Vil bruke 40-50 millioner kroner på Agders første solkraftverk på Tveide

SOLENERGI. Trygve Raen, daglig leder i BTG, prosjektleder Rune Strand Sæterøy i BTG, varaordfører Anders Christiansen, kommunedirektør Anne Stapnes, Arild Tveide i Businessregion Kristiansand, grunneier Magnus Tveite og ordfører Gyro Heia like ved den tiltenkte tomta for solkraftanlegget på Tveide. Med seg har de et solcellepanel. 15-18.000 av en liknende type skal etter planen settes opp på det 80-115 mål store området.

BTG Solenergi AS lanserte denne uken store planer om et stort solkraftverk på Tveide. Det vil kunne levere energi nok til å dekke energibehovet til alle Birkelands husstander.

– Klimakrisen, kraftprognosene og strømprisene viser at det er et stort behov for mer energi. Kraftbehovet for landet sett under ett er 140 TWh (Terrawattimer) og vil øke til 175 TWh i 2040. Man vil samtidig gå over fra fossil til fornybar energi, og når man ser at vindkraft har stoppet opp, og havvind fortsatt er et stykke frem i tid, så er det naturlig å se på solenergi, argumenterer Trygve Raen, daglig leder i BTG Solenergi AS.

Gode solvilkår

– Sørlandet, og Birkeland står ikke tilbake for noen når det gjelder antall. Vilkårene her er gode for solenergi, og nå har vi i samarbeid med grunneier Magnus Tveite planlagt et område på 80 til 115 mål (tilsvarende 13-18 fotballbaner) som et gunstig etableringssted, forteller han.

Estimert produksjon på anlegget er 4,5-8GWH (tilsvarende forbruket til 300-500 husholdninger) og med en beregnet levetid på 40 år. Solenergipakken vil bli dekket av 15-18.000 solcellepaneler. Hver av dem på drøye 2 kvadratmeter.

PLASSERING. Solparkens plassering på Tveide. (Kart: BTG Solenergi AS)

– Hvorfor akkurat på Tveide, spør vi.

– Vi har jobbet med prosjektet i 7-8 måneder, og Tveide pekte seg tidlig ut som en god lokasjon for anlegget, sa Trygve Raen da han la frem planene for kommuneledelsen og pressen torsdag formiddag.

– Det er flatt, solrikt, og har umiddelbar nærhet til kraftlinjene. Det er positivt samfunnsøkonomisk bidrag å koble oss på nettet her, i et område med sterkt press på strømmen. For tiden er nettleien negativ her. Tidsvinduet er nå. I Sverige er det bygd flere anlegg, på Østlandet er det flere aktuelle konsesjonssøknader. Nå vil vi være først ut her på Agder, sier han.

– Om nødvendige tillatelser og finansiering går i orden i løpet av de nærmeste 12 månedene, da kan vi få gjennomført byggingen i løpet av 2023, sier Raen.

Han forteller at den totale investeringsramme er på 40-50 millioner kroner, og at de er i god dialog med spennende industriaktører med tanke på investeringen.

– Vi ønsker å være lokale, og bruke lokale entreprenører til oppdragene. Vi ønsker også å gi lokale småinvestorer mulighet til å være med, sier Raen.

Vinn-vinn situasjon

– Det har gått fort. Første gang vi pratet om dette var for en måned eller to siden, sier grunneier Magnus Tveite.

OMRÅDET. Dette området er tiltenkt dekket med solcellepanel. (Foto: BTG Solenergi AS)

– Hvorfor ønsker du å være med?

– Jeg synes det er en artig og fremtidsrettet ide, og setter pris på nytenkningen. For min del kan jeg nyttiggjøre meg av området, uten å bandlegge det helt. Området er stort sett klar til bruk. Det er ikke et ruvende anlegg selv om det er stort. Det er ikke mange som vil kunne se det uansett. Det meste ligger ganske klart. Det trengs bare noen kabelgrøfter. Området vil innegjerdes, og det skal samtidig la seg kombinere som beitemark for sau, samtidig som det er solanlegg der, sier Tveite, og legger til at han tidligere har hatt planer om å gjøre det til beitemark på sikt uansett.

For Magnus sin del er det liten risiko, lite inngrep, og alt vil være reversibelt. Han vil få en viss grunnleie, samt en sum i forhold til produksjonsmengden.

Reversibelt og lite kontroversielt

– Jeg heier virkelig på dette initiativet, sier ordfører Gyro Heia. Det er helt topp. For min del ser jeg det som lite kontroversielt. Det kan ikke sammenlignes med vindkraften. Dette synes nesten ikke, lager ikke lyd, det medfører minimale naturinngrep, og er helt reversibelt. Som medlem av Energikommisjonen er jeg også veldig opptatt av at vi kjapt finner nye, innovative måter å løse fremtidens energibehov på, sier hun.

– Jeg synes det er tøft av BTG at de velger Birkenes til prosjektet. Vi kan virkelig markedsføre oss som solkysten.

– Neste steg er at jeg og Trygve tar et møte med Statsforvalteren for å informere om prosjektet. Deretter er det søknad om konsesjon. Det behandles i kommunestyret etter at en eventuell konsesjon er gitt, sier ordfører Gyro Heia.

– Kult om vi her i Birkenes kan være i front, og være en kick-start for solkraftanlegg. At vi her i kommunen kan være med på å utvikle kompetansen og tiltrekke oss investorer, sier hun.