Nye store arealer til Tveide Næringspark Sør

TVEIDE NÆRINGSPARK SØR. Ranneshei øst for Salsmyr inngår i kommunens planer for tilrettelegging av nye næringsarealer.

Birkenes kommune har hatt et underskudd på over 20 millioner kroner på utvikling av Tveide Næringspark. Og i januar i år vedtok kommunestyret enstemmig å forsøke å selge sine gjenstående arealer i næringsparken. Men det trengs nye og større næringsarealer. Og i kommende møte i kommunestyret, torsdag 25. mai, skal utvikling av nye arealer behandles.

I sakspapira vises det til møte tilbake i mai 2021, da ble det vedtatt en oppstart for revisjon av kommuneplanens arealdel. Samtidig ble planprogrammet sendt på høring og offentlig ettersyn.

– Formålet med revisjonen er å legge til rette for nye næringsarealer i kommunen. Gjeldende kommuneplan har svært få egnede næringsarealer og har heller ikke klare områder til større næringsaktører som måtte ha behov for dette.

– Birkenes kommune ønsker også å utvikle arealer til næring for å møte behovet til en region i omstilling. Kommunen er del av kristiansandsregionen som har mål om å bli ledende på fornybar energi og grønn omstilling i industrien. At kommunen har attraktive arealer tilgjengelig for den utviklingen er et fortrinn og mulighet for kommunen til å kunne posisjonere seg.

– Det er også et ønske om å samlokalisere næring på Tveide på grunn av beliggenhet i forhold til Fv. 402 og nærhet til E18.

I ett alternativ 1 foreslås det at store deler av Ranneshei sør-øst for Jordbruna inngår i areal for mulig næringsutvikling. Det foreslåtte arealet synes på kartskisse å strekke seg helt sør mot Halsedalen, Vare myrer og Svartebergdalen.

Det er lagt inn nye planbestemmelser i forslaget.

– Spesielt for Tveide Næringspark Sør er det lagt inn bestemmelser for å sikre at intensjonene i innspillet ivaretas i videre planarbeid. Herunder et ønske om å bevare naturlig terreng, hindre nedbygging av dyrkbar jord og myrområder, sulfidavrenning til Moelva og legge til rette for arealeffektive og skånsomme løsninger for transport i området.

Ett alternativ 2 er et noe mindre område som ikke strekker seg så langt sør.

I utvidelse av arealer til næring, er også noe arealer på Rugsland og nord for sentrum på Birkeland med i denne revisjonen. Det samme er et innspill om område på Humlegårdsheia på Herefoss.

Administrasjonens anbefaling til de folkevalgte:

– Administrasjonen er av den oppfatning at planforslaget til ny arealdel er i tråd med nasjonale og regionale forventninger til kommuneplanlegging. Planforslaget svarer godt på formålet med revisjonen ved å tilrettelegge nye, store næringsarealer. Dette vil være positivt for videre utvikling av næringsvirksomheter i Birkenes kommune.

Før saken kommer til kommunestyret, skal den også opp i ulike utvalg og formannskapet.