Vil bygge om og utvide Kulturarenaen for 13,3 millioner kroner

I kommende runde i de kommunale organene skal de folkevalgte behandle sak om ombygging og utvidelse av Kulturarenaen som blant anna BLINK kulturskole bruker ved Valstrand.

Kalkylen på utvidelsen av Kulturarenaen er på 13,3 millioner kroner, opplyses det innledningsvis i sakspapira.

– Dette medfører at den økonomiske rammen som ligger i økonomiplanen ikke er tilstrekkelig for å finansiere prosjektet som foreslått.

– I økonomiplanen for utvidelse av Kulturarenaen er det lagt inn kr. 5 000 000 i 2023 og kr. 5 500 000 i 2024.

– Det er også budsjettert med kr. 1 000 000 til å bygge uværskur til elevene, og som foreslås overført fra prosjekt 9225 til 9258 (BLINK kulturskole). I prosjekt 9541 Boliger til psykisk helse og rus – ubemannet er det satt av totalt kr. 3 200 000. Det foreslås at de resterende kr. 1 800 000 finansieres ved å overføre midler fra dette prosjektet.

BLINK (Birkenes og Lillesand interkommunale kulturskole) har som mål å utvikle sitt tilbud, opplyses det videre.

Ved den planlagte utbygginga er det ikke minst de som driver med musikk som skal få bedre rom å øve i.

– Øvingsrommene i utbyggingen skal hovedsakelig brukes til musikkundervisning og det er viktig at det i planleggingen tas nødvendige hensyn til lydisolering og akustikk. Det bør være noe ulik akustisk utforming på rommene med tanke på om de skal brukes til akustisk musikk (strykeinstrumenter, sang, piano osv) eller rytmisk musikk (band med trommesett, gitarforsterkere osv). Spesielt rom for rytmisk musikk stiller ekstra krav til lyddemping for å hindre lydlekkasje til andre rom.

– En stor del av undervisningen i Kulturskolen er enkeltundervisning/undervisning i små grupper. Derfor må rommene ha innsyn (vindu i dør/vindu ved siden av dør). Dette for å bedre sikkerheten for elevene og for Kulturskolens ansatte. Erfaringer fra andre kulturskoler peker også på dette som et trivselsfremmende tiltak. Dette vil også gi noe naturlig lys inn i gangen. Det er viktig at dørene er uten «dørstokk» (eventuelt lav dørstokk) for å lette flytting av akustiske pianoer og annet tungt utstyr.

Det har vært ei prosjektgruppe som har jobba med ulike alternativer for hva som kan gjøres for bedre lokaler for BLINK på Birkeland.

1. Utbygging av Valstrand skole inkl. Kulturarenaen. Beregna kostnad 50-60 millioner kroner.

2. Ombygging og utvidelse av gamle Valstrand skole. Beregna kostnad 20 millioner kroner.

3. Modul/brakkerigg og ombygging/utvidelse av Kulturarenaen. Beregna kostnad 6-7 millioner kroner.

4. Utvidelse av Kulturarenaen. Beregna kostnad 13,3 millioner kroner.

5. Samarbeid med private.

Knytta til det siste alternativet opplyses det at det har vært befaring i Filadelfias lokaler i nærområdet.

– Hovedutfordringene med en slik løsning er at det fremdeles er en noe midlertidig løsning, samtidig som Kulturskolen da i praksis blir spredt ut på forskjellige lokasjoner. Dette er krevende både for ansatte og elevene.

Prosjektgruppa har bestått av Marianne Moen Knutsen (kommunalsjef), Jo Eskild (rektor kulturskolen), Vidar Syvertsen (prosjektleder) og Gunnar Grana (WSP Norge). Også Tatiana Krause og Nina Martinsen ved Valstrand skole har vært involvert.

Nå anbefales altså de folkevalgte å gå for alternativ 4 – en utvidelse av Kulturarenaen.

Kommunedirektørens forslag til vedtak:

1. Prosjektet gjennomføres innenfor en økonomisk ramme på kr 13.300.000 inkl. mva.

2. Kommunestyret godkjenner oppstart av ombygging og utvidelse av kulturarenaen.

3. Oppstart av hovedprosjekt gjennomføres i 2023 innenfor tidligere vedtatt økonomisk ramme på kr 5.000.000.

4. Behov for tilleggsfinansiering i 2024, kr. 2.800.000, dekkes av forventet mindreforbruk i 2023 på prosjekt 9225 Valstrand skole, kr. 1.000.000 og forventet mindreforbruk på prosjekt 9541 Boliger psykisk helse og rus – ubemannet, kr 1.800.000.

Neste møte i kommunestyret er torsdag 15. juni.