Dagny A. Helberg: – En dagsturhytte på Herefoss er lite gjennomtenkt

(Illustrasjon: Feste Sør AS/Birkenes kommune)

Med stor interesse har jeg fått med meg nyheten om at det er vilje til å bygge en dagsturhytte i Birkenes.

Jeg antar at det er meningen at hytta skal være ubetjent, men det hadde vært hyggelig om den en helg iblant kan være betjent av ildsjeler fra forskjellige foreninger og organisasjoner.

Tidligere har jeg bodd i en kommune på Østlandet hvor det var et sportskapell og to betjente turistforeningshytter åpent hver søndag. Turene dit har gitt meg mange gode minner. Ute i vakker natur er det enklere å komme i kontakt med andre mennesker; man senker skuldrene og tør å være seg selv.

Som innflytter i Birkenes har jeg savnet en dagsturhytte. Birkenes er et sammensveiset samfunn som det ikke er lett for en innflytter å bli en del av.

Når man planlegger en tur, er det viktig å ha et mål for turen. Et turmål gir motivasjon til å komme seg ut og være i bevegelse. En dagsturhytte er et perfekt turmål med muligheter til å treffe hyggelige mennesker og bygge vennskap.

Politikerne i kommunestyret må være klar over dette: I en kommune bor det mange forskjellige mennesker som har menneskeverd og samme behov for livskvalitet. Det er mange som ikke er så heldige å eie en bil, som gjør det mulig å forflytte seg over større avstander. Kommunepolitikerne må huske på at de også er valgt til å representere innbyggere som ikke har egen bil.

Herefoss er et sted som bare kan nås av dem som har bil. Å bygge en dagsturhytte på Herefoss er lite gjennomtenkt og vil ekskludere mennesker som ikke eier egen bil.

Jeg er uten bil. Jeg har en firebent turkamerat som det er naturlig å dele turopplevelsen med. Men stedets taxi tar ikke med hunder, så da er det begrenset hvor langt man kommer til fots.

Den beste plasseringen av dagsturhytta er i et turområde i nærheten av Birkeland. På Flakke Loner er det populære turområdet til daglig okkupert av politiet, så der passer ikke en dagsturhytte.

Etter nøye å ha studert turkartet for Birkeland har jeg kommet fram til 3 steder som jeg vil foreslå som mulig plassering av dagsturhytta: 1. I nærheten av Mosfjell. 2. Mellom Fjellskår og Røynås. 3. Mellom Eggevad og Mannfallmyra.

Politikerne må ta kontakt med grunneiere og gå på befaring. Slikt tar tid, men det er nødvendig for å få en god løsning som er til gagn for alle. Derfor må det ikke tas en avgjørelse i kommunestyret før jul, men saken må utsettes til våren 2022.

De som må bruke hele dagen til fots for å komme til dagsturhytta må ha en enkel overnattingsmulighet for å gå hjem neste dag. For ikke å være til irritasjon er det behov for et anneks for hundeeiere med sine hunder.

Dagsturhytta må passe inn i terrenget. Den må ikke bygges på en myr, som er en viktig lagringsplass for karbon.

Det hadde vært et pluss om hytta blir bygget etter gamle tradisjoner med tømmervegger som utvendig er beskyttet av tjære.

Jeg ser fram til en gjennomtenkt avgjørelse i Birkenes kommunestyre våren 2022.

 

Turhilsen fra Dagny A. Helberg

_____________

Leserinnlegg