Smak av Toppserien

FALKEBLIKK: Gjestetreneren følger nøye med når Hanne Helleland (t.v.) og Hanne Mollestad tester teknikken på en av mottaksøvelsene. Den tidligere BIL-spilleren har begynt på trenerutdanninga. Hver mandag trener hun 11-og 12-åringer på Ullernakademiet. – BIL-jentene forstår mer enn de jeg trener til vanlig, så dette er god erfaring for meg som trener også, sier Kamilla Aabel.

Det nystarta damelag fikk en lærerik halvannen time da toppseriespiller Kamilla Aabel dukket opp på treningsfeltet i Birkenesparken.

– Ordentlig vinkel på pasningen! Sånn ja! Fortsett der!

– Hva skjer når det er press på ballfører og ikke på noen av medspillerne? Da er det fri bane! Dere må prate sammen og bli enige om hvem som skal gjøre hva!

Kamilla Aabel lar beskjedene hagle over BIL-spillerne, som lytter oppmerksomt og følger opp gjestetrenerens instrukser etter beste evne.

Det er ikke hver dag de får trene med en toppseriespiller, og at Røa-spilleren har mye å lære bort til spillerne i gamleklubben viser seg ganske raskt. Det går i mottak, pasninger, bevegelse og ballbesittelse. Veldig nyttig, for både spillere og trenere.

Trenertalent

– Hun er veldig god til å forklare, og får fram gode poenger som er verd å få med seg videre, framholder BIL-jentenes faste trener Trond Endresen, degradert til assistent for anledningen.

Han tar gladelig skylda for at hans tidligere disippel på BILs smått historiske jentelag som tok sølv i Norway Cup, la inn ei treningsøkt med BIL-jentene da hun var på helgebesøk hos familien på Flakksvann.

– Jeg tror det er en inspirasjon, spesielt for de yngste spillerne, men også for de eldre i spillergruppa. Kamilla tar med seg noen nye og ukjente øvelser, det er litt inspirasjon for oss trenere også. Det er alltid noe nytt å lære, og jeg tror spillerne fikk seg et par aha-opplevelser, sier han.

SAMLING: Hele BIL-gjengen samla før starten på søndagsøkta. Fra v.: Trener Trond Endresen, Christina Stray Imenes, Elise Aanesland, Elice Kræmer, Marthe Mosfjeld, Kamilla Aabel, Hanne Mollestad, Hanne Helleland, Hannah Semine Aronsen, Camilla Fjordholm, Henriette Ohrvik og assistenttrener Christian Hye.

Inspirerende

Det bekreftes av to av de yngre spillerne på laget.

– Veldig gøy! Det er moro med noe nytt, og Kamilla har perspektiv på ting. Vi merker at hun er eliteseriespiller, hun har mer kunnskap enn oss, sier Hanne Helleland (17).

– Jeg synes det var veldig gøy og veldig inspirerende at hun ville komme og ha en trening med oss. Det er ganske stas at hun kommer fra Birkeland og er kommet så langt i toppserien, sier 16 år gamle Hannah Semine Aronsen, og legger til:

– Vi lærte åssen vi skulle bevege oss både i forsvar og angrep. Det er noe vi trenger, så det var fint. Og så er det veldig gøy med litt variasjon. Jeg håper vi kan fortsette med dette på treningene, for det var veldig inspirerende.

Imponerte BIL-jenter

Begge er fulle av beundring for det den tidligere klubbvenninnen har oppnådd på fotballbanen så langt. Etter at hun gikk fra Amazon Grimstad til Røa Fotball Elite i sommer har Kamilla Aabel tatt Toppserien med storm. Den høyreiste midtstopperen spilte seg så å si rett inn på laget som tok 7. plass i serien og ble slått ut av cupen på straffekonkurranse i semifinalen.

– Det er bare helt rått at hun plutselig slår så igjennom. Det står det masse respekt av, sier Helleland.

– Jeg synes det er kjempekult at hun har jobba seg oppover og hatt stor utvikling. Hun er jo en veldig dyktig fotballspiller, sier Aronsen.

Hun innrømmer at hun selv drømmer om å bli like god en gang, kanskje enda bedre.

– Det hadde vært utrolig stas å få spille med flagget på brystet, da, sier 16-åringen.

HJERTELIG GJENSYN: – Veldig gøy at Trond spurte, og så passa det godt når jeg likevel skulle heim, sier Kamilla Aabel om gjesteopptredenen som trener for Trond Endresens lag. – Jeg følger jo med og må si jeg synes det er utrolig stas at ei fra Birkenes kan gjøre det så godt. Men jeg er ikke så overraska, for Kamilla har alt som skal til, repliserer gamletreneren.

Overraska over egen suksess

Kamilla Aabel er også selv overraska over at hun har etablert seg så raskt på Røas Dynamite Girls, som toppserielaget kalles.

– Jeg har spilt fast siden jeg kom. Det hadde jeg ikke forventa. Jeg har kanskje vært litt heldig med timinga, for de trengte en midtstopper, og det er jo også en sentral posisjon i laget, sier Aabel.

Hun er naturlig nok fornøyd med mye spilletid, men innrømmer at det har tatt tid å komme over semifinalen mot LSK Kvinner, der Røa tapte på straffer etter å ha ledet 3-0 til pause.

– Det er nok det verste jeg har opplevd på en fotballbane noen gang. Jeg har nesten ikke kommet over det ennå, sier 22-åringen.

Neste sesong

Men nå er det neste sesong som gjelder.

– Jeg gleder meg. Vi mister noen sentrale spillere, men får noen nye, og trenergruppa blir bedre enn noen gang før, så det blir spennende å se hvor bra laget kan bli, sier Aabel.

Hun har lært seg å moderere egne resultatmål.

– Målet mitt er å være skadefri og prestere på et jevnt høyt nivå gjennom hele sesongen, være god på det jeg burde være god på, kanskje score noen flere mål på hodet og levere noen flere gode prestasjoner, sier Røa-stopperen.

Målet for laget er å kjempe i toppen.

– Vi satser høyt, fastslår birkelandsjenta.