– Jeg brenner virkelig for å ha tre levende sentra!

 

Jeg tenkte ei lita stund på hva jeg skulle skrive som tema i denne ukas Tenkesmia. Helt til vi fikk sakspapirene til kommende møterunde. Da var det ikke noe å tvile eller tenke på lengre. For jeg brenner virkelig for å ha tre levende sentra! Og dette omhandler også at jeg brenner for deg!

For allerede førstkommende onsdag i formannskapet skal vi behandle oppstart av arbeidet med kommunens samfunnsdel som skal gjelde for 2024-2036 (2028), som nå skal ut på første gangs høring til befolkningen i Birkenes. Men hva er kommunens samfunnsdel, for de av dere som ikke er like oppdaterte på hva dette er? Jeg siterer fra dokumentets innledning, og bær over med meg at det kan virke litt tørt, men det er viktig å forstå innledningsvis, for å forstå alvoret i det som ligger i mitt budskap:

«Samfunnsdelen som politisk styringsverktøy

Kommunens rolle som samfunnsutvikler er forankret i Kommuneloven og Plan- og bygningsloven. Plan- og bygningsloven legger til grunn at kommuneplanens samfunnsdel skal være kommunens overordnede styringsverktøy. Den nye kommuneloven bestemmer at økonomiplanen (min oversettelse: altså hvordan vi skal bruke kommunens penger hvert år) skal vise hvordan langsiktige utfordringer, mål og strategier i kommunale og regionale planer følges opp.»

Denne planen er som beskrevet over, et overordnet langsiktig styringsverktøy for hvilken retning vi politisk ønsker å utvikle kommunen vår. Det betyr at denne planen som blir endelig vedtatt, er som en «bibel» å regne, der administrasjonens «disipler» skal følge den i alt av prioriteringer de foretar seg når penger skal brukes og planlegging av tiltak skal utføres. Og ikke minst vil den være førende for alt av politiske saker vi (de politiske disiplene) de neste 12 årene skal vedta, når det kommer til hvilket samfunn vi ønsker å ha her i Birkenes.

Nåværende overordnede samfunnsplan for Birkenes har hatt et høyt fokus på sikre tre levende sentra i kommunen. Noe som var og ER kjempebra! Det var en politisk vilje fra kommunestyret som den gang da vedtok denne planen. Dette skulle ligge til grunn for hvordan administrasjonen la til rette for samfunnsutviklingen i Birkenes og hvordan ressurser ble utnyttet, både de menneskelige og økonomiske ressursene. Personlig må jeg si at dette oppdraget kanskje kunne vært enda bedre forankret i administrasjonen enn hva det har vært alle disse årene (med enkelte unntak). For her har det måtte stor politisk vilje til for å sikre ulike tilbud og tjenester i de tre sentraene Herefoss, Vegusdal og Birkeland.

Ta f.eks kampen om skolen på Herefoss, kampen om å få på plass et toalett på Tobias Jorde (ja, det er faktisk viktig for å få til et levende sentrum), og ikke minst for å snakke om da et enstemmig kommunestyre bestemte å bevilge penger til en sentrumsutvikling på Engesland. Jeg tror ønsket om å skape tre levende sentra fra de ansatte er der, men begrensingene i ressurser har kanskje blitt begrensende i deler av arbeidet.

Ingen av disse sakene nevnt ovenfor ble frivillig løftet opp av administrasjonen, (bortsett fra forslaget om å avvikle Herefoss skole, noe jeg har forståelse for at er kommunedirektørens ansvar for å få et budsjett til å gå opp, selv om jeg kan være uenig).  Men det har måtte et politisk initiativ og vilje til for å bevare og fremme saker som bidrar til tre levende sentra. Det er ikke noe feil i det, men samtidig er det hele tiden en «kamp for tilværelsen» man av og til kan kjenne tungt på kroppen. Ikke bare de folkevalgtes kropp, men de enkelte berørte innbyggernes viktighet av tilhørighet og tilbud i sine nærområder som utgjør våre tre sentraer i denne kommunen.

Så til det jeg mener «kampen» nå på nytt står om. I saksdokumentet fremlagt fra administrasjonen som skal behandles, høres av befolkningen og til slutt vedtas endelig av politikerne innen februar 2025, så skrotes etter min mening alt med å fortsatt ha tre levende sentra som målsetning, med nasjonale og regionale planer som begrunnelse og forklaring.

Jeg kan heldigvis føle meg trygg på, dersom man skal tro på politikerne som nå er valgt inn i kommunestyret, at mine bekymringer for fortsatt satsing på tre levende sentra, vil bestå. For det har nemlig alle partier som nå sitter i kommunestyret sagt at de ønsker å videreføre. Og Høyre, som nå sitter med makten, har selv tydelig annonsert i valgkampen på deres Facebook sider, at de vil «være pådriver til utvikling av våre tre bygdesentra» og ordførerkandidat og nå ordfører, Arild Windsland selv, gikk til valg på å si at han «brenner for at Birkenes kommune skal føre en politikk som gir muligheter for alle!».

Så alt i alt får jeg håpe at mine bekymringer er overflødige, men fire år i ordførerstolen, samt side 28 i dokumentet, sier meg at jeg ikke kan slå meg til ro med kampen for tre levende sentra før dette er sikret i endelig vedtak i februar 2025.

Jeg har derfor en oppfordring til alle innbyggere, lag og foreninger om å engasjere dere i dette arbeidet. Gi deres innspill. For husk at denne planen skal være en plan for hvordan Vi SAMMEN ønsker å utvikle Birkenes i de kommende årene (ja, faktisk det kommende ti-året).

Da bør det være de som bor her, lag og foreninger som skal bli lyttet mest til, uten at nasjonale og regionale planer skal overprøve våre ønsker. Jeg har nemlig en tro på at med et godt samarbeid og med go`vilje, så kan administrasjonen og politikerne finne gode løsninger som ivaretar både våre innbyggere, samt nasjonale og regionale føringer.

Et klokt menneske sa en gang til meg. «Det du velger å ha fokus på, blir det mer av.» Så da er vel bare spørsmålet om vi velger å ha fokus på hva som er best for Birkenesingen eller hva som er best for regionen eller nasjonen.

Jeg sier ja takk begge deler, for det har jeg tro på at vi kan klare! Og ikke minst dersom alle partier som nå er valgt inn i kommunestyret for de neste fire årene, står for både det de har skrevet i sine valgprogram og sagt underveis i samtlige debatter under valgkampen, nemlig at ALLE ønsker å videreutvikle tre levende sentra med tilhørende skoler, barnehager og stedsutvikling!

 

Gyro Heia

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.