Ungene strømmer til langrennstreningene

GODT OPPMØTE. Langrennsgruppa i Birkenes IL teller for tida om lag 25 løpere, fordelt på to grupper; 7-11 år og 12-15 år. Denne tirsdagskvelden møter 17 av dem opp (tre er ikke med på bildet). I bakerste rekke ser vi hjelpetrenerne Sondov Vreim Jørgensen (nr. 1 f.v.), Johannes Gumpen Engesland (nr. 3 f.v.) og trener Ingvild Engesland.

Langrennsgruppa i Birkenes IL opplever nå større tilstrømming av nye løpere enn noen gang før. Ikke mindre enn 12 nye rekrutter har begynt med langrenn denne høsten.

– Vi har vel aldri hatt tolv nye på én gang før, så det tror jeg må være rekord, sier Ingvild Engesland. Hun har vært trener helt siden det ble blåst liv i langrennsgruppa igjen for 8-9 år siden og tror rekordrekrutteringa kan skyldes at langrennsgruppa i år har valgt å gå ut til barn helt ned i 7-årsalder.

– De har ikke rukket å begynne med så mye annet ennå, og så har det nok noe å gjøre med å prøve ut nye ting, tror treneren. Hun har også inntrykk av at en del av de unge rekruttene visste hvem noen av de eldre løperne er, og da var det litt stas å være med dem.

GODE RÅDGIVERE. I tillegg til to hjelpetrenere, stiller ofte flere av de eldre løperne opp med ros, råd og tips når de yngre har trening.

Da langrennsgruppa sendte ut informasjon på barneskolen og arrangerte to rekrutteringskvelder med utprøving av rulleski, lek og moro, meldte 12 barn seg på. Alle 12 fortsatte da treningene starta opp. De som ikke hadde egne rulleski, fikk låne av langrennsgruppa.

– Vi har hatt mange rulleskipar til utlån, som de kunne få kjøpe hvis de ville, og vi har solgt fem par allerede, smiler Engesland fornøyd. Hun synes det er stor stas å se så mange nye fjes på trening.

– Det er veldig gøy, og så er det litt ekstra gøy med yngre løpere, for da blir det litt mere lek.

Lekbetont trening

Og lek er et stikkord for det som foregår i lysløypa i Birkenesparken hver tirsdag kveld. Denne tirsdagen står blant annet rulleskistafetter uten staver på menyen, der oppgaven er å samle kjegler og finne spillkort. Når Birkenesavisa ankommer er 17 løpere på plass, fra 7 til 15 år. To av de eldre løperne fungerer som hjelpetrenere hver gang.

– Vi har seks løpere som rullerer på den oppgaven, opplyser Ingvild Engesland. Når Johannes Gumpen Engesland (14) og Sondov Vreim Jørgensen (12) drar i gang rulleskistafetter uten staver, er det full innsats fra samtlige deltakere.

Blant dem er 7-åringene Brage Glende Stormoen og Magnus Hauge Møller.

IVRIGE NYBEGYNNERE. Blant de 12 ferske løperne i langrennsgruppa finner vi 7-åringene Magnus Hauge Møller (t.v.) og Brage Glende Stormoen

– Jeg begynte fordi det er gøy og fordi det kom et tilbud, forteller Brage, som gleder seg til snøen kommer. Det gjør Magnus også, for da kan han kjøre slalåm når han er på hytta i Vrådal. Men det er gøy å gå på rulleski også.

– Det er ikke så vanskelig, forsikrer 7-åringen.

Rosen sitter løst

Det hjelper på at rosen fra hjelpetrenerne sitter løst.

– Det er gøy å se åssen de utvikler seg og blir bedre, sier Sondov. Sjøl har han gått på ski siden han var åtte og begynner å bli ganske god.

– Jeg begynte fordi vennene mine gjorde det, og så syntes jeg det ble gøy, forteller hjelpetreneren. Kollega Johannes har gått på ski i ti år, det vil si omtrent to tredeler av livet. Han er sønnen til trener Ingvild og var dermed programforplikta til å begynne med langrenn – eller?

– Jeg fikk lov å velge sjøl, men jeg bestemte meg for å prøve, så syntes jeg det virka gøy, og så liker jeg å konkurrere, forteller 14-åringen, som trener minst ei økt om dagen og allerede har begynt å sanke pallplasser. Han legger ikke skjul på at han har ambisjoner i langrennssporet.

– Jeg vil jo bli best i min klasse, sier han.

– I Norge?

– Ja.

– Da vil du jo være blant de beste i verden?

– Ja.

NM-sølv og 5. plass i VM

Så har han også noe å slekte på. Idrettsinteresserte borkiser vil huske at mamma Ingvild var aktiv langrennsløper på høyt nivå. Ingvild Engesland var på juniorlandslaget og deltok i U23-VM i Salt Lake City, hvor det ble en 5. plass. Selv holder hun sølv i junior-NM som sin beste prestasjon. Ingvild vet med andre ord hva som skal til for å bli en god langrennsløper.

STARTEN GÅR. Trener Ingvild Engesland (bak) sender løperne ut på første etappe i rulleskistafetten, hvor det er om å gjøre å samle flest mulig kjegler på tilmålt tid.

– Du må være glad i å gå på ski, og du må være glad i å trene, presiserer treneren. Og det er det mange av de unge birkenesløperne som er.

– Vi ser at de vi har med nå er glade i å være ute og glade i å presse seg. Det er flere her som kan bli gode, hvis de vil, framholder Engesland, men legger til at det forutsetter at foreldrene stiller opp.

– Å bli god i langrenn i dag er en familiebedrift, det krever at foreldrene stiller opp med utstyr, med smøring og sånt.

Utstyr på Finn.no

Og nettopp dette med utstyr kan nok skremme noen foreldre fra å sende ungene på langrennstrening. Et par konkurranseski koster fort 5.000 kroner, skisko et par tusen, og løperne bør helst ha ski og sko til både klassisk og friteknikk. Rulleski, hjelm og staver må de også ha. Da flyr tusenlappene fort. Men det trenger ikke bli så dyrt som frykta.

– Stavene kan de bruke på snø også, og så holder det med ett par skøyteski i begynnelsen, beroliger Ingvild Engesland, og legger til:

STARTEN GÅR. Trener Ingvild Engesland (bak) sender løperne ut på første etappe i rulleskistafetten, hvor det er om å gjøre å samle flest mulig kjegler på tilmålt tid.

– Ski og sko kan gjerne kjøpes på Finn, det gjør jeg sjøl.

Hun håper ikke utstyrskravet hindrer noen fra å melde seg på langrenn i Birkenes IL og forsikrer at alle er hjertelig velkomne:

– Målet vårt er mest mulig aktivitet for flest mulig, og så legger vi til rette for de som ønsker noe mer, presiserer trener Ingvild Engesland.