvel på de nye stokkene. Det må legges nytt golv nede der det før var jordgolv, samt nytt golv på loftet. For å skjære bl.a. golvbordene, har de anskaffa seg et minisagbruk, men golvborda må etterpå høvles for hånd fikk vi vite. Alt tømmeret har for øvrig blitt hogd i egen skog – sikkert flere tylfter.

Eierne bor på Byglandsfjord, men bruker all sin ledige tid på restaureringsarbeidet. Det har vært krevende. Huset stod på skakke og måtte først jekkes opp. Noen av bunnsvillene måtte skiftes ut p.g.a. råte, og det blei lagt mose mellom alle laftestokkene i 1. etasje for å gjøre huset tett og varmt. Alle stokkene i 2. etasje blei tatt ned og sendt til Froland for bearbeiding. De er omsider kommet på plass igjen; også de med mose som tetning mellom stokkene. Siri har selv plukket all mosen og sier det er nesten tomt for mose på eiendommen nå.

Vi lot oss alle imponere over eiernes pågangsmot og iver for å få satt det eldgamle huset i stand igjen.  Siri fortalte at mannen hennes er bergenser, mens ho selv har nær familie i Søre-Herefoss. Hennes farfar var Kristen Aamlid, mens faren het Kåre Aamlid. Han var fetter til Torbjørn Aamlid, og således er Siri tremenning til Knut Åsmund.

De fleste av oss hadde ikke vært på Ringestøl tidligere, så dette blei en veldig interessant og givende dag på alle måter.  Vi takket så mye for gjestfriheten, og ønsket dem lykke til med det videre arbeidet.

 

Olav Heimdal

 

_____________

Brukerskapt