Statsråd Sandra Borch (Sp) besøkte Røyland Gård: Overveldet av bygdas ulike matgründere

MATMINISTER SANDRA BORCH. – Det er imponerende at så mange dyktige gründere i Birkenes får det til.

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) var tirsdag på besøk i Vegusdal, da Røyland gård åpnet de nye lokalene sine. I vakkert vårvær ankom statsråden med følge Røyland, og ble møtt av vertene Pernille Vea og Gunnar Sagstuen.

Rundt 50 gjester var til stede da de nye lokalene for produksjon av syltetøy ble åpnet. I spissen for flere celebre gjester, så var det statsråd Borch som åpnet den nye maskinen i det det utvidede nye produksjonslokalet.

NY MASKIN. Statsråd Sandra Borch og vertskapet på Røyland Gård, Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, foran den nye pakkemaskinen.

Blant gjestene var Agderbenken på Stortinget representert ved Gro-Anita Mykjåland (Sp). Mathias Bernander (H) representerte fylket. Ordfører Gyro Heia kom med blomster og gave til Røyland.Også 11 tidligere og nåværende elever fra ungdomskolen på Engesland, som i flere år har bidratt stort i pakkeproduksjonen på Røyland Gård, møtte frem denne tirsdags formiddagen. Nesten alle jobber der fortsatt, også etter at de har begynt på videregående skole.

SERVERING. Gjestene fikk servert «Birkenesburgeren» ved bevertningen. Her ser vi Anders Snøløs Topland (Sp) fra kommunestyret i Birkenes, stortingspolitiker fra Gro-Anita Mykjåland (Sp) fra Agder og Mathias Bernander (H) fra Agder fylkeskommune.

Menyen som ble servert var selvsagt med lokalmat fra ulike steder i Birkenes kommune. «Birkenesburgeren» som ble servert, hadde kjøtt fra Skåre Gård, ost fra Tjamsland Ysteri, båtpoteter fra Øvre Åbåll Gård – servert med eplemost fra Slettene Hage. Og selvsagt med syltetøy fra Røyland Gård som tilbehør.

Statsråden fikk en grundig omvisning, etter et godt lokalt måltid sammen med de andre gjestene.

– Det er imponerende at så mange dyktige gründere i Birkenes får det til. Som her på Røyland, så er jeg overveldet av det de har fått til, gjennom flere år. Det vitner om ildsjeler som ønsker å bidra til fellesskapet vårt, forteller Sandra Borch til Birkenesavisa.

ELEVER SOM VERDIFULL ARBEIDSKRAFT. Statsråd Sandra Borch var imponert over samarbeidet mellom Røyland Gård og Engesland skole. Her er Borch sammen med elevene, vertskapet Pernille Vea og Gunnar Sagstuen og ordfører Gyro Heia (Sp).

– Jeg syntes også tiltaket som Røyland Gård gjør med den lokale skolen i bygda, der de lærer ungdommene tidlig om arbeidslivet, er glimrende. Det at de får muligheten til å lære tidlig det å skrive søknader, stille på intervju og så søke på jobb her er jo unikt. Jeg har ikke hørt eller sett noe lignende andre steder.

– Det er heller ikke tilfeldig at Innovasjon Norge har mye å gjøre i dette distriktet. Med tanke på all den gode aktiviteten som er rundt i området og denne kommunen, og som Røyland her er et godt eksempel på, avslutter statsråden før hun haster videre.

Under måltidet takket vertinnen Pernille Vea alle sine samarbeidspartnere.

– Det er svært mange som må takkes for at vi er her i dag, over ti år etter vi begynte. Jeg må takke mine svigerforeldre som vi overtok gården etter, Marit og Frank Sagstuen. Videre må jeg få takke barna våre som er med på reisen vår og alle ungdommene som gjør en fantastisk jobb hos oss.

Videre takket hun også blant annet Innovasjon Norge og Meny, som har vært med dem på reisen deres som gründere frem til i dag.