Pinsetravet – full fart igjen på Flakksvannsbanen

FULL FART. Her har akkurat feltet i Lillesand Sparebanks vandrepokal kjørt forbi publikum på oppløpssiden midt i løpet. Sanna Svendsen her i tet, ble til slutt diskvalifisert med Øygards Stjerna for galopp. Vinneren Kalisis H.R med Ann May Sveinungsen jager her bak, runden før mål.

Det ble en stor dag for de fremmøtte på Tollnes og travbanen, da Lillesand og Birkenes Travklubb inviterte til løpsdag for store og små. 11. løp ble kjørt i ulike klasser. Spesielt imponerte de yngre i flere av løpene, der jentene var i stort flertall. I Ingsons Minneløp ble det en spennende kamp, og dramatikk ut av siste sving.

Mellom 250 og 300 mennesker var samlet til en stor travdag på Birkeland 2. pinsedag. Både hester og mennesker koste seg stort i sommersola, både på tribunen og på løpsbanen.

Her var deltagere helt nede i 4-årsalderen, og som har vokst opp med hest siden de var babyer. De yngste kjørte sammen med voksne i de minste klassene, og det var flott å se den store gleden i ansiktene på deltagerne både før, under og etter løpene.

STORE OG SMÅ BIDRAGSYTERE. Her er både store og små fra Lillesand og Birkenes Travklubb samlet. På bildet ser vi Thea Sundtjønn, Elida Sundtjønn, Cecilia V Andersen, Emma V Ekhaugen, Marion Ekhaugen, Lisa Nyhaven Tveide, Ida Helen Mellingen, Charlotte Ribe og Steinar Svendsen. Oppe på hesten sitter Sanna Svendsen, dagens arrangørgeneral.

Den lokale travklubben hadde ryddet banen og rigget til i stallområdet i flere dager. Det var grilling og kiosk for publikum for tørste struper i varmen, og mye godt å bite i. Sanna Svendsen, Marion Ekhaugen, Ida Helen Mellingen, Ida Jansen og Harald Wennesland i travklubben, gjorde virkelig dette til en fest for de fremmøtte.

VINNEREN AV ASBJØRN MOLLESTADS PONNIGALOPP-LØP. Oda Hermine Eiken fra Birkeland imponerte alle, da hun vant med ponnien Bjerregårds Fighter.

Sanna Svendsen, en av de store ildsjelene, og lederen av travklubben var godt fornøyd med dagen, og gjorde sitt til at det ble en stor dag for både deltagere og publikum.

– Jeg er meget fornøyd med dagen i dag, og utrolig takknemlig for at det kom så bra med mennesker på pinsetravet vårt. Vi har jobbet ræva av oss de siste dagene, så det har vært hektiske dager for mange av oss i travklubben.

– Men gevinsten av jobben i forkant betaler seg mange ganger, med så mange fornøyde publikummere som møtte frem. Min kjøring i dag var ikke av beste merke, men det gjør ingenting på en dag som denne, forteller heste-entusiasten oss.

Sanna er datter av vår lokale «travlegende» Steinar Svendsen som eide travhesten Ingson. Ingson var en av de beste kaldblodshestene som har løpt rundt på norske travbaner noensinne. Han og Alm Svarten, en annen travkjempe, hadde mange historiske kamper som mange birkenesinger husker godt. De to var Norges beste i en lang trav-epoke.

MOR OG DATTER. Dagens yngste deltager Selina (4) har gjennom sin mor, som hun kjører med her, og sin bestefar Steinar Svendsen, fått hest inn i blodet veldig tidlig.

Travinteressen har selvfølgelig smittet over på datteren. I dagens Ponni-rekruttløp kjørte Sanna med sin datter Seline på 4 år. De kjørte på ponnien Ronja Røverdatter og gjorde en imponerende innsats.

I Kjetil Windslands løp som ble vunnet av Dybdals Maximus med Charlotte Kornbrekke bak tømmene, endte Svendsen med sin hest Øygards Vilja på en 3. plass.

I Lillesands Sparebanks vandrepokal som ble vunnet av Kalisis H.R kjørt av Ann May Sveinungsen, ble Svendsen disket med Øygards Stjerna.

FOSS BADS PONNILØP. Flotte innsatser av den yngre garde i ponniløpene, her representert med Elida Sundtjønn og Lønnemoens Tellus.

Det ble også kjørt Montéløp foran publikum, som i tillegg fikk se Ponnigalopp og Galopp løp. Her imponerte utøverne på mange måter, og i flere av løpene var det meget høy fart kunne vi registrere.

VINNEREN AV INGSONs MINNELØP: Her er kusk Arild Berås med vinnerhesten Direktør Ribe, flankert av Steinar og Sanna Svendsen.

Det beste skulle komme til slutt, og det skulle også bli en noe dramatisk avslutning, når de beste hestene skulle kjempe om Birkenes Sparebanks løp, som også kalles Ingsons Minneløp.

Starter Ben Jørgen Smith fikk av gårde dagens siste løp, der Arild Berås og Direktør Ribe var store favoritter. Det skulle vise seg at favoritten fikk kamp, og det helt inn i siste sving og opp på oppløpet. I siste sving før oppløpet ledet Therese Nyhaven med Homme Alcor, med favoritten i rygg og Harry Tharaldsen bak Lille Odin, i dødens posisjon. Så galopperer Nyhaven i tet, med krefter igjen, og Berås tar en manøver med Direktør Ribe ut i banen, og hindrer Lille Odin og Tharaldsen i starten av oppløpet. Det ble en meget tett fight helt over målstreken, der Berås og favoritten innfridde.

Flere Birkenesavisa snakket med etter løpet mente Berås skulle vært diskvalifisert, noe han ville blitt i et større Totoløp på bane, kunne de fortelle. Nummer to i løpet Harry Tharaldsen kjørte forbi oss og rett i stallen, og var mildt sagt forbannet kunne vi skjønne på ordbruken.

Vi fikk ikke snakket med hverken vinneren Berås eller nummer to i løpet, men fikk en prat med hun som hadde løpet i sin «hule hånd».

TRIO I SULKYEN. Søstrene Nora og Vilde Glamsland kjørte ponniløp med Therese Nyhaven, som var nær med å vinne hovedløpet.

– Det er slikt som skjer i trav løp, forteller Therese Nyhaven etter løpet. Jeg hadde full kontroll og hadde en fin ledelse, med en hest som hadde masse krefter igjen. Men så kom det ett feiltråkk og vi gikk i galopp. Jeg er nesten sikker på at jeg kunne vunnet løpet, og slått de større favorittene.

Nyhaven og Homme Alcor kjørte til slutt inn til en 3. plass

– Men vi har hatt en herlig dag, og både Vilde og Nora (Glamsland) fikk kjøre sammen med meg i ponnirekruttløpet. Det var en fantastisk opplevelse og spesielt for minstejenta, forteller Nyhaven til oss.

Å være til stede på travløp er en fantastisk ting. Men det å lese navna på hestene og ponniene som deltar, er en opplevelse i seg selv, der navnevalgene vitner om mye fantasi blant eierne.