Leserinnlegg fra Ronny Thomassen – vil legge ned både Herefoss skole og ungdomstrinnet på Engesland

Jeg takker tilsvaret som partiet SP hadde i Birkenesavisa på mitt innlegg. Mitt viktigste formål med mine leserinnlegg er å sette søkelys på bruken av vår kommunes midler. Jeg vil ikke gå inn en krangel eller disputt med ett helt parti, men jeg føler det er viktig for meg og kommentere SP sine synspunkter på mitt innlegg.

Det at representanten Snøløs Topland føler seg «tråkket» på og at jeg stigmatiserte han og alle som går og har gått på skolen der oppe, synes jeg er trist. Det må jeg bare beklage og si at det var ikke meningen min. Dette har ingenting med Snøløs Topland eller andre fra Herefoss å gjøre. Det har noe med hva fagsjefen for skolen i vår kommune gjør, og hva denne sier og gir som begrunnelse for nedleggelse av skolen. Nemlig at fagtilbud er for dårlig og vil forbli dårlig framover. I mitt hode er da det noe jeg vil kalle et faglig handicap. Så kan jo dere som parti trekke en fagsjef sine konklusjoner i tvil, men det gjør ikke jeg. Dessuten taler økonomien sterkt for nedleggelse. Jeg kan ikke se at vi har råd til å bruke dobbelt så mye pr. elev, på noe som er dårligere faglig og som ikke er levedyktig i framtida.

Hvis du har 3 elever på ett klassetrinn på Herefoss, to av disse elsker fotball og bare bryr seg om dette og den siste hater fotball, og bryr seg bare om motorer, biler osv. Ja, da blir det ensomt, lite stimulerende osv. for denne ene på en liten skole som på Herefoss. Slike liknende eksempler har jeg hørt om fra Herefoss. Det sier seg selv at det er større rom for den enkelte og dennes interesser, det er større rom for forskjeller og det er større rom for stimulans på en stor skole som Birkeland med vel rundt 500 elever, kontra Herefoss sin med 22 elever over 7 klassetrinn. Så er det lov, som dere gjør, og mene at det er tryggest og mest riktig og leve et beskyttet rolig liv fram til de er 13 år. For så å sende de til Valstrand skole, hvor de da kanskje vil få et kulturelt og sosialt «sjokk» – for det er nok ikke lett å omstille seg da i den alderen.

Dere skriver videre at skolen trenger moderate oppgraderinger, som skifte av 65 år gamle vinduer. Vel, det er ikke det jeg har hørt… Hva med rapporten fra konsulentfirmaet SVECO? (Jeg har ikke lest denne, bare hørt om den) Hva med taket? Er det asbest der? Hva med klimaanlegget? Hva med inneklimaet generelt for elevene? Jeg har hørt at rapporten sier at det må brukes 10 millioner for å få en god skole for elevene. Eller skal dere spare og flikke og pusse opp litt og litt, som i år, da er det brukt ca. 800 000 på skolen der oppe. Hvor skal disse midlene tas fra? Skal det lånes mer, og da binde opp enda mer kapital i låneutgifter? Ordføreren sier at det allerede er satt av penger til Herefoss skole. Hvor mye er satt av? Er det bare til denne skolen kommunen har satt av penger? Eller er det ett felles vedlikeholdsbudsjett som det skal tas fra? Vi har jo et etterslep på vedlikehold av kommunale bygg på 100 millioner (har jeg hørt).

Så var det reiseveien, som korrekt nok er lenger til Herefoss enn til Svaland. Mitt poeng var at reiseveien er trygg og overkommelig. Vi busser elever fra Svaland, Vassbotn, Mosfjell, Repstad, Tjøntveit og Håbbesland. Jeg vil påstå at skoleveien er farligere om vinteren fra noen av disse plassene, enn fra Herefoss.

Nå har dere vedtatt å beholde skolen, og da må dere fortelle hvor dere skal kutte. Går dette utover skolene på Birkeland og Engesland? Dere ber administrasjonen styrke Herefoss skole faglig og materielt, og at det skal brukes lærerressurser på tvers av skolene. Det må bety mer penger til skolene i kommunen eller mindre penger til rådighet for de 2 andre skolene.

Jeg sier det igjen, at vi har en kommunestruktur som ikke fungerer eller som vi ikke kan opprettholde lenger. Grunnen er at samfunnet har forandret seg, og vi har rett og slett ikke nok penger i kommunekassa. Dere hadde prosjekt sparing for noen år siden i kommunen. Det førte noe bra med seg og noe dårlig har det nå vist seg, som jeg omtalte for en tid tilbake, nemlig hjemmetjenesten for eldre. Dette viser vel nå at dere må ta ett steg tilbake og se at det ikke er rom for mer sparing og effektivisering og at dere nå må gjøre alvorlige prioriteringer for framtida.

Det jeg ville gjort, var å legge ned Herefoss skole, legge ned ungdomstrinnet på Engesland, og heller styrket Birkeland skolene og barneskolen på Engesland. Jeg ville ellers ansatt ett menneske i full stilling som ungdoms- og miljøarbeider, som skulle jobbe med aktiviteter for og med de unge på alle våre tre steder. Det vil styrke tilbudet til barn og ungdom i hele kommunen.

Jeg er kanskje for kritisk, hard og lite omtenksom, ihvertfall for noen. Fakta er at jeg er redd vi kommer på Robek-lista snart og da vil alle lide, ikke minst utkantene våre. Idrettslagene våre, kulturen og frivilligheten i hele bygda vil lide. Utkantskolene vil vel også da vurderes lagt ned igjen, og da blir de det. Så lenge politikerne sier nei til inntekter i kommunekassa så må de kutte, ellers havner vi snart på Robek-lista.

 

Ronny Thomassen

____________

Leserinnlegg