Fikk laks på hele 7,2 kilo

STORFANGST. Kenneth Bringsdal dro i land en flott laks på 7,2 kg like nedenfor Teinefossen. (Foto: Simon Didriksen)

Kenneth Bringsdal fra Mandal er en av dem som har prøvd fiskelykken i Tovdalselva etter at laksefisket ble åpnet denne uka. Han ble belønnet med en rugg på 7,2 kg like nedenfor Teinefossbrua.

– Nå ble jeg sugd opp mot Tovdalselva. Jeg har fiskekort for Boen neste uke, men det ble for lenge å vente for meg. Jeg måtte bare opp og prøve, sier han.

– Fluefiske er en av mine store interesser og lidenskaper. Jeg er aktiv i Mandal Sjøørretklubb, og har jobbet mye med å restaurere og vedlikeholde vassdrag, blant annet i Mandalselva, men og i Moelva, sier han. Jeg holder også en del fluefiskekurs og arrangerer guidede turer.

– Jeg er nok mer enn gjennomsnittet bitt av basillen. Interessen kom som barn i Øst-Finnmark, og har bare vokst på seg. Jeg reiser noe rundt for å fiske, men trives veldig godt i sørlandselvene. Her kjenner jeg elva ganske godt, og har fisket her gjennom mange år.

FLUE. Riffling Stitch er en fortrukket flue under slike forhold, sier Kenneth Bringsdal. (Foto: Privat)

– Det er lav vannføring nå, men det viktigste er at det har gått opp laks her. Med lav vannføring må du fiske litt annerledes. Det er litt som nåla i høystakken, men laksen kan ofte være mer aggressiv når den står grunt, forklarer han, og legger til at med slike forhold fisker han gjerne i overflaten med en Riffling Stitch-flue.

– Det er mange fine kulper her, og det gjelder å lese elva. Noen sier «laks er flaks», men det er ikke rett etter min mening. Laksefiske er 90 prosent erfaring. De som har fisket mer, de får mer fisk under dårlige forhold. Det som er gøy og utfordrende er å prøve å forstå laksens atferd, hvorfor stå den der den står, og etter hvert opparbeide seg et mønster. Når det er sagt så er det flott med flaks og tilfeldigheter også. Det at det er uforutsigbart og at en nybegynner kan dra opp en rugg i første kast er fascinerende og gøy.

– Det er tidlig å si hvordan sesongen vil bli, men jeg synes det ser lovende ut, og at elva har et potensiale til å bli veldig bra, sier han.