Årets UKM – storslagen sceneforestilling, flott kunstutstilling og full sal (se BILDESERIE)

Fredagens kulturfest for ungdom i Birkeneshallen inneholdt alt UKM i Birkenes pleier; storslagen sceneforestilling, flott kunstutstilling og – ikke minst – full sal.

Forventningsfull summing. Klokka nærmer seg seks, men det er fortsatt kø ved inngangen. Sakte men sikkert fylles de siste publikumssetene opp. Lysene senkes. Så braker det løs!

Gjennom nærmere to timer får et sedvanlig entusiastisk UKM-publikum servert sang i både solo-, duo- og trioformat, fengende poprock, jazzdans, akrobatikk og noe så sjeldent som sang framført på tegnspråk, et nytt fenomen i UKM Birkenes-sammenheng. I pausen stimler folk sammen foran kunstutstillingen i et hjørne av hallen, etter at de har stått i kø for å sikre seg en smakebit fra fritidsklubben Jokers velfylte kake- og godteridisk.

Ekstra stort og flott

I fjor ble UKM (Ung kultur møtes) stoppa av koronapandemien. Derfor er det ekstra hyggelig – og viktig – at det kan arrangeres UKM etter vanlig mønster i år. Og ungdommene i Birkenes lar seg ikke be to ganger. Det vil si, det gjør de faktisk, for når den utvida påmeldingsfristen går ut er det påmeldt 11 sceneinslag og 32 kunstverk. Når det braker løs i Birkeneshallen fredag kveld står imidlertid 16 sceneinnslag og 38 kunstverk på programmet. Rammen er som vanlig en kulturfest verdig, det vil si, i år er de litt ekstra flotte. Takket være et samarbeid med ildsjelene i Sabla Moro, som arrangerer stor konsert for voksne dagen etter, er sceneriggen, lyset og lyden ekstra proft og flott i år. Som om ikke dét er nok; NRK Sørlandet er til stede med et kamerateam.

Publikumsprisen

Artistene gir alt og litt til på scenen. Publikum er høylytt til stede gjennom samfulle to timer. Samtlige artister går av scenen til rungende applaus. Litt ekstra til Andrea Stoveland for framføringa av Elton Johns «I’m Still Standing», en vanskelig sang å framføre, men 12-åringen nailer den uten å blunke. Det merker juryen seg og forærer henne publikumsprisen, et stort påskeegg smekkfullt av snop. Men det er flere ungdommer som kan gå hjem fra Birkeneshallen denne kvelden med velfylte påskeegg eller prissjekker i hendene.

Prisdryss

12 år gamle Emelie Montero-Gonzales får Birkenes Sparebanks talentpris for sceneinnslag på 2000 kroner. 15 år gamle Tiril Marie Ruud får bankens talentpris for kunstinnslag på samme sum. Arne Ytrehus (15), Julian Stordal (13), Markus Raen (13) og Noah Raen (14) i The B4nd får Sabla Moros utviklingsstipend for band på 3000 kroner. Olimata Elin Mboge fra Lillesand får Lillesand Sparebanks talentpris på 3000 kroner. Og kunstdeltaker Alexander Stoveland (11) og crewmedlem Aleksandra Stachewicz får hver sin sjekk på 500 kroner i uttrekkspremie.

Til fylkesmønstringa

Men UKM handler også om mer enn lokale mønstringer, og det er alltid like spennende når juryene leser opp navnene på de som går videre til fylkesmønstringa i Arendal. I år er det Tegnjentene med sang på tegnspråk, The B4nd med poprock, Vilma Håkedal Tveite med akrobatisk dans, BLINK Jazzdans 2 med jazzdans og Jenny Røstad Flesjå (17) med sang. Kunstdeltakerne Kristine Bjorvatn (14, maleri), Selma Dalene (13, foto), Steinar Ruud (13, to tegninger), Tiril Marie Ruud (15, to fotos) og Olimata Elin Mboge (17, to tegninger) kan også belage seg på en tur til Arendal.

Egen «Lillesand-kvote»

Det kan også sangerne Linn Mari Amdal (16), Jean Foss (13) og Silje Bothner (16) fra Lillesand, som går videre på «Lillesand-kvoten». Ettersom det ikke arrangeres lokal UKM i Lillesand i år, ble nemlig ungdom fra Lillesand invitert til å delta i Birkenes, og antall innslag som kan sendes videre økt.

 

Tekst og bilder: Birkenes kommune

 

BILDESERIE