Venter nå på at det skal spire og gro i hagen

Kalenderen min viser april. Utsikten fra vinduet mitt sier noe annet. Med nysnø innimellom, og etter en periode der gradestokken har krypt under -10, så føles den varme våren veldig langt unna for øyeblikket.

Vi fikk jo en liten forsmak i februar, så både roser og frukttrær har begynt forsiktig med nye skudd. Jeg er som alltid like spent på om alt har klart seg igjennom vinteren, og det ser ut som det blir enda en stund å vente før jeg får svaret på det.

I mellomtiden får jeg kose meg med det jeg har sådd og skal så inne.

Det er en travel tid fremover for hageentusiastene, det skal være sikkert!

Og i år, som tidligere år, så klarer jeg ikke begrense meg og ser allerede at vi burde ha bygget på huset med minst to etasjer for å få plass til alle plantene mine.

Enn så lenge så har jeg plassert de på kammerset, som jeg kaller det.

Der er det kjøligere enn stue-temperatur, noe som er en fordel når man forkultiverer planter inne. Rommet har ett stort vindu, og i tillegg har jeg satt opp ett par mindre plantelys.

Har du vinduer med mye godt lys, og god plass så holder det også, stort sett. Men sår man tidlig, når det ikke er så lange dager enda, så er man nesten avhengig av litt ekstra lys for å få fine, lubne planter.

Jeg startet allerede såingen i januar, og da sådde jeg Cobea Klokkeranke, Blodbeger og Kjempeverbena. Disse trenger lang tid, særlig hvis du vil ha frøkapsler på blodbeger og Klokkeranke.

Ellers så ender jeg ofte opp med å så litt for tidlig, så prøver å vente litt med noen sorter som spirer fort, som Tagetes og Cosmos.

Nytt for meg i år er at jeg har skaffet meg en soil-blocker. Denne brukes til å hardpakke blokker med jord som jeg kan så rett i. Veldig fint med litt store frø. Da slipper jeg gjerne unna med en ompotting.

Jeg har sådd alle erteblomstene mine i disse blokkene og de trives foreløpig veldig godt.

Små frø, sånn som Løvemunn, liker jeg best å breddså i litt store såbrett. Så prikler jeg disse over i egne potter etter hvert.

Hvis du ikke skal ha så mange planter, så er det kjempefint å bruke feks druebeger eller andre små plastbokser med lokk.

Setter de fleste nysådde frø på badegulvet, men så fort jeg ser antydning til spirer, så er det rett inn i ett litt kaldere rom, og med ekstra lys eller ett greit vindu.

Hvis det blir for varmt og for lite lys, blir spirene lange og tynne.

Etter hvert får de fleste flytte ut i drivhuset, vi må ha på noe varme i starten sånn at de ikke fryser. Foreløpig har det vært så kaldt at det ikke har gått, men i midten av april satser vi på at det meste er kommet ut.

Det blir fint å kunne stå ute å jobbe igjen, blir mye søl når man står inne med jord og potter, og spisebordet på stua har tidvis sett ut som ett lite gartneri. Heldigvis er resten av gjengen i husholdningen ganske avslappet til litt rusk og rask..

Vi skal også sette opp ett nytt drivhus i år, men da må vi vente til tela har gått i bakken. Det skal bli ett veksthus der vi kan dyrke rett i bakken. Gleder meg!

Man sparer en del jobb med å vanne og skaffe jord til potter når man kan plante rett i jorda. De fleste planter vil nok også foretrekke det, så blir spennende å se om vi ser forskjell på årets tomater i forhold til de vi hadde i fjor.

Jeg vil også ha en type drue og muligens ett lite ferskentre.

Vi har allerede ett drivhus som står oppå platting, og da kan vi sette inn masse hyller nå på våren, sånn at det er plass til masse planter. Når da alle blomstene er plantet ut på sine plasser, så kan vi sette inn noen koselige stoler og ett bord og bruke det som en liten hagestue på litt ruskete dager på sommeren og utover høsten.

Jeg har utvidet kjøkkenhagen min litt i løpet av høsten med flere pallekarmer, og der skal jeg ha mye som kan sås rett jorden. Det er så lettvint. Sukkererter, reddiker og forskjellige salater for å nevne noe.

Så må jeg alltid prøve noe nytt, så i år har jeg fått frø av kjempegresskar. Tipper det holder med en plante, de blir helt enormt store, både planten og gresskarene som måtte dukke opp.

I fjor tok jeg mange stiklinger av jordbærplantene, så er litt spent på om de har klart seg igjennom frosten.

Det kom så masse jordbær i fjor, og det er så godt å bare kunne gå og plukke masse deilige bær i hagen.

Pelargoniaene mine fra i fjor sommer har jeg overvintret inne, jeg har spredd de litt rundt i vinduene på stua og kjøkkenet. Den aller største står i boden. Hvis man har veldig store planter, og ikke har plass i stue eller bod, kan man godt ta stiklinger på høsten, de er litt lettere å oppbevare i små potter inne.

Jeg har klippet ned alle mine nå, og laget en del nye stiklinger.

Dette er en veldig grei plante å ta stiklinger av, klipp de av over ett bladpar, ta av litt blader oppover sånn at du får en ganske lang stilk. Ha klart en potte med fuktig jord som du setter stiklingen din oppi. Jeg pleier å sette ett par stykker i hver potte, gjerne litt ut mot kanten. Merk de godt med navn hvis du er opptatt av det, hvis ikke er det fort gjort å glemme.

Jeg har en plan om å ha så mange til sommeren at jeg kan ha masse små terracotta-potter i trappa, ned fra verandaen, med forskjellige pelargonia. De er så fine syntes jeg. Spesielt i brune terracotta-potter.

Ute i hagen min blomstrer krokusene så godt de kan i dette vekslende været.

Bare i dag har det vært snø, sol og hagl om hverandre.

Snøklokkene har allerede blomstret en stund, utrolig fint å se små vårtegn.

Det er mange tulipaner og påskeliljer som også har begynt å titte frem.

Vi satt ned mange nye løk i fjor høst, litt arbeid når det står på, men så blir det så fint når alt kommer opp.

Det kan være fint å rusle i hagen på våren også, man oppdager stadig noe nytt som er på vei opp med løfter om at vi tross alt går varmere tider i møte, selv med litt snøføyk i lufta.

 

Heidi Haugen Agerbo

____________

Fast spaltist