– Økt politiaktivitet på Flakke loner – hvor blir motforestillingene av?

(Arkivfoto)

Birkenes kommune har over tid arbeidet med en sak om å oppgradere skyteanlegget på Flakke loner, slik at politiet kan øke sin aktivitet der. Administrasjonen anbefaler nå politikerne å bruke 8 mill. kroner til formålet – finansiert ved låneopptak.

I saksframstillingen framgår det at tiltaket anses som meget positivt for kommunen, og med positive ringvirkninger for andre brukere. Hvilke brukere? Alle? Noen (få)? Hvor blir det av motforestillingene, og hvor blir brukermedvirkningen av, som vanligvis løftes opp som en viktig verdi i dagens samfunn?

Unikt friluftsområde

Flakke loner og Flakkeheia er et fantastisk friluftsområde, med et naturreservat like i nærheten av skytebanen. Birkenes kommune har på en forbilledlig måte lagt ned mye arbeid i å tilrettelegge området for turgåere med merkede stier, gapahuker, postkasser med barnebøker og forslag til aktiviteter etc. Området er dessverre, til tross for den flotte tilretteleggingen for allmennheten, allerede i dag sterkt påvirket i negativ retning ved den skyteaktiviteten som foregår. Med økt bruk av skytebanen vil det bli ytterligere forringet og ødelagt som friluftsområde. Hensynet til miljøet handler om mer enn renseanlegg for toalett. Det handler blant annet om støyforurensing og om bevaring eller rasering av et viktig natur- og rekreasjonsområde.

Næringsvirksomhet

For vår del arbeider vi med å bygge opp næringsvirksomhet ved Flakksvann, der vi blant annet tilbyr overnatting i luksuriøse lavvoer. Vi forsøker å bidra til å sette kommunen positivt på kartet som turistdestinasjon, både i egen regi og i samarbeid med fire andre gårder i bedriftsfellesskapet Sørlandets Bakhage. Vi framhever lokalmat, den vakre naturen, turmulighetene og ikke minst muligheten til å nyte stillhet og ro, bare avbrutt av bruset fra Flakkefossen. Dette er vanskelig å kombinere med skytebanen. Støyen ved bruken av anlegget på Flakke loner er tidvis svært forstyrrende, men vi forsøker likevel etter beste evne å justere oss og kombinere næringsaktiviteten vår med det som foregår der. Vi holder for eksempel stengt når vi vet at det skal være skytestevne på Flakke loner. – Dersom aktiviteten øker, må vi vurdere om det er bryet verdt å satse i det hele tatt. – Er vår innsats uinteressant for kommunen? Er fordelene med at politiet bruker området så store at annen næring ikke har betydning?

Administrasjonen viser til at området i økende grad brukes av turgåere, bobilturister etc., men «kommunedirektøren kjenner ikke til at det er vesentlige konflikter knyttet til bruken av området til tross for at politiet benytter området mye i dag». Dette er direkte feil. Allerede i juni i fjor hadde vi ordfører, varaordfører og kommunedirektør på besøk, og de ble da orientert om utfordringene vi så ved oppgradering av Flakke loner til økt politiaktivitet. Er det glemt, eller velges det å overse? Og er andre berørte enn brukerne av skytebanen spurt: naboer, brukere av området?

Hva med en høring av alle berørte parter i en sak som er så inngripende og som berører så mange, både fastboende og turister? Hvor blir medvirkningen av? Hvor blir motforestillingene av?

God saksbehandling er balansert og krever at en sak blir grundig opplyst fra flere sider. Det er dessverre ikke gjort i denne saken.

 

Grete Flakk og Jon Ødegård

Camp Flakksvann

___________

Leserinnlegg