– Jeg håper vi alle lykkes med nominasjonen

 

Kommunevalg 2023

Neste år er det valgår, og i kommuner og fylkeskommuner skal det velges og gjenvelges folk til å styre i fire nye år. Den norske valgordninga er iflg Regjeringa.no, «basert på prinsippene om direkte valg og forholdsvalg i flermannskretser. Direkte valg innebærer at velgerne stemmer direkte på representanter for valgdistriktet ved å gi sin stemme til ei valgliste. Forholdsvalg betyr at representantene fordeles etter det innbyrdes forhold mellom de stemmetall som tilfaller de enkelte valglister. Både politiske partier og andre grupper kan stille liste ved valgene.»

Hvem stiller?

Nominasjonskomitèene i ulike partier er i gang, og i Birkenes har det de siste tre periodene vært ordførere fra tre ulike partier; Høyre (2011-2015), Arbeiderpartiet (2015-2019) og Senterpartiet (2019-). Det er allerede klart at Gyro Heia stiller som ordførerkandidat til valget høsten 2023. Jeg har ikke registrert at andre partier har hatt nominasjonsmøter, og det blir spennende å se hvilke partier som stiller liste, hvem som sier ja til gjenvalg og hvor mange nye kandidater som vil prøve seg i politikken. De som velges skal representere velgernes synspunkter og ta politiske avgjørelser på vegne av disse. Det er ingen liten oppgåve, og vi som har vært med i kommunestyret eller hatt andre politiske tillitsverv vet at antall saker og saksomfang bare øker for hver valgperiode og type saker endrer seg. De tre siste periodene har vært dominert av vindkraftsaken. Det er i år 10 år siden vi først hørte om initiativet til et stort vindkraftverk i Birkenes, der Storehei blei avvist, mens spørsmålet om utsettelse av iverksettelse for Bjelkeberget og Odderhei fortsatt ligger i Olje- og energidepartementet.

Solkraft heller enn vindkraft

Med de ekstremt høye strømprisene vi har nå, kan det fort bli fleire vindkraftsaker i Birkenes som politikerne må forholde seg til. Vi som er imot vindkraftverk på heiene våre, må da tenke alternativer som solkraft – sola er verdens største og uuttømmelige energikilde. Statkraft har de siste åra kjøpt seg opp på solkraft og meiner at denne vil bli verdens største energikilde innen 2035. Solkraft egner seg fra alt til et lite anlegg på et hyttetak, til bygningsintegrerte solcelleanlegg på privatboliger og store industribygg, samt som bakkemonterte anlegg. Ei krise fører ofte til utvikling, og det forskes og prøves nå ut optimale løsninger for solelleanlegg på gårdsbruk, både på store låvetak og på bakken i kombinasjon med landbruk. Et firma i Birkenes er allerede i gang med å prosjektere et slikt solcelleanlegg på Tveide, der sauer skal beite blant solpanelene. Nationen skreiv forrige uke om et stort prosjekt i regi av Elektroforeningen som setter i gang prosjektet Soleklare bygg for å få fart på solcelleanlegg på tak og fasader. De viser til at potensialet for solstrøm er større enn Norges strømforbruk i dag, det er på heile 200 TWh. Et stort poeng er at Norge kan balansere solstrømmen med vannkraften, dvs spare på vannet i magasinene i sommerhalvåret og bruke det om vinteren når sola gir mindre energi. Nationen skriver også at bønder med større anlegg kan bli viktige strømleverandører og få inntekt på det.

Nye folk på listene

Ja det er mange saker politikerne må sette seg inn i og meine noe om, av stort og smått; noe interessant og noe mindre interessant. Heldigvis er det såpass mange viktige og interessante oppgaver i en kommune, at det vil være noe å engasjere seg i for alle. Det er saker som oppvekst og helse, eldreomsorg, næringsutvikling, kultur, klima- og miljø, mangfold og inkludering og mye, mye meir. Likevel sliter endel partier med rekruttering og folk som er villige til å stå på valglistene. Det kan utvikle seg til et demokratisk problem at f.eks. småbarnsforeldre ikke har tid til å delta i politikken, at ikke alle yrkesgrupper er representert, eller at aldersfordelinga blir veldig skeiv. Det er viktig at nominasjonskomitèene går breitt ut når folk skal rekrutteres til valglistene. Vi i Felleslista for SV og MDG sliter både med toppkandidat og med å fylle lista for 2023, om det bare blir SV-liste eller Fellesliste er også et åpent spørsmål. Derfor er vi svært åpne for nye interesserte kandidater, at noen av velgerne våre vil tenke at det kan være interessant å engasjere seg i et av partiene. Så ta gjerne kontakt med noen av oss i Felleslista for en prat om hvordan det er å være folkevalgt og sitte i kommunestyret. Jeg tenker at de fleste partier gjerne ønsker fleire til å stå på listene sine, og jeg håper vi alle lykkes med nominasjonen slik at partiene som ønsker det kan stille lister og gå til val i september 2023.

 

Inger Birkeland Slågedal

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.