Vindkraft – det kan bli nødvendig med ekspropriasjon for å få til ei utbygging

GRUNNEIER MED AVTALEN. – Avtalen har gått ut, uttaler grunneier Alfred Skaar Kylland til BA.

Skogeier Alfred Skaar Kylland på Spjote er en av fire lokale grunneiere som mener de ikke lenger har en gjeldende avtale med vindkraftutbygger RWE.

– Avtalen har gått ut, uttaler Skaar Kylland til BA.

Ifølge avtalen mellom utbygger, den gang E.ON Vind Sverige AB, og grunneierne i Birkenes, utløp fristen for leie av grunn ved utgangen av 2020.

BA har sett avtalen. I ett av punktene står det at utleier, altså grunneier, ikke kan si opp avtalen i planleggingsperioden. Men grunneier kunne si opp avtalen med ett års varsel dersom leietakers beslutning om utbygging ikke forelå innen 31. desember 2017. Videre skulle en eventuell oppsigelse fra grunneier være uten virkning dersom EON i løpet av 2018 beslutta ei utbygging.

Avslutningsvis heter det i dette avtalepunktet:

– Dersom det inntreffer hendelser som ligger utenfor leietakers kontroll, og som forsinker arbeidet i planleggingsperioden, skal leietaker ha rett til å forlenge fristene omtalt i dette ledd tilsvarende forsinkelsene, dog ikke utover 31. desember 2020.

– De har vist manglende evner som utbygger. Og vindkraftprosjektet det nå jobbes med er veldig forskjellig fra det vi ble tilbudt, mener Skaar Kylland.

– Den gang var tårnet 80 meter høyt, og vingene 45-50 meter. Nå er det de opererer med 160 meter opp til navet og vinger på 60-90 meter.

– Vi mister all råderetten over den private grunnen vår som RWE vil bruke. Vi kan for eksempel ikke bygge hytter. Og RWE vil ikke gå med på å tilrettelegge for skogsveier, som kan bli til nytte for oss skogeiere.

Alfred Skaar Kylland var innvalgt i Birkenes kommunestyre for Senterpartiet i to perioder fra 2011. For tida er han medlem av kommunens kontrollutvalg. Og han er leder av nominasjonskomitéen i Birkenes Senterparti.

Han er langt fra imponert over hvordan behandlinga av vindkraftutbygginga har utvikla seg, både sentralt eller her lokalt.

– Dette er trenert fra både motstandere og forkjempere av utbygginga. Og nå vil de enda en gang ha utsettelse.

I mars 2022 stemte 12 av de 21 representantene i Birkenes kommunestyrer for følgende forslag:

– Kommunestyret i Birkenes ønsker ikke at planlagte Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk blir etablert ut fra nåværende forutsetninger. Kommunestyret ber derfor OED avvise RWE sin klage på NVE sitt avslag om utsatt frist for ferdigstillelse.

Nå nærmer det seg ny behandling av saken torsdag 2. februar.

Vindkraftsaken synes ikke å være avslutta.

Listene til høstens kommunevalg begynner å bli klare. Høyre har i sitt nominasjonsmøte valgt inn vindkraftmotstandere på toppen av lista. Arbeiderpartiet har tilhengere.

Denne uka er det nominasjonsmøte i Senterpartiet – et parti som har vist seg ganske så splitta i vindkraftsaken.

Om vindkraftutbygging på land, har Senterpartiet sentralt følgende holdning:

– Senterpartiet mener vindmøller kun skal bygges der lokalsamfunnet ønsker det. Senterpartiet vil gi alle kommuner vetorett og vi har gått inn for at alle gamle konsesjoner skal gjennomgås.

Mulig ekspropriasjon for å få til ei utbygging på Bjelkeberg og Oddeheia, kan bli et tema når de lokalt folkevalgte nå på ny skal ha saken opp. Behandlinga begynner i utvalga og formannskapet denne uka – før den skal opp i kommunestyret neste uke.

Alfred Skaar Kylland forteller til BA, at de fire grunneierne som nå er uten gyldig avtale ikke lenger har noen dialog med RWE.

Han og de tre andre grunneierne har sendt ut følgende e-post til partienes gruppeledere i Birkenes:

– Hei, til informasjon, 4 grunneiere i vindparkområdet har ikke avtale med RWE om utbygging. Gir Birkenes kommune tilslutning til vindpark, blir det ekspropriasjon av 5000-6000 dekar. Og grunneiere får tilnærmet ingenting i erstatning. Det er 9 grunneiere totalt i vindparkområdet.

Ifølge Skaar Kylland er det ingen økonomisk gevinst for han sjøl å få et eventuelt vindkraftverk på sin eiendom.

– Jeg har vært i kontakt med min gamle regnskapsfører. Og det kan se ut som verditapet på mine eiendommer ved ei utbygging, er større enn inntektene.

Skaar Kylland har vært medlem i Senterpartiet i 15 år. Blir det sånn at partiets folkevalgte tar standpunkt som vil medføre ekspropriasjon av store deler av hans eiendom, blir det utmeldelse,  forteller lederen av nominasjonskomitéen.