Hvorfor ble ikke stillingene til skolemiljø-teamet utlyst for lenge siden?

 

Det nye kommunale, ambulerende skolemiljø-teamet skulle ha vært i arbeid ved grunnskolene i Birkenes da skoleåret starta 17. august. Så skjedde ikke. Først flere uker etter skolestart har administrasjonen i kommunen klart å få utlyst stillingene. Søknadsfristen er 24. september.

Det var i november i fjor at Birkenes kommunestyre vedtok å bevilge 1,25 millioner kroner til et ambulerende skolemiljø-team. Det skjedde ved behandlinga for årsbudsjettet for 2023.

I årsbudsjetter ble det vedtatt at dette ambulerende skolemiljø-teamet, som skal dekke de fire grunnskolene på Birkeland, Herefoss og Engesland, skulle bemannes med 1,5 årsverk.

Det var tilbake i mars 2022 at FAU (Foreldrenes arbeidsutvalg) på Birkeland skole, Herefoss skole og Engesland skole skrev et brev til ordfører Gyro Heia (Sp) med ønske om å få på plass et skolemiljø-team ved skolene.

– Utgangspunktet for forslaget om ambulerende skolemiljø-team kom i kjølvannet av en rekke medieoppslag om mobbing i Birkenesavisa. Både gamle og pågående mobbesaker ble løftet frem i avisa. FAU opplevde det som hjerteskjærende å lese alle historiene – ingen barn skal behøve å oppleve mobbing og utenforskap.

I det vedtatte budsjettet på senhøsten kom så bevilginga av de 1,25 millioner kronene til et ambulerende team.

Men tida gikk, og gikk. Stillingene til teamet ble ikke utlyst av administrasjonen i Birkenes kommune.

Tirsdag denne uka, 5. september, publiserte BA i vår nettutgave et nytt leserinnlegg fra FAU ved Birkeland skole.

– Det skal være trygt og godt å vokse opp i Birkenes, og vi vil berømme politikerne våre for å ta på alvor elevenes psykososiale miljø selv og bevilge midler til dette, selv i en presset kommuneøkonomi. Men hvor blir stillingsutlysningen av? Etter det FAU erfarer skulle stillingen bli lyst ut i mai og teamet skulle være oppe å gå ved skolestart. Vi er nå forbi skolestart, men vi har ikke sett noe til teamet. Hvor blir utlysningen av?

I går torsdag 7. september sendte BA spørsmål til kommunalsjef for organisasjon og oppvekst, Marianne Moen Knutsen, om det medførte riktighet at stillinger ikke var utlyst ennå.

– Stillingene er lyst ut, kunne kommunalsjefen opplyse.

Det skjedde helt nylig, på onsdag – altså dagen etter at FAU i sitt leserinnlegg lurte på hvor utlysninga ble av. Men først ni måneder etter at pengene til stillingene var bevilga.

I stillingsannonsen, som er å finne på NAV og Finn.no, er det nå utlyst to faste heltidsstillinger. Altså er teamet som var planlagt bemanna med 1,5 årsverk, økt med 0,5 årsverk.

Kommunalsjef Moen Knutsen opplyser at dette gjelder en 50 prosent stilling som ungdomslos.

Blant opplyste arbeidsoppgaver er opplyst: Støtte skolene i arbeidet med trygt og godt skolemiljø, og å følge opp enkeltelever og ungdom, også ut over skoletid.

Nå det gjelder krav til kvalifikasjoner er det i utlysninga av de to heltidsstillingene opplyst: Minimum treårig relevant sosialfaglig utdanning fra høyskole/universitet eller annen relevant utdanning, samt erfaring fra arbeid med barn, unge og familier og god kjennskap til trender i sosiale medier og forebyggende arbeid knyttet til dette. I tillegg er det ønska at søker har videreutdanning innenfor samtale og/eller psykisk helse.

Søknadsfristen er satt til 24. september.

– Oppstartsdato er så raskt som mulig for den/de som søker, opplyser kommunalsjef Marianne Moen Knutsen til BA.

Planen til skoleeier Birkenes kommune har vært at skolemiljø-teamet skulle være på plass ved skolestart for flere uker siden.

Dersom søkere allerede er i fast arbeidsforhold, kan oppsigelsestid bety at det kan gå måneder før teamet er operativt.

Kommunalsjefen svarer følgende om hvorfor ikke utlysningen av stillingene har skjedd før?

– Det er ulike grunner til det. Et av resultatene er at ambulerende team nå er økt fra 1,5 stilling til 2,0 stilling.

Ordfører Gyro Heia reagerer på at utlysninga har tatt så lang tid.

– Jeg synes det er veldig uheldig at stillingene ikke er lyst ut tidligere og at teamet dermed ikke var klart ved skolestart. 

– Kommunestyrets ønske var at teamet skulle være på plass når barna startet på skolen for å kunne bistå i vanskelige situasjoner, noe som også var bakgrunnen for at vi vedtok dette allerede ved budsjettbehandlingen i fjor.

Ordføreren uttrykker bekymring for presset dette kan føre til på både ansatte og skolebarn.

– Nå må vi vente på ansettelser, noe som kan ta tid dersom søkere har oppsigelsestid andre steder. Og det gjør jo til at jeg selvfølgelig blir litt bekymret for at presset på de ansatte og barn i målgruppen i skolene blir unødig stort hvis/når det oppstår hendelser frem til teamet er på plass. Spesielt når de også har hatt forventninger om at teamet skulle kunne avlaste og kjapt hjelpe ved behov.

– Så er situasjonen slik den nå er, og da er jeg opptatt av at kommunen nå må få på plass dyktige personer til teamet og at det ambulerende teamet fremover kan bli den ressursen som både FAU, skolene og politikerne har håpet på, uttaler ordfører Gyro Heia.

Også Arild Windsland (H) reagerer på at utlysninga har tatt så lang tid.

– Utlysningen er jo kommet alt for sent, hvorfor må kommunedirektøren svare for.

– Et vedtak i kommunestyret skal iverksettes uten unødig opphold, noe som ikke synes å være gjort i denne saken. Kommunestyret hadde et temamøte angående skole i juni og der fikk vi en bekreftelse på at vi trenger tiltak i forhold til skolemiljø.

– Vi får bare håpe at det melder seg gode søkere innenfor den meget korte fristen som er satt, sier Windsland.

Da FAU sendte sitt brev til ordføreren i mars 2022, henviste de til en forvaltningsrevisjon som ble gjort for kontrollutvalget i Birkenes kommune – nedfelt i rapporten «Psykososialt skolemiljø i Birkenes kommune».

– Under revisors vurderinger fremheves det at av alle foresatte som besvarte spørreundersøkelsen oppga 36 prosent at de har opplevd at deres barn har blitt mobbet eller ikke har hatt et trygt og godt skolemiljø de siste fem årene. Det påpekes også at i underkant av halvparten av disse, opplever at problemet ikke bedret seg etter at skolen ble involvert.