Statsforvalteren om renseanlegget: – Forutsetter at kommunen overholder frister

Oppstart av nytt renseanlegg på Birkeland er satt til januar 2024. Fram dit er det under halvannet år. Og Statsforvalteren forutsetter at tidsfristen overholdes.

Det kommer fram i et brev Statsforvalteren sendte til Birkenes kommune nå 17. august.

– Dato for oppstart av anlegget er satt til 31. januar 2024. For øvrig tar vi fremdriftsplan for etablering av nytt renseanlegg til orientering og forutsetter at kommunen overholder frister og milepæler i planen.

Statsforvalteren er i det nye brevet klar på at kommunen ikke lenger har lov til å koble på nye enheter på det eksisterende anlegget, og heller ikke øke volum fra eksisterende virksomheter.

– Anlegget har en vedvarende avvikssituasjon, noe som medfører at kommunen ikke lenger har adgang til å tillate nye enheter å koble seg til avløpsanlegget.

– Virksomheter har heller ikke anledning til å øke sine påslipp til ledningsnettet, jf. plan- og bygningsloven § 27-2 og forurensningsloven § 7, jf. også vårt brev den 7. mars 2022 med avklaring og ytterligere presisering av forståelse av sammenhengen mellom plan- og bygningsloven § 27-2 og bestemmelsene i forurensningsloven.

Statsforvalteren venter fortsatt på søknad fra Birkenes kommune om ny utslippstillatelse.

– Kommunen har oversendt en ny fremdriftsplan for etablering av nytt renseanlegg på Birkeland, jf. fremdriftsplan, utarbeidet av Asplan Viak. Kommunen opplyser at det er forsinkelser i prosjektet og disse utløser ny fremdriftsplan.

– Det står i fremdriftsplanen at kommunen vil sende søknad om ny utslippstillatelse den 1. juli 2022. Vi kan ikke se å ha mottatt en slik søknad, skriver Statsforvalteren i sitt nye brev til Birkenes kommune.

1. juni i år skrev Birkenesavisa om den lokale bedriften IPEC Miljø på Tollnes, som kunne fortelle at de kan levere nytt renseanlegg etter Statsforvalterens krav – både rimelig og raskt.

I et leserinnlegg her i avisa uka etter skrev daværende Sp-politiker Silje Bjørnarå Drangsholt:

– Flere kommuner har hoppet over bekken for å spare millioner ved å bruke vår lokale bedrift IPEC, men hva gjør vi? Jo, vi hopper over bekken for å bruke omkring 100 millioner mere enn hva som er nødvendig for å tilfredsstille Statsforvalteren sine krav.

– Hvorfor i alle dager er ikke dette sjekket ut før? Disse millionene rammer innbyggerne direkte gjennom økte avgifter. Og er det noe jeg har full forståelse for, så er det at tilliten forvitrer blant våre innbyggere når slike ting kommer frem i lyset.

Birkenesavisa er kjent med at ingen i administrasjonen i Birkenes kommune ennå har tatt kontakt med IPEC Miljø.