Høyeste vannføring siden 1899

FLOM: Teinefossen fotografert søndag.

Vannføringa i Tovdalselva er i dag på det høyeste siden målingene startet i 1899.

– Vi har gjort målinger i Tovdalsvassdraget siden 1899, og vannføringen i vassdraget er nå det største som er registrert siden da, sier vakthavende hydrolog Erik Holmqvist ved NVE til Dagbladet.

Han forteller til avisa at det røde nivået på flomskalaen opprettholdes både i dag og i morgen. Han forteller også at det er ventet at vannføringen vil øke ytterligere det neste døgnet. Meteorologisk institutt melder opptil 100 millimeter nedbør det neste døgnet.

– Situasjonen er alvorlig. Folk bør være oppmerksomme på at det kan være farlig å oppholde seg nær elvebreddene. Det er store krefter i sving, noe alle bør ha respekt for, sier Holmqvist til Dagbladet.

NVE har en målestasjon i Flakksvann. Søndag morgen viste den at 950 kubikkmeter vann passerer hvert sekund. Søndag formiddag hadde vannmengden økt til 1.028 kubikkmeter per sekund, før det søndag ettermiddag rapporteres om 1.108 kubikkmeter per sekund.

Også i Otra er vannføringa historisk høy, men her har NVE bare målinger tilbake til 1930.

– Selv om sola skinte flere steder på Sørlandet søndag, er det for tidlig å puste ut. Store nedbørsmengder på toppen av det vi har sett i helgen, gjør at sørlendingene må være forberedt på flom og skredfare også på mandag, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i NVE i en pressemelding.

HØY: Vannføringa i Tovdalselva målt på NVEs målestasjon i Flakksvann de siste to månedene.