Vil bruke 350 000 kommunale kroner til bobil-parkering på Engesland

Det tenkes fortsatt stort når det gjelder sentrumsutvikling på Engesland.

Uten bruk av konsulenter, har ei arbeidsgruppe nå jobba fram konkrete alternativ til neste møter i utvalg, formannskap og kommunestyre.

Denne gruppa har bestått av Arild Busch/Øyvind Raen fra kommunens administrasjon, varaordfører Anders Christiansen (Ap), Bjørn-Tore Hovland (Sp), sammen med de lokale innbyggerne Eva Aabel Retterholt, Børge Svaland Fidje og Trude Engesland.

Gruppa vil bruke de kommunale pengene til nybygg, og ikke noe restaurering av eksisterende bygg som i dag huser leietaker Nærbutikken Engesland. Butikkdelen eies av Vegusdal Forbruksforening, resten av bygget av Birkenes kommune.

(Illustrasjon: Birkenes kommune)

– Slik arbeidsgruppa vurderer det er ikke restaurering av et kommunalt bygg synonymt med utvikling.

Isteden ønsker gruppa seg et nytt bygg til 3,2 millioner kroner, blant anna med solcelleanlegg på taket.

Gruppa foreslår også å bruke 350 000 kroner av fellesskapets penger på ei egen bobilparkering.

Ikke utenkelig vil noen kunne oppleve dette som et «umusikalsk» forslag i tid kommunen sliter økonomisk. Nylig kunne Birkenesavisa melde at kommunen var ute på tiggerstien for å få råd til blomster til 17. mai i år. Da stilte velvillige Birkenes Sparebank opp.

Da det nylig trengtes en ny platting utenfor kommunehuset, spurte kommunen de flittige kvinnene i Saniteten om penger. De trakk seg, da saksbehandlinga ble for komplisert og det enkle prosjektet for dyrt.

Parkeringsplass for andre biler vil gruppa for stedsutvikling løse ved å kjøpe ei nærliggende tomt, går det fram av sakspapira lokalpolitikerne har fått til den kommende møterunden.

– Kommunen har fått tilbud om å kjøpe tomten til Engeslandstunet for kr 600 000, og arbeidsgruppen anbefaler at dette blir gjennomført uansett hvilken løsning som blir vedtatt. Dette sikrer arealer for parkering og muligheter for fremtidig sentrumsutvikling.

Denne tomta ligger på baksida av dagens butikk.

I sakspapira til de folkevalgte er det ikke opplyst noen sum på hva ei eventuell riving av dagens bygg vil koste.

Ei eventuell renovering av dagens bygg, får de folkevalgte opplyst i sakspapira fra kommuneadministrasjonen at vil koste over 3,9 millioner kroner. Største enkeltpost er skifting av vinduer, samt isolering og ny kledning, med en kostnad på 1,5 millioner.

Kommunedirektørens forslag til vedtak i saken:

  1. Det etableres et møtested i Engesland sentrum.
  2. Kommunedirektøren får kommunestyrets godkjenning til å inngå nødvendige avtaler og gjennomføre kjøpet for å etablere denne møteplassen innenfor ramme på kr. 4.975.000.
  3. Kommunen skal være tilrettelegger for at befolkningen velger ett alternativ som kan tilbys kommunen.

Planer om sentrumsutvikling på Engeland har eksistert lenge. I flere tiår har det vært befaringer, folkemøter – og debatter i kommunestyret.

Tilbake i 2014 ble det verdenskjente arkitektfirmaet Snøhetta engasjert, og en mulighetsstudie for framtidas Engesland ble laget.

Er gjennomføringsevnen der denne gang?