9 millioner kroner til opprusting av den gamle Mollestadbrua

Dette er summen som nå er foreslått brukt på brua de neste to åra. Opprustinga er oppført som egen post i forslaget til neste års budsjett og videre handlingsplan, som ble presentert for kommunestyret torsdag kveld.

Gamle Mollestad-brua ble stengt for all ferdsel 13. mai i år.

Det førte til et stort engasjement blant bygdefolket på Mollestad. Allerede samme kveld samla rundt 80 av innbyggerne på begge sider av elva seg for å protestere. Kommunens enhetsleder Øyvind Raen ble invitert og stilte på kort varsel opp for og forklarte om bruas tilstand.

Firmaet Safe Control gjorde, på oppdrag fra Birkenes kommune, seinere i mai en grundigere undersøkelser av brua.  Anbefalte tiltak for å rehabilitere ble i påfølgende rapport beregna å koste 8.95 millioner kroner, inklusiv mva og en reservemargin på 20 prosent.

Birkenesavisa er kjent med at de berørte innbyggerne opplever at det har vært en positiv og konstruktiv dialog med enhetsleder Raen gjennom høsten og sommeren.

I budsjettet som ble presentert de folkevalgte torsdag kveld er det lagt inn 2,5 millioner kroner til opprustinga av brua i årsbudsjettet for 2023. Så følges det opp med 6,5 millioner i 2024 i den videre handlingsplanen knytta til investeringer på kommunale veier. Til sammen 9 millioner kroner.

I budsjettkommentaret heter det blant anna:

– Broa har vært mye brukt; både av de som bor på begge sider av elva, skoleelever på vei til og fra skolen eller til fritidssysler, samt andre på Birkeland og i Birkenes som bruker broa som en del av sin tur i området. Kommune har gjennom kommuneplanen tillatt utbygging på Vestre Mollestad hvor det også er lagt til rette for flere boliger med bakgrunn i at det regnes som å være sti/vei via broa.

– Alternativet til en opprusting av broa er at den stenges permanent eller fjernes. Om en velger alternativet med å fjerne bro vil det tilkomme rivningskostnader.

Budsjettforslaget skal opp til behandling i neste kommunestyremøte 8. desember.