Anette: – Det har gått ei kule varmt her hjemme noen ganger

Astrologi er læren om forestilte forbindelser mellom himmellegemene og jorden. Denne interessen har Anette Dovland fra Engesland et sterkt forhold til.

«Kjøpmannen» fra Vegusdal kan mer om dette enn hvermannsen, og kunnskapen og innsikten er stor. Etter flere reiser verden rundt, og lesing av mange titalls bøker, kan hun mye mer enn gjennomsnittet om det ukjente.

Astrologien regnes blant de eldste og mest utbredte av alle menneskelige aktiviteter. Man kan trygt si at vegdølen har funnet en interesse og hobby, som har stått sterkt i flere hundre år.

Anette er gift med Olav Dovland og sammen har de syv barn og bonusbarn. Hun har nettopp overtatt som butikkleder på Nærbutikken på Engesland. Hun har en bachelor i matematikk og et år på lærerskolen. Hun jobber som lærervikar på Evje, og litt på Engesland.

– Jeg fikk interesse for astrologien allerede i ungdomsårene, siden min mor leste horoskopene i ukebladene. Der fant hun ut at jeg og far min er født i stjernetegnet Væren og veldig sta begge to, noe som var veldig riktig. Jeg leste litt horoskop som alle andre, og når internett kom, fant jeg mer om temaet, og da ga det enda mer mening. Og interessen økte.

– Så rett før jeg fylte 40 år, så fikk jeg en datalenke av en venninne om astrologi. Der fikk jeg detaljer om mitt eget horoskop som virkelig ga mening. Så lette jeg etter bøker i Norge om temaet, men det var ikke lett. Til slutt kom jeg over en stor bok i Arendal, som jeg kjøpte.

– I Norge er ikke astrologi akseptert i flere kretser, og derfor er det også vanskelig å få tak i bøker om temaet her i landet. Men nå har jeg nærmere 60 bøker, som jeg har kjøpt på mine reiser og seminarer, de aller fleste er på engelsk.

– Du har reist mye etter at interessen vokste?

– Ja det har blitt noen kurs og seminarer, som jeg har funnet stor glede av. Jeg drar ofte til Oslo der jeg treffer mange likesinnede, men har også reist ut i den store verden og truffet mennesker med samme interesse. Jeg har vært i London, Serbia og i delstaten Kolkata i India (Calcutta), på konferanser som har vært svært givende.

I India er astrologi mye mer anerkjent enn her, forteller Anette oss.

– Kan du fortelle enkelt hva astrologi er, på en måte så vi andre skjønner litt mer?

– Stjernetegnene våre har noen viktige grunnprinsipper. Når jeg skal finne horoskopet til en person, la oss ta deg som eksempel. Da finner jeg fort ut hvor sola sto når du ble født. Her må også tas med at dette handler mye om energier.

– Sola og månen er våre viktigste plasseringer. Så har vi noe som heter ascendanten og dette, sammen med planetene i vårt solsystem, er med når vi skal lese en persons horoskop.

– Du Jan Reidar som er født i Jomfruen har mye til felles med andre som er født i jomfruen. Men dette betyr bare at det er der sola var den dagen du ble født. Det er også viktig hvordan de andre planetene sto akkurat da du ble født, og det er først når vi vet alt dette, at vi kan si mer om hvordan akkurat du er som person.

– Horoskopet ditt er den energien som var til stede da du ble født, og den energien du drar med deg i alt du gjør resten av livet. Den energien kan du lære deg mer om slik at du best mulig kan mestre det du møter i livet.

– Lærer du deg nok om deg selv gjennom astrologi kan du få en viss peiling på tider det er bedre å gjøre ting på enn andre, hvorfor du ser ut til å møte på visse typer mennesker eller hendelser. Hvorfor er det slik at noen mennesker klikker du med øyeblikkelig, mens andre kan du bare ikke utstå?

– En trenger ikke astrologi for å komme seg godt gjennom livet, men det er et fint verktøy for å bli kjent med seg selv. Og prøve å forstå hvorfor en reagerer eller agerer som en gjør når det skjer visse ting.

– Et horoskop er et slags «snapshot» av hvordan planetene var plassert i forhold til jorda i det øyeblikket du ble født. Ser en bare på soltegnet ( sun sign astrology) trenger en kun datoen en ble født. Skal en ha et mer fullstendig horoskop trenger man år, klokkeslett og sted i tillegg.

Bladfyken gir fra seg sine personalia og blir nesten skremt, av det hun leser ut av horoskopet. Anette kunne enkelt funnet på disse påstandene, gjennom å vite hvem jeg er fra før av. Men her leser jeg om meg selv, gjennom det som står i mitt horoskop og hvilke andre stjernetegn jeg trives best med eller ikke. Sola, Merkur, Pluto og Uranus har jomfruen som sine viktigste planeter.

– Du liker å ta rommet, du prater mye og liker å vise hvem du er, leser hun opp. Du reagerer ofte veldig synlig på både store og små ting eller detaljer. Du kan være litt sær, egen og sta, forteller hun meg, akkurat som man ikke visste dette fra før.

– Liv og død har fulgt deg nært gjennom livet, legger hun til. Horoskopet bommer på en ting, – kjærlighetslivet til den besøkende.

Mer detaljer som var oppsiktsvekkende formidles ikke.

– Det er ikke mange i min krets eller her jeg bor som deler min interesse. Men jeg har fått en venninne her i Vegusdal som har begynt å interessere seg, og det er veldig artig.

Til slutt Anette, hvordan er det å være gift med en matematikkprofessor som skal ha fasit på alt?

– Hehe, veldig godt spørsmål. I starten så kunne det gå en kule varmt da vi diskuterte ulike temaer. Men nå har Olav og jeg funnet balansen mellom liv og lære, og det mer ukjente. Nå er faktisk gubben litt stolt av meg, og liker å høre på, når jeg for eksempel formidler om dette til andre.