Pinsetravet – Steinar vant Ingson Minneløp med etterkommeren Øygards jakson

EIER OG KJØRER. Eier av vinneren i Ingsons Minneløp Tor Einar Kornbrekke, her med kusk Steinar Svendsen etter seieren.

Pinsetravet på Flakksvannsbanen ble en stor suksess for arrangøren Lillesand og Birkenes Travklubb, foran de godt og vel 200 fremmøtte tilskuerne. Det var en dag med mange gode prestasjoner fra lokale ryttere og kusker i de åtte løpene med trav, galopp og ett monteløp. Det helt store sto Steinar Svendsen for i hovedløpet, da han kusket inn til seier med Øygards jakson i Ingsons Minneløp.

I flott vårvær under maisola opplevde både heste- og ponnieiere, ryttere og kjørere det man må kalle for en stor og flott idrettsdag. Og vi begynner med slutten og det nest siste løpet, der publikum hadde forventninger til vår egen Steinar Svendsen i sitt eget minneløp.

Ingsons Minneløp er løpet etter den største travhesten bygda noensinne har hatt, da den herjet på 80- og 90-tallet. Sammen med Alm Svarten var de to hestene de beste i Norge og Norden på den tiden.

2. pinsedag stilte Ingsons eier, Steinar Svendsen, med vallaken Øygard jakson i det 1600 meter lange løpet. Han var ikke favoritt, men kusket inn til seier, etter nærmest å ha ledet fra start til mål. 77-åringen viste igjen ferdigheter i høy fart, med imponerende kjøring.

VINNER MINNELØPET ETTER SIN EGEN HEST. Her ser vi Steinar Svendsen med full kontroll på oppløpet med Øygards jakson, da han vant Ingsons Minneløp.

Det noe oppsiktsvekkende er at vinnerhesten har rent Birkenes blod i seg, hvor Ingson var tippoldefaren til vinnerhesten.

– Ja, dette var jammen meg artig, forteller den sindige kusken oss etter løpet. Jeg visste at hesten kunne gå fort, og det var et nesten feilfritt løp. Jeg ble presset inn i første sving på sisterunden av favoritten Rokne Bliss, men da den galopperte så jeg muligheten. Inn på oppløpet hadde jeg og hesten god kontroll.

– Artig også siden jeg aldri har kjørt hesten før, forteller den erfarne hestekaren.

Det var liten tvil om at det var en populær seier, for jubelen var stor da ekvipasjen passerte tribunen med publikum og mye lokalfolk til stede.

– For 41 år siden så kjørte Steinar min hest Kipson for første gang, og inn til seier på Klosterskogen. Nå går han jammen bort og vinner i dag også, sier eier av Øygard jakson, Tor Einar Kornbrekke.

KOMMENDE GALOPPSTJERNE? Oda Hermine Eiken imponerte på ryggen til Bjerregårds Figther og viser allerede imponerende takter. Her med sin far Torstein.

I Bendiks Transports Ponnigalopp løp stiftet vi bekjentskap med ei hestejente litt utenom det vanlige, som vi kommer til å høre mer om fremover. 10 år gamle Oda Hermine Eiken fra Flakksvann delte 1. plassen i løpet med Bjerregårds Fighter. Her målfoto til, da man ikke kunne skille de to første ponniene.

I stor fart og med tillegg på ponniene foran seg, imponerte hun fra salen i det 600 meter lange løpet. At hun og familien bruker mye tid på hest kom tydelig frem.

– Jeg kom litt sent i dag, men det er fordi jeg har vært på sprangridning i Søgne nå i formiddag. Jeg er svært fornøyd med løpet i dag, og ville nok vunnet alene, om distansen hadde vært noe lenger. Men det betyr jo egentlig ikke noe i dag.

FØRSTE START. Albert Heia (12) kjørte sitt første løp med ponnien Dites Zoleus og imponerte de fremmøtte.

I det første løpet for dagen stilte det hele ni ponnier til start i Byggtorgets Ponnirekruttløp. Her var blant annet Albert Heia med fra bygda, og gjorde en fin innsats. Her ble det ikke ble kåret noen vinner.

– Dette var kjempekult, og gøy å være med på. Det var første gang jeg kjørte løp og det ga skikkelig mersmak. Jeg var også fornøyd med løpet, og tok igjen mange andre siden jeg startet med så mye tillegg, forteller 12-åringen.

STOR FART. Her ser vi Ronja Jansen med Vital Sjanell i stor fart rundt siste sving. Ekvipasjen tok en 3. plass.

En annen som hadde en flott opplevelse, var 14-åringen Ronja Jansen.

Hun ble konfirmert i helgen, og fikk da som en av gavene startlisens i Jarle Håkedals Galoppløp.

STOLT RYTTER. Ronja Jansen var en stolt rytter etter løpet. Et løp som hun fikk i konfirmasjonsgave to dager før Pinsetravet.

– Jeg har aldri ridd løp før, forteller en spent rytter oss før start. Men jeg gleder meg noe veldig, og hesten min Vital Sjanell er også ivrig etter å komme i gang, nå før oppvarming.

I selve løpet gikk det styggfort blant hester og ryttere, og inn i siste sving sprutet det fra løpsbanen inn mot oppløpet. Her endte Ronja som nummer tre i sin debut, og var i godt humør etter løpet.

– Dette var skikkelig stas og veldig artig å være med på. Plasseringen tenkte jeg aldri på, og da er en 3. plass veldig bra. Nå håper jeg mamma får roa seg litt, for hun har vært nervøs helt siden konfirmasjonen, ler hun om sin mor Elisabeth.

FOSS BADS PONNILØP. Her stilte Thea Sundtjønn (16) med Gabbe og sa følgende etter målgang og en 3. plass.

Thea Sundtjønn kjørte i Foss Bads Ponniløp og tok 3. plassen.

– Jeg er godt fornøyd med løpet og ponnien min Gabbe i dag. Dette elsker jeg, og slike dager er helt topp. Jeg har vokst opp og drevet med disse fantastiske dyrene helt siden jeg var ei veldig lita jente, forteller 16-åringen.

PRIMUS MOTOR. Sanna Svendsen (foran) her i sulkyen, hadde mer suksess som arrangør enn som kusk i Pinsetravet. Her med Øygard Vilja som det ble mye galopp med, i Kjetil Windslands løp.

Primus motor i travklubben, Sanna Svendsen, forteller om en vellykket dag med mye folk, der alt gikk etter planen.

– Utenom min egen kjøring, som det ble litt for mye galopp i, så er det liten tvil om at pappa (Steinar) er en bedre kusk enn meg, starter hun leende.

– Den gjengen i travklubben har virkelig stått på i dag og gjort en kjempejobb. Det er så gildt å arrangere slike dager, når folk møter frem og ser på løpene med unge og eldre deltagere. Selv om vi var litt færre hester enn tidligere, la ikke det noen demper på dagen. Vi må bare få takke publikum, ryttere og kusker for et svært flott Pinsetrav, avslutter Svendsen til BA.