Storeslem av Lasse Flakk i sin Ford Mondeo på Rugslandsbanen

I helgens flotte bilcross-stevne på Rugslandsbanen var det godt med tilskuere og mange utøvere. En sjåfør skilte seg så til de grader ut, av de bak rattet i finalene på søndag og de innledende heatene lørdag. Lasse Flakk fra Ydderdalen og Birkenes klarte mesterstykket å vinne samtlige fem heat og A-finalen. Vi ble vitne til stor idrett da maskinkrefter og kjøreferdigheter skulle måles.

Ifølge May Britt Ilebekk Andersson i arrangementskomiteen i Kristiansands Automobilklubb (KAK) var det godt over 1 000 tilskuere innom stevnet i helgen. Hun fortalte til Birkenesavisa at det også var over 80 funksjonærer og frivillige, som gjorde en flott innsats de to løpsdagene.

Mye skulle dreie seg om 21-åringen Lasse Flakk denne løpshelgen. Da vi var der i fjor høst, ble han nummer to av samtlige kjørere. Søndag ble han «kongen» av Rugslandsbanen.

Før A-finalen traff vi Flakk i depotet, der hans Ford Mondeo sto rigget klar før løpet. Både tenningen på bilen og hos utøveren var godt justert og innstilt.

– Jeg har aldri vunnet i seniorklassen før, og jeg har definitivt aldri vunnet alle de innledende heatene som denne helgen. Det at jeg vant de innledende rundene og er best nå før A-finalen, gjør at jeg kan velge startspor først, noe som kan være en stor fordel.

– Er du nervøs før løpet – føler du presset på skuldrene dine?

– Nei egentlig ikke. Jeg gleder meg faktisk. Og det blir utrolig spennende å stå på startsletta med fem sterke konkurrenter.

I A-finalen valgte Flakk spor to – og det skulle bli et svært spennende og nervepirrende løp.

Birkeneskjøreren fikk ikke den beste starten, og kom ut og knivet om 2. og 3. plassen utover startsletta. Men etter første svingen og utover på den første av de fem rundene, hadde Flakk kjørt seg opp på en 2. plass, rett bak Egersund kjøreren Lars Christian Lote Rosland. Inn i andre runden kunne man se Flakk ligge helt på bakhjulene på lederen, og spenningen steg på tribunen hos de mange lokale tilskuerne.

Så skjedde det. Ut av siste svingen på andre runden traff Flakk godt, og foran tilskuerne på langsletta dro han forbi Rosland og var i tet med sin Modeo. Derfra og inn viste 21-åringen klasse, og kunne kjøre inn til seier med flere bil-lengder foran et jublende hjemmepublikum.

Vel tilbake i depotet møter vi en svært glad vinner, og som virkelig skjelver på hendene da vi strekker frem lanken for å gratulere.

– Dette var utrolig gøy og som du merker skjelver jeg litt enda. Dette var min aller første seier i seniorklassen og det smakte utrolig godt. Etter en litt rotete start kom jeg godt inn i løpet, og da jeg fikk teten øynet jeg sjansene til seieren på tredjerunden. Men alt kan skje, så jeg kunne ikke safe, og jeg måtte bare holde inne gassen hele veien.

– Å kjøre over målstreken og bli vinket inn som vinner var virkelig stort. Å stå med 50 poeng og full pott før finalen, gjør at jeg i dag føler at jeg er en verdig vinner også, forteller en svært lykkelig vinner oss.

Mange møtte frem i depotet til Flakk etter seieren, der kjæresten, familie, venner og konkurrenter kom for å gratulere dagens store vinner. Storesøster Lene Flakk som er svært bilcrossinteressert og kjører selv, var selv på jobb ute «i olja» på Snorre-plattformen. Hun ringte og gratulerte.

Også i junior A-finalen hadde Birkenes med en av favorittene, på en helg der få birkenesinger nådde helt opp. Martin Hauge hadde kjørt inn til tre heat-seire og to andre plasser.

Før løpet håpet han på seier eller en pallplass kunne han fortelle oss. Det håpet forsvant allerede på de første 100 meterne i finalen. Da ble han regelrett kjørt av banen og inn i fenderen. Dermed ble det ingen ny seier på den unge birkenesingen, som vant juniorklassen i fjor høst.

Det ente med at bilen måtte fraktes ut av banen på en hjullaster. Litt dramatikk ble det dog, for midt på langsletta, foran publikum, mistet hjullasteren Hauges Ford av gaffelen – og den ble enda mer ramponert og ødelagt.

Henriette Nomeland fra Birkenes var kun tre poeng unna finalen for juniorer. Og 15-åringen var skuffa da vi fikk noen ord med henne i depotet.

– Det er så kjipt å ryke ut med minst mulig margin. Neste gang får jeg tråkke litt hardere på gasspedalen og satse på en av finalene. Det er nesten bedre å være langt unna enn så nærme som i dag, forteller 10. klassingen skuffet til oss.

Et meget flott arrangement der støvskyene sto etter bilene på en meget tørr bane, selv om det ble vannet i pausene.

En noe amputert dag for birkeneskjørerne, der blant annet en av de beste i seniorklassen, Svein Helge Jansen, gikk rundt med brukket finger og i gips, og ikke kunne delta.

Birkenesavisa observerte også det gode motorsportmiljøet rundt i depotene. Konkurrentene gikk og pratet mye sammen, og hjalp gjerne hverandre om det var snakk om deler, verktøy, eller bare en liten tape-bit.

Neste løp på Rugslandsbanen er til høsten. Flere av kjørerne i KAK og fra Birkenes drar nå andre steder for å delta på større løp rundt i Norge.