Eon Elements venter på salgsbølge: – Vi kommer til å lykkes

PÅ VEI MOT MÅLET. Daglig leder Halldor Halldorsen, produksjonssjef Kjetil Aabel og konstruksjonsingeniør Thomas Schaefer.

Eon Elements etablerte før sommeren produksjonshall for sine prefabrikerte byggelementer i Tveide Næringspark. De lanserte storstilte planer for produksjonen fremover. Birkenesavisa avlegger dem et besøk for å høre hva som for tiden skjer i hallen.

Produksjonslinjen er klar, og lageret begynner å fylles opp med materialer til produksjonen. Sist uke fikk de inn nok kryssfiner til å produsere moduler til 150-200 hus.

–  Vi har solgt elementer til noen enkeltstående hus, men det er ikke der fokuset vårt vil være, sier Halldor Halldorsson. Slik det er nå har vi fokuset på de store byggherrene, Satser vi mest på enkeltbygg blir vi fort en byggmester, og ikke en produsent av elementer. Når det er sagt så leverer vi elementer og er selvfølgelig behjelpelige og viser dem hvordan det fungerer, men intensjonen er ikke å være byggmester i prosjektene, sier han. Vi ønsker der imot også gjerne å samarbeide med byggmestere.

LANSERING. Det var stor interesse fra presse da Eon Elements lanserte sine planer i Tveide Næringspark i mars i år. Her er det gründer Halldor Halldorsen og administrerende direktør Kjetil Sivertsen som blir intervjuet av NRK.

Halldor har dedikert seg til dette arbeidet de siste 7 år, og det er blitt investert 20 millioner kroner i utviklingsarbeidet. –  Med lokale produksjonslinjer kan vi konkurrere over alt. Vi sikter inn mot større kunder som har fokus på miljø. Vi kan lage eneboliger i miljøklasse 1, uten nødvendigvis at det skal koste mer. Vi kan tilby «Mercedes for prisen av Lada», slår han fast.

De har nylig vært på messen «Bygg reis deg». Målet der var å bli kjent med de som starter byggeprosessene, og at arkitekter får øynene opp for det de kan levere. –  På messen var det mange interessenter. Man skal vokte seg vel for å selge skinnet før bjørnen er skutt, men vi har i hvert fall tre seriøse og konkrete forespørsler fra andre land, sier han.

–  Se i hallen her nå, sier Halldor, og lar blikket feie over produksjonslinjen. Ikke ei eneste kran. Ingen store dimensjoner. Vi lager moduler av en slik størrelse at de enkelt lar seg håndtere av en person. Om man slipper store maskiner og kraner i hallen reduserer det kostnadene.

Frem til nå har de brukt tiden på å utvikle, tilpasse og automatisere egne maskiner til disse spesifikke produktene.

–  Det aller viktigste for oss er å etablere en produksjonslinje som fungerer optimalt. Den første linjen fungerer bra. Nå vil vi kopiere disse, slik at vi har mulighet til å flytte produksjonen inn i flere land og markeder. I første rekke ønsker vi å være en eksportør av teknologi. Om det eksempelvis er god etterspørsel i Danmark er det ikke utenkelig å sette opp en hall og produksjonslinje der. Med lokale produksjonslinjer produserer vi med kortreiste materialer, med mindre frakt og med lokale lønnskostnader. I forhold til å sette opp en egen fabrikk i andre land kan vi kun få tak i en hall, og skru sammen og flytte en hel produksjonslinje og maskinparken dit. Målet vårt er at det skal være et hovedkontor for Eon Elements her på Tveide, med flere produksjonshaller rundt i verden. Her i Norge har vi lett tilgang til energi, forholdsvis billig. I andre land er det ikke like billig, og da er de mer opptatt av energiøkonomisk produksjon og energiøkonomiske hus.

Akkurat nå, strømprisen nærmer seg 4 kroner pr kilowattime, tror jeg at strømkunder i Norge begynner å føle det på lommeboka, at det kanskje er lurt å bygge slik at man kommer inn i energimerking A. Spesielt hvis noen tilbyr produkter som kan oppnå slikt for liten eller ingen ekstra kost. Så høy strømpris som vi har nå er ikke et isolert avvik. Det er ny virkelighet og prisen kommer bare til å øke og ligge høy i lengre perioder, sier Halldor..

Produksjonslinjen vi har utviklet har en møbelsnekkers nøyaktighet. De er optimalisert slik at det blir minst mulig kapp og svinn. Vi vil fortsette med utviklingen av produktene, og produksjonslinjene, og all slik utvikling kommer til å foregå på Tveide, Birkeland, det er hjemmebasen nå, sier Halldor.

FORNØYDE. Ved lanseringen i mars i år skrøt Eon Elements av det gode samarbeidet med Birkenes kommune. Her står ordfører Gyro Heia (Sp) og kommunedirektør Anne Stapnes med et bygningselement.

Det er tidligere blitt nevnt at de kan produsere 20.000 enheter i hallen på Tveide, men produksjonen frem til nå er langt under det. –  Produksjonslinjen vår nå kan klare en slik produksjon om vi kjører to skift, men det er et stykke frem dit. Alt er klart for at vi skal kunne klare det, men salgsmessig er vi ikke der ennå, forteller Halldor.

Men at den store salgsbølgen kommer er Halldor klar på. –  Noe annet vil være helt utenkelig. Vi har nådd mange positive milepæler, men vi er ikke i mål. Det er et mirakel at vi er kommet så langt. Sett fra et bedriftsperspektiv er sør-Norge konservativt. If we can make it her we can make it anywhere. Det er fantastisk at vi står der vi står. Det å gi opp er aldri en mulighet, påpeker Halldor. Vi kommer til å lykkes. Ikke bare å produsere, men å tilby en helt ny måte å bygge hus på.

– Jeg forventer at vi ikke blir et nisjeprodukt for spesielt interesserte, men at vi tidlig i prosessene er med i vurderingen for alle store byggherrer. De store kommer, men jeg vet ikke om det blir januar eller april. Men kommer gjør de. Vi vil kontakte utbyggerne, små og store, som bygger for massene, som bygger og selger. Vi vil bygge for en fremtid med begrenset tilgang til energi. Jeg kan ikke love noe om utviklingen, men vi er her, og vi jobber med store kunder. På dette området er vi blant de beste i verden, sier Halldor.

SPARER TID, PENGER OG MILJØ. Prefabrikerte byggeklosser sparer tid, penger og miljø. Elementene kan brukes flere ganger. Man kan skru elementene fra hverandre igjen, og bruke dem på nytt, vi vil også ha en panteordning for elementene, forteller Kjetil Aabel.

En av de sist ansatte er Kjetil Aabel. Han er produksjonssjef og så langt det lokale alibi i firmaet. Byggmesteren fra Smedens Kjerr har blant annet erfaring fra Birkeland Bygg & Anlegg. Han begynte i mars i år, og får forhåpentlig selskap av flere birkenesinger.

– Vi sitter på startlinja. Alt er klart. Nå er vi seks mann i arbeidsstokken, det kan bli opp mot 7 nyansatte neste år, men det er altfor tidlig å si noe sikkert. Vi har i hvert fall begynt å forberede for ansettelser, sier Aabel.