Kulturorienteringa er nå klar

POSTENE ER UTE. Primus motor Trygve Løland kan nå fortelle at 40 nye poster til Kulturorienteringa nå ligger ute i naturen i Birkenes.

Kulturorientering har vært et tiltak helt siden 1998 og nå er 40 poster lagt ut i Birkenesterrenget. Det er O-gruppa i Birkenes IL som er hovedansvarlig for opplegget og primus motor er Trygve Løland.

En del av postene er i år lagt til Herefoss og området knyttet til dagsturhytta Kolåsbu.

Konvolutter med kart, klippekort og hefte kan kjøpes på Best bensinstasjon. Det er også en egen QR kode på hver post slik at man kan bruke mobilen for å lese fra heftet hvis man ønsker det.

– Tre begivenheter skjedde i 2022. Vi fikk dagsturhytte på Kolåsbu i Herefoss. Bygdeboka Stedsnavn i Birkenes kom ut, og vi fikk tartandekke på idrettsplassen på Birkeland. Det siste var et skikkelig løft for Birkenes idrettslag, men for kulturorienteringa spiller det ingen stor rolle, skriver Trygve Løland i forordet på året kulturorienteringshefte.

Det to andre nyvinningene får imidlertid noe å si for kulturorienteringen i år. Del 1 av kulturorienteringen er lagt til stinettet i tilknytting til Kolåsbu. På Herefoss er det i tillegg til dagsturhytta kommet flere nye turstier, og mange flotte utsiktspunkt er blitt utstyrt med turbok. På alle de seks første postene kan du skrive deg inn i turbok og bli med på trekning om premier.

En stor del av årets poster er lagt til topper og utsiktspunkt.

Et annet viktig poeng i årets kulturorientering er å få med stedsnavn som man vanligvis ikke tenker så mye på underveis på skauturer eller for eksempel under løpetrening.

– Høsten 2022 kom bind fem i bygdebokserien, Stedsnavn i Birkenes ut. Etter et møysommelig og grundig arbeid som har pågått i rundt 45 år kunne forfatteren Vidar Haslum presentere dette praktverket som ikke bare er en opplisting av ca. 7000 stedsnavn tilhørende alle gårdsbruk i gamle Birkenes kommune. Nei, her finner vi systematiske registre og nøyaktig beskrivelse og kartfesting for hvert enkelt navn. Stedsnavn er i høyeste grad kultur, derfor vil del to av årets kulturorientering i stor grad dreie seg om navn, skriver Løland videre i heftet.

Del 2 av postene finner man på orienteringskartet Øvre Birkeland, mens Del 3 av postene finner man på o-kartet Langsvann. Postene henger ute til 24. september.