– Vi i Senterpartiet er i full gang med å lage nytt partiprogram for høstens valg

 

Egentlig tenker jeg nok at det kanskje er litt tidlig å begynne med valgkamp stoff i Tenkesmia alt nå, men siden andre har startet så er det vel bare å følge på.

Vi i Senterpartiet er i full gang med å lage nytt partiprogram for høstens valg, og i den forbindelse ser man jo også litt tilbake på forrige program for å se hva man vil gjøre annerledes og ikke minst hva som er blitt gjennomført. Jeg tenker derfor å skrive litt denne gangen om noe av det vi har lykkes med til nå i denne perioden.

Noe av det viktigste vi har fått til denne perioden, kom allerede under vår første budsjettbehandling rett etter valget i 2019. Vi strøyk da bygging av en ny barnehage i Smedens Kjerr på Birkeland. Denne barnehagen var beregnet å koste 40 millioner kroner å bygge, og i tillegg var det planlagt ny infrastruktur i området til 5 millioner.

Dette valgte vi å gjøre fordi Statistisk sentralbyrå sine prognoser endret seg fra økende til minkende barnetall i Birkenes. Vi var da redde for å bygge opp overkapasitet på barnehageplasser og risikere dyr drift ved halvfulle barnehager. Samtidig var gamle Birkeland barnehage, hvor jeg selv gikk som liten, langt på overtid og noe måtte gjøres her. Løsningen ble ombygging og utvidelse av Natveitåsen barnehage. Det ble derfor satt av 14 millioner til dette. Ny barnehage ble skrinlagt og barn og ansatte i Birkeland barnehage fikk nytt tilbud i Natveitåsen barnehage. Dette sparer selvfølgelig kommunen for mye penger i årene fremover i form av renter og vedlikeholdskostnader en ekstra barnehage ville hatt. Natveitåsen barnehage scorer også høyt på brukerundersøkelser, så foreldrene virker å være fornøyde med denne barnehagen.

En annen ting vi i Senterpartiet raskt merket oss var at pristilbudene som kom inn på bygging av nye kommunale bygg var utrolig høye. Vi startet derfor å se om det var andre måter vi kunne gjøre dette på. Noe av det vi har jobbet aktivt for, er å se om det er bygg eller bygninger som allerede ligger til salgs, med tanke på om disse kan dekke behovet som de er, eller ved litt ombygging. To konkrete eksempler på dette er nytt driftsbygg/kontorer til teknisk avdeling og tilrettelagte boliger for voksne med funksjonshemming.

For teknisk ble det kjøpt bygg i Tveide næringspark og de flyttet ifra flomødelagte bygg på Tollnes. Dette ble riktignok et relativt dyrt bygg i mine øyne, men likevel mye rimeligere enn det heving av tomt og nytt bygg på Tollnes var beregnet til.

Som nye tilrettelagte boliger ble det kjøpt boliger i Speiderfeltet. Disse er i utgangspunktet helt vanlige små eneboliger som bygges noe om, og en bolig bygges som personalbase. Også her blir prisen flere millioner lavere enn de pristilbudene som kom inn for bygging av nytt bygg direkte for kommunen.

Dette er noen små eksempler på hvordan vi i Senterpartiet prøver å være på, være kritiske og ikke minst forsøker å finne nye veier og muligheter.

Så kan selvfølgelig ikke Senterpartiet ta «æren» for dette aleine, mye av dette har de fleste partier vært med å vedta.

Jeg må også nevne at administrasjonen i kommuner spiller på lag og jobber frem mange gode løsninger etterhvert som de politiske vedtakene tar form, og de er stort sett gode på å fortelle oss konsekvensene av de forslagene vi fremmer og vedtar. Det aller meste Birkenes, og alle andre kommuner driver med, er lovpålagte oppgaver, disse må man prioritere enten man liker det eller ikke.

Mye i lokalpolitikken handler om å kutte og prioritere. Noen ganger er noen ting så viktig at man prioriterer å bruke penger også på ting som ikke er lovpålagt. Bredbåndsutbygging kan være en slik ting, her har Senterpartiet jobbet hardt for at det settes av kommunale midler, som igjen brukes i et spleiselag med statlige tilskudd. Dette har ført til en massiv utbygging av bredbånd i kommunen de siste årene. Og når disse prosjektene, som gjelder de områdene det ikke er kommersielt lønnsomt å bygge ut, blir realisert vil det kun være noen ytterst få som ikke har tilbud om dette i Birkenes. Og målet er selvfølgelig at dette arbeidet videreføres til alle har tilbud. Dette er utrolig viktig.

Det blir selvsagt spennende og komme ordentlig i gang med valgkamp til sommeren, Sp stiller med ei variert og god liste. Fire lister er til nå publisert i Birkenes, fristen nærmer seg og jeg håper det kommer minst et par stykker til.

Det er viktig med mangfold i lokalpolitikken også.

 

Bjørn-Tore Hovland

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.