Nå bugner det med blomster i hagen til Heidi i Rennehaven

 

 

Føler jeg har klart å utnytte ressursene bedre i år enn i fjor.

Hagen er gjerne finest fra slutten av juli og utover mot høsten.

Det er ekstra stas at det har blitt klippet masse blomster fra hagen vår til flere bryllup.

 

Tipper det er flere enn meg som har merket på hagen at det var en ekstra kald vår i år.

Alle staudene kom ekstra seint i gang og jeg har flere roser som jeg dessverre måtte klippe helt ned.

Ekstra kjedelig når de endelig var blitt ganske store etter forrige sesong.

Selv om hagen min er gammel, kan man egentlig si at den er helt ny. Vi har hatt utgangspunkt i en velholdt stor plen og fantastisk jord. Da er det mange muligheter, og noe av det første jeg gjorde i forfjor var å prøve å gjenskape noen av de gamle staudebedene som gikk på den ene siden langs huset og langs med verandaen.

Her hadde min mormor en utrolig fin knallrød Flammentanzrose. Husker den så godt, og det var her familiebildene ble tatt, under den vakre rosen.

Nå ville jeg ha store klatreroser for å dekke litt av muren. Plantet tre barrotsroser som heter Rosarium Uetersen. Disse får nydelige blomster som lukter godt. En helt spesiell farge, som jeg ikke har sett før på andre roser. Har samplantet disse med kattemynte, en veldig fin sammensetning syntes jeg.

Rosene hadde endelig begynt å nærme seg toppen av verandaen i fjor, men etter en tøff vinter med mye kulde og lite snø så måtte jeg altså ta rosesaksa fatt og klippe de helt ned.

Heldigvis nå i august har de blitt store igjen, ikke helt som de var, men godt nok for i år. Kanskje jeg må dekke de enda bedre til høsten igjen? Bruker å hive over hageavfall, og gjerne litt ekstra jord.

Det er viktig å huske på å plante rosene med podestedet godt ned i bakken, så hvis man er uheldig en vinter så skyter de mest sannsynlig ut fra bunnen igjen på våren.

På sluttet av sesongen i fjor så gravde jeg et helt nytt bed midt på plenen som jeg fylte med roser. Da litt andre typer, har noen som kan brukes som bunndekkere og et par stilkroser.

Jeg er helt fersk på roser, så det blir litt prøving og feiling nå de første sesongene, men vi har visst allerede opparbeidet oss en middels stor samling. Fort gjort!

Syntes det meste kom greit opp, men jeg har forstått det slik at det har vært en hard vinter for roser, og det kan jeg merke.

Tror jeg kan skrive at favoritten er honningrosa Helenae Hybrida. Fantastisk rose, vokser som bare det og lukter nydelig! Dette er en klatrerose og det er meningen den skal legge seg over hønsehuset etterhvert. Den er på god vei, og virker ikke påvirket i det hele tatt over den kalde vinteren.

Denne rosen har en del torner, men Lykkefund som er ganske lik, er tornefri. Vi har denne også, men den er ny i fjor høst, så ikke blitt like stor enda.

I kjøkkenhagen dette året har jeg prøvd å kun så ting jeg vet vi bruker. Det er litt typisk meg å prøve masse nytt, men så er jo litt av vitsen at vi skal spise det vi sår i tillegg.

Vi sådde brekkbønner i fjor, og det ble en kjempesuksess. Forvellet mengder og har hatt til middager i hele vinter. Nydelig grønnsak som er lett å så. I år blir det både gule og grønne bønner i kjøkkenhagen. Det er i alle fall meningen. Det har vært en veldig kald juli måned, og bønner liker å ha det varmt. Vi har høstet litt grønne bønner, men den ene raden med gule står på stedet hvil enda.

Har en stor rabarbra plante også som har leverte masse fine stilker. Disse kuttet jeg opp i passe biter og heiv i frysen, perfekt hvis man ikke har tid til å lage noe med en gang.

Det er fint med en blanding av ting man sår, og noe som kommer igjen av seg selv år etter år.

Jordbærsesongen var veldig fin, vi kunne plukke masse fine bær. Rips har jeg fått i frysen og jeg har til og med laget fersken-syltetøy. Ble ikke store glasset, men allikevel.

Føler jeg har klart å utnytte ressursene bedre i år enn i fjor, og tenker at jeg skal bli enda bedre neste år. Har noen sylteagurker som har lagt i kjøleskapet en liten evighet, klart til å syltes, så jeg har nok litt å gå på enda. Ellers blir det litt poteter, gulrøtter og sukkererter og brokkoli. Har høstet flere store buketter med brokkoli, og nå kommer det opp mange små sideskudd som også er veldig gode.

Vi har sådd litt forskjellige salater og reddiker. Dette kan jo sås godt utover i sesongen, så i år har vi passet på å ikke bruke hele pakken med frø på en gang.

Sommerens høydepunkt for meg var å få opp et nytt drivhus. Valgte ett som skal tåle litt vær, det kan blåse godt over jordene her, og som jeg syntes passet fint inn med omgivelsene rundt.

Her dyrker vi rett i bakken, og det kan jeg anbefale hvis man skal ha ett til kun dyrking. Det vokser så det knaker og må heller ikke vannes like ofte som i det andre der vi dyrker i potter.

Selve drivhuset er i tre, dekket med ganske tykt polykarbonat. Mulig det er finere med glass, men det er mer praktisk med ordentlig drivhusplater.  Jeg er i alle fall veldig fornøyd med det.

Sommerblomstene plantet jeg ut i månedsskiftet mai/juni. De har tatt opp masse plass i drivhuset og trengte å få bedre plass til å vokse på. De fikk virkelig prøvd seg i år, der de sto i blomsterbedet med masse vind, kalde netter og stekende sol midt på dagen. Jeg måtte bare satse på at de ble bra til slutt.

Hagen er gjerne finest fra slutten av juli og utover mot høsten. Men jeg er veldig utålmodig, og de var såpass stusselige en stund der at det var hakket før jeg røsket opp alt. Er veldig glad for at jeg ikke gjorde det nå, for de har virkelig kommet seg. Det lønner seg å gi det litt tid.

De sommerblomstene/snittblomstene jeg har valgt i blomsterhagen i år er mange forskjellige Dahlia, Erteblomster, Scabiosa, Løvemunn, SommerAsters, Floks, Zinnia, Dara Gulrotsblomst, Cosmos og Honningurt og Dusksalvie. Det er så mye forskjellig fint man kan så hvis man vil ha blomster man kan bruke til snitt. Det er med andre ord veldig likt som sist sesong, men fordelen med å ha mye av det samme er at man kan sanke frø selv.

Jeg prøver å holde meg innenfor en viss fargeskala der jeg har snittblomster og så har jeg heller noen andre bed i tillegg der vi kan gå litt mer bananas med farger. Vi har ett blomsterbed som vi kaller urtebeddet, og der er det mange sterke farger. Blant annet fra noen røde Hestemynter, knallgule solsikker og orange Solhatter.

Det bugner virkelig i blomsterkassene i år, så da er det ekstra stas at det har blitt klippet masse  blomster fra hagen vår til flere bryllup. Det er gøy å se fine buketter og oppsatser andre har laget med blomster vi har brukt så mye tid på å få frem. Man får sett det igjennom andres øyne på en måte, og jeg ser at de er ganske fantastiske, blomstene fra Rennehaven.

Selv om ferien snart går mot slutten, så varer heldigvis sesongen for blomster ei lita stund til.

 

Tekst og foto:

Heidi Haugen Agerbo

_______________

Fast spaltist