Holdningsskapende Polentur for 10. klasse på Valstrand og Engesland

2. september klokken 6 på morgenen dro 127 elever, lærere, foreldre, reiseledere og bussjåfører på 8 dagers tur til Polen og Tyskland.

Litt trøtte og segne, men god stemning i begge bussene. Alle som har vært på Polentur tidligere vet at hver morgen startes med sagen «Guten Morgen, Guten Morgen». Alle er med og synger og danser og reiseledere Inger Skåre og Nandrup Abrahamsen er gode forsangere og dansere. Ikke kan de bare synge og danse, de har også en enorm kunnskap som de klarer å formidle til alle på tur og ikke minst lose oss igjennom alt vi skal på turen, og det er ikke lite.

På turen var vi innom 5 ulike konsentrasjonsleirer. Vi lærte forskjellen på arbeidsleir og utryddelsesleir, vi fikk høre og se sterke historier om enkeltskjebner. Hvordan de ble behandlet bare fordi de ikke var av riktig rase. Det er mange inntrykk og det er vanskelig å fordøye alle inntrykk.

I Sachsenhausen fortalte Guttorm Nyhaven historien om sin bestefar Guttorm som overlevde leiren. Det er sterkt å høre historien til folk som har bodd på Birkeland, det blir så nært. Guttene la ned roser ved brakka der bestefaren hadde bodd.

Jentene la ned roser på Tårenes sjø i Ravensbrück. Kvinneleiren hvor Inger fortalte om kvinnen og barnas skjebne. Det gjør inntrykk å se husene, oppstillingsplassen, restene av krematoriene og kjenne på alle de skjebnene som gikk tapt akkurat på denne plassen.

Vi hadde guider som dro paralleller over til dagens situasjon i verden, i tillegg til hvordan vi som innbyggere på Birkeland tenker og oppfører oss mot andre som ikke er helt som oss selv. Det at vi er like mye verd uansett hvor vi kommer fra, hvordan vi ser ut og hva vi mener.

Vi var også innom Saltgruvene i Krakow. Noen testet selvsagt hvor mye salt det er i veggen og brønnen, og det er MYE. Tropical Island i Berlin må også besøkes. Et større badeland skal du lete lenge etter. I Berlin var vi i Stasimuseet og kjørte på kryss og tvers i byen; til Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Jødemonumentet og Riksdagen.

Det er en innholdsrik tur på mange måter. Tidlig opp og sent i seng. Men for noen ungdommer vi har med oss. De fortjener skryt. De møter opp når de skal med det de skal, hører på beskjeder og bidrar til god stemning på hele turen. Tusen takk til dere. OG takk til foreldre som var med på tur.

Til slutt vil vi takke alle sponsorer som gjør det mulig for oss å ta med oss Birkenesungdommer på tur.

Takk til alle sambygdinger og andre som støtter oss med å kjøpe uante mengder med dopapir, tørkepapir, spylervæske, tennbriketter og kalender.

Dette er en viktig dugnad, ikke bare for ungdommene, men for bygda som helhet. Det å stå samlet om dette for å bidra til holdningsskapende turer for bygdas ungdommer som er vår fremtid.

 

Audvei Håbesland

_____________

Brukerskapt