Rennehaven 18 – forvandling av mormors hage

(Foto: Svein Arne Haugen)

Jeg husker så godt min mormor Gunhilds hage, der kunne jeg plukke jordbær, plommer og kirsebær. Husker også den nydelige og knallrøde Flamentanzrosen som klatret oppover den ene veggen på det hvite store huset.

Jeg hjalp til med å luke ugress i de store staudebedene som gikk langs husveggene og langs jordekanten.

Gode barndomsminner.

 

Nå har jeg mange år senere vært så heldig å overta akkurat denne hagen som jeg tilbragte mange stunder i som liten jente.

Målet mitt, eller kanskje jeg må si fem-års planen min for hagen, er å dyrke snittblomster, grønnsaker og bær, og ha masse frukttrær.

Det er ikke mye som slår følelsen av å rusle ut i hagen for å plukke med seg en skål med jordbær, ta opp nypoteter til middag, eller å kunne sette sammen en fin blomsterbukett.

COSMOS

Min interesse for hage har utviklet seg fra barndommen, jeg har vokst opp med hagen til mormor, og vår egen blomstrende hage i barndomshjemmet mitt i Speidervegen. Har først i voksen alder forstått hvor masse arbeid som står bak en frodig og fin hage, og at dette er noe som blir til over tid. Jeg har brukt mange timer i hagen siden vi overtok, og flere blir det. Jeg er heldig, og kan dele både tiden og interessen med min mor, som også er over gjennomsnittet interessert i hage og blomster.

FOKS.

Jeg kunne nok skrevet en hel bok om alle mine prosjekter, både de jeg jobber med nå, og de som jeg planlegger å begynne på i årene fremover, men jeg skal prøve å korte det ned til noen få ting om gangen.

Jeg vil gjerne fortelle litt om noen av sommerblomstene vi har sådd i år og om blomsterkassene vi har satt opp nederst i hagen vår.

Jeg er veldig glad i sommerblomster, og har sett for meg at jeg skulle gjøre om en del av hagen til sommerblomster og snittblomster.

Det er veldig koselig å plukke med seg en bukett inn for å sette i vase, så jeg sådde en del blomster jeg visste ville egne seg godt til dette.

Vi har utrolig mye plen, og både noe av denne og en gammel åker har blitt pløyd opp til formålet.

Den vanskeligste delen blir nok å holde det så ugressfritt som mulig fremover. Etter pløying så har vi raket jorden godt utover for å få det så jevnt som mulig, så godt det lar seg gjøre på en gammel åker.

Vi har valgt å dekke hele området med sort ugressduk for å gjøre det litt enklere for oss selv. Det hadde fort blitt en åker igjen hvis ikke.

Vi har satt opp plantekasser som er snekret på mål av terrassebord, og avsluttet med å legge på grov treflis rundt for å fylle opp ujevnheter og for at det skal se litt ryddig og fint ut.

Dette fikk ligge en stund før vi fylte opp kassene med jord, tungt arbeid, men da kan vi bare etterfylle litt med god jord og kukompost de neste årene. I tillegg blir det meste av planterester etter sommersesongen blandet ned igjen i jorden.

Vi planter også inn noen felt med bønner, som med sin evne til å samle opp nitrogen, egner seg ypperlig som jordforbedrer.

Allerede i januar startet vi sesongen med å så Cobaea Scandens, Klokkeranke.

Disse er en favoritt, og blir store klatrende planter med nydelige lilla eller hvite blomster.

I år har jeg plantet ut disse sånn at de skal slynge seg oppover i hagebuen som vi bruker som inngang til blomsterhagen.

Og nå, når vi er i slutten av juli, så har de dekket hele buen som er laget av armeringsjern.

De blomstrer helt til frosten kommer.

ZINNIA.

De fleste andre sommerblomster såes i mars, og noe vi har sådd mye av i år er Zinnia, eller frøkenhatt som den også blir den kalt.

Dette blir fine, store planter med masse dekorative blomster med forskjellige fargetoner og fasong. Det er viktig å toppe disse som småplanter, da blir det flere blomster. Det vil si at du kutter stilken rett over ett bladpar.

Zinnia er kjempefine som snittblomster og holder seg lenge i vase.

Jeg sådde mange inne, som senere ble flyttet ut i drivhuset. De har blitt kjempestore og har allerede blomstret i mange uker. Hvis du vil ha noen som kommer tidlig, så anbefaler jeg å forkultivere de inne.

Jeg hadde en del frø igjen og sådde direkte i en av plantekassene. Veldig enkelt og plassbesparende, det blir fort trangt om plassen i drivhuset.

Cosmos er mammas favoritt og en blomst jeg liker bedre og bedre. Du kan ta masse frø på høsten og den kan også så seg selv. I år dukket det opp mange småplanter der vi hadde Cosmos i fjor, som vi enkelt kunne flytte dit vi ville ha de.

Kjempefine rosa blomster, lette å dyrke frem og de blir store og kraftige utover i sesongen.

Klipper du av visne blomster etterhvert så har du fin blomstring som varer hele sommeren.

(Foto: Svein Arne Haugen)

I en av kassene har vi satt opp to staur, som vi har festet netting i mellom. Der har vi plantet en rad av Erteblomster på hver side. Både rosa og lilla.

Disse dufter bare helt fantastisk, og du kan kjenne lukten med en gang du går inn i blomsterhagen.

Disse er forkultiverte inne og har stått i drivhuset frem til de var klare for å plantes ut. Det kommer helt enormt med blomster, og setter du en bukett av disse inne, dufter det nydelig i hele rommet.

Du må toppe de som småplanter og det lønner seg å klippe av vissent utover i sesongen, men til gjengjeld kan du plukke mange, mange blomster.

LØVEMUNN.

Jeg har innsett etter mange måneder med såing, vanning, ompotting, og klipping at det er få ting man lærer mer av enn prøving og feiling.

Vi sådde noen for tidlig, og noen for sein.

Jeg skal skrive detaljert i en notatbok, hva vi skal gjøre annerledes til neste år.

Vi hadde sådd så masse at vi omtrent ikke fikk plass i drivhuset, men enda var det ikke nok til å fylle opp plantekassene.

Jeg valgte derfor også noen typer som jeg kunne så direkte i kassene, blant annen Honningurt, Ringblomster og flere typer knoll-planter som Anemoner, Ranukler og Dahlia.

Jeg har en jobb foran meg til høsten med å ta opp knoller som skal overvintre inne.

Jeg har også satt ned forskjellige urter og jeg har sådd små prydgresskar. Plantene til gresskaret blir helt enorme og fyller godt ut, samtidig som de er dekorative.

COSMOS.

Nå som det nærmer seg august, så har jeg virkelig fått uttelling for alle timene jeg har lagt ned og det er bare helt fantastisk å se hvor mye det vokser og gror til i hagen.

Både mann, barn og besøkende blir dradd med ut på hagevandring, med litt varierende entusiasme.

Jeg syntes i alle fall det er utrolig gøy og spennende å få lov til å vandre litt i andres hager, og min egen. Jeg får masse nye ideer og inspirasjon med å bare gå rundt å titte.

Kanskje vet du om noen som har fine eller spennende hager i Birkenes?

Send meg gjerne ett tips, og følg gjerne med på noen av prosjektene mine på Instagram @rennehaven18.

 

Heidi Haugen Agerbo

____________

Fast spaltist