Har fortsatt håp

LANDSKAP: Astrid Furholt og makker Jan Sverre Sivertsen overnatter i spektakulært landskap på Antarktis.

Astrid Furholt må gå over 25 kilometer om dagen for å rekke fram til Sydpolen i tide.

– Håpet om å nå fram lever. Det henger i en tynn tråd, men en tråd er en tråd, slår Lars Ebbesen fast.

Han har direkte kontakt med Astrid Furholt og Jan Sverre Sivertsen som er på Antarktis, på vei til Sydpolen. Tirsdag var de 205 kilometer fra Sydpolen. 17. januar går siste ordinære flyavgang, og de to må altså forsere over 25 kilometer om dagen for å rekke fram i tide.

– Alle dagene de hadde til overs er spist opp. Nå har de ikke råd til en eneste dårlig dag. Det er realiteten, de må levere helt fram, sier Ebbesen.

Forholdene de siste dagene har ikke vært på deres side. Snøen har vært trå, og vinden tøff. Lørdag gikk de 20,8 kilometer, søndag 23 kilometer, og mandag 25 kilometer.

– Det begynner å melde seg en frustrasjon over at de ikke klarer å gå lengre hver dag enn hva de gjør. De er på grensen av hva de kan klare med 12- til 13-timers arbeidsdager, forteller Ebbesen.

Den australske polfareren Eric Phillips er også på vei til Sydpolen, en breddegrad lengre framme enn Furholt og Sivertsen. Til Ebbesen forteller australieren at han aldri har opplevd lignende vind og trått føre i området. Phillips og hans følge går nå fem kilometer kortere per dag enn nordmennene.

– Det er mulig å gå 205 kilometer på åtte dager. Men de er enda ikke over Titan Dome, så ikke før om to til tre dager vil de få fordelen av at det ikke går oppover lengre, påpeker Ebbesen, og legger til:

– Samtidig skal det være, i hvert fall teoretisk, mindre vind det siste stykket inn mot selve Sydpolen.