Skulle rives – nå er «Huset – me prekes» bygdas mest populære samlingssted

RUNDT BÅLPANNA I PÅSKA. Rundt flammer og glør treffes bygdefolket og andre, der nye relasjoner skapes gjennom sosialt samvær.

Det gamle huset Landsverk ved siden av butikken på Engesland var veldig nært å bli revet ned for snart to år siden. Nå huser det bygdefolk, innflyttere, hyttefolk og forbipasserende to dager i uka. Enkelte dager yrer det av folk, i og utenfor Huset, hos Birkenes mest populære samlingspunkt der flere viktige sosiale nettverk blir til.

Uansett vær og temperaturer, så kommer folk hver tirsdag og lørdag for å treffes og ha det sosialt sammen. Inne er det i alle rom kommet møbler, gitt av bygdefolk.

Den tidligere butikksjefen Martijn Huisman og kona Carolina, ga møbler før de flyttet tilbake til Nederland. Det samme har ekteparet Anette og Olav Dovland bidratt med, fra den gamle gården på Dovland.

Sitteplasser er det ingen mangel på, men i vinterhalvåret kan det bli trangt om plassen i det ene rommet på svært kalde dager.

Det er her man har varmeovnen på, der vaffeljernet går varmt og frostrøyken kan ses ut fra munnen i diskusjonene frem til varmen har fått litt overtak.

Utenfor står bålpanna fra tidlig høst til langt utpå våren. Den avgir både varme og flammer til alle som samles rundt, for det aller viktigste, nemlig det sosiale. Her kokes det kaffe og grilles mat, og det er en magnet for den som vil bli kjent og ønsker seg latter og historier.

HUSET – ME PREKES». Det var Ole Morten Vegusdal som fikk idéen til at Landsverk skulle bli til «Huset – me prekes» for hele bygda. Her sammen med en annen hyppig gjest, Roald Håverstad.

Ideen startet en dag i fjor vinter da Ole Morten Vegusdal og en gjeng holdt på med å kappe ved på tomta til Aas laft & bygg, til de som manglet ved. Det var kaldt den dagen da Vegusdal så opp på bygningen Landsverk, og fra den dagen var tanken om en samlingsplass i bygda satt. Ikke mange dagene senere var folk samlet der for første gang.

– Det var Engeslandstunet som da eide bygget og vi fikk låne det gratis. Nå er Engeslandstunet lagt ned og jeg er usikker på eieren, men tror det er Birkenes Sparebank, kan Ole Morten fortelle.

«Huset – me prekes» er nå blitt et uttrykk i Vegusdal.

– Det som er fantastisk med «Huset – me prekes», er at her treffes folk på kryss og tvers av ulike samfunnslag. I tillegg er og har det en stor påvirkning for de som flytter til bygda, som veldig fort blir kjent med andre og får en relasjon til sitt nye bosted. Noen av de som kommer her ofte, bor alene – og ville uten tilbudet kanskje sittet mye alene, sier Ole Morten.

– Vi har utviklet oss på veien, på det litt godt og vel året vi har holdt på. Vi har ulike arrangement, som nå nylig i påska da vi lagde til noe for barna på Langfredag. Ellers har vi hatt kulturelle innslag og har planlagt flere. Det både med folk fra, og utenfor bygda.

– Anette Dovland har snakket om astrologi her. En kveld nå nylig hadde vi lærer ved Sørlandets Folkehøgskole, Eiliv Sørhus, som fortalte om en tur til Afrika med skolen. Og Roald Håverstad hadde en kveld der han snakket om Palestina, med stor innlevelse, forteller han oss.

BYGDEKOKKA. Anja Luise Brekne er en racer bak grytene, og disker stadig opp med godsaker. En sann ildsjel i Vegusdal

Den nye «bygdekokka» øverst i kommunen, Anja Luise Brekne, stiller opp med det ene og det andre av retter for de besøkende. I tillegg bidrar de andre med å ta med seg både mat og drikke, blir vi fortalt. Brekne er sammen med en annen innflytter, Arne Jørgenesen, viktige brikker i at «Huset – me prekes», er høyst levende. Jørgensen har BA sett på bygget tidlig og sent, og er sammen med Tor-Emil Josephsen to karer som har lagt ned mye dugnadsarbeid på bygget.

HYTTETURISTER. Svenn Ivar Ås med røtter fra bygda, og kona Lisbeth Berge, er stadig innom bygdas samlingsted, før de drar på hytta.

BA var innom flere dager før og i påska. Det er stadig hyttefolk som er innom og den ene dagen var Svenn Ivar Ås og kona Lisbeth Berge innom.

– Jeg har røtter herfra, kan Svenn Ivar fortelle oss, og det er veldig trivelig å stoppe her og snakke med bygdefolket. Her blir vi bedre kjent med stedet mine forfedre kom fra, og så er det så hyggelige folk her.

FULL AKTIVITET. Her sitter barna og koser seg og gjør seg til for fotografen. Fra venstre Leda, Ervin, Helje, Kornelius og Konrad.

Langfredag var det «Barnas dag». Da malte de påskeegg og gikk rundt huset der påskeharen hadde plassert ut godteri. I tillegg hadde dyrevennen Brekne tatt med seg to kaniner til de minste.

LANGFREDAG. Her sitter Arild og koser seg med å male påskeegg. Dagen var lagt opp for både barn og voksne.

«Huset – me prekes» har nå dannet eget styre og går videre som en organisert gruppe.  Denne gruppa består av fem personer og ledes av Mari Lovise Johnsen. De øvrige medlemmene er Roald Håverstad, Anja Luise Brekne, Marianne Ramsberg Larsen og Karin Ouwverkerk.

En kuriositet er at sammen med Ole Morten Vegusdal, så finnes det i styret til «Huset – me prekes», fire personer som stiller på ulike lister til høstens kommunevalg.

«Huset – me prekes» må utvilsomt være det beste samlingspunktet i hele bygda med tanke på frivillighet og brukshyppighet.