Familiefeide på Flakksvannsbanen

FAR MOT DATTER: Hegg Balder med Sanna Svendsen i sulkyen leder ut av siste sving, men på oppløpet blir Lille Ole og Steinar Svendsen for sterke.

Duellen mellom pappa Steinar og datter Sanna Svendsen var ett av høydepunktene under Pinsetravet på Flakksvannsbanen.

Den 31. utgaven av Lillesand og Birkenes travklubbs tradisjonsrike løp samlet totalt 50 ekvipasjer fordelt på 12 løp 2. pinsedag. Vær- og publikumsmessig sto ikke dagen noe tilbake for de senere åras arrangementer.

– Været er vi strålende fornøyde med! Det betyr alt, innrømmer Sanna Svendsen i en pause mellom kusking og arrangementstekniske gjøremål.

23-åringen er sekretær i travklubben og har en finger med i det meste som skjer på Flakksvannsbanen denne dagen. Pinsetravets betydning for klubben kan knapt overdrives, forteller hun.

– Denne dagen betyr alt for å holde liv i klubben. Og hvis været er dårlig kommer jo bare de som allerede driver med hest, og da får vi jo ikke vist fram denne spennende sporten for andre, sier hun.

INGSONS MINNELØP: Vinnerekvipasjen Tøffe Toft/Arild Berås (nr 4) på vei fram under ett av de absolutte høydepunktene under Pinsetravet; Ingsons minneløp.

Familieduell

Klubbsekretæren sørget egenhendig for en del av spenninga. I dagens andre løp, som hadde fått navnet Jens Eides løp, møtte hun nemlig sin far Steinar til duell. Sanna med pappas egen hest Hegg Balder, Steinar med Helene Bakkas Lille Ole.

Det ble et durabelig oppgjør, der Sanna og Hegg Balder leda helt til oppløpet. Der viste Steinar hvem som var eldst og kuska inn seieren med en hestelengdes margin.

Lover revansj

– Skikkelig surt! Jeg kjørte pappas hest som jeg har vunne med de siste to åra, og så er Jens Eide arbeidsgiveren min, så det var kjedelig å tape akkurat dét løpet, innrømmer Sanna Svendsen, dog ikke uten et smil i munnviken.

Hun lover å slå pappa neste år. Med Hegg Balder, naturligvis.

– Joda, det var moro, det. Jeg kjørte det jeg kunne. Jeg kunne jo ikke la min egen hest vinne, repliserer Steinar Svendsen.

Med nærmere 90 toto-løp og rundt 60 lokalløp på baken har han rutinen som skal til for å få det beste ut av hesten. Han stiller gjerne opp neste år også. Da har han trolig et par til av sine egne hester på startstreken.

LOKAL VINNERKUSK: Pål Henning Johannessen vant begge løpene han stilte opp i. Her er han på vei mot seier i Lillesand Sparebanks vandrepokalløp.

Rekrutteringsløp

Pinsetravet er først og fremst et rekrutteringsløp. I så måte var årets utgave en innertier. Ikke mindre enn 17 ponnier stilte til start fordelt på fire ponniløp. Størst suksess hadde Fennefoss Ravn som vant begge løpene den startet i. Hadde det blitt delt ut en sjarmpris, hadde den trolig gått til 5 år gamle Oda Hermine Eiken og minishetlandsponnien Bruno. Bruno er ikke spesielt opptatt av rutiner og regler i travløp.

I fjor tok han seg en tur ut i skogen. I år nøyde han seg med en helomvending rett etter start. Med storebror Storm som bisitter i sulkyen tok det imidlertid ikke Oda Hermine lange tida å få den egenrådige ponnien på rett kjøl igjen. Og da det vanket pokal etter målgang var den 5 år gamle kusken et eneste stort smil.

HJELP AV STOREBROR: Oda Hermine Eiken (5) fikk hjelp av storebror Storm (7) til å kuske minishetlandsponnien Bruno.

Lokal dobbeltvinner

Størst sportslig suksess av de lokale kuskene hadde Pål Henning Johannessen som vant begge løpene han stilte opp i – Lillesand Sparebanks vandrepokal med Sandemoin og Birkenes Byggsenters løp med I’m No Angel. I likhet med de øvrige vinnerne ble de premiert med pokal og dekken av styreleder i travklubben, Frode Hatlevik, som tror Pinsetravet kan bidra til å snu en dalende interesse for trav.

– Det er mange som har hest i Birkenes, men mens det er mye ponnier rundt omkring, er det mindre stor hest enn før. Det at folk kan komme her og oppleve spenninga med trav på nært hold tror jeg kan bidra til å få opp interessen igjen, sier travklubblederen.

TO SJARMTROLL: Oda Hermine Eiken og minishetlandsponnien Bruno. Oda Hermine kjørte sitt første travløp da hun var 2 år!