Markerte Verdensdagen for psykisk helse

BILDER OG DIKT FRA MØRKE MOT LYS. Foredragsholder Simon Didriksen og Liv Karin Aamlid, Teamleder Birkenes kommune Psykisk helse og rus.

Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet i 1992, og markeres i mer enn 150 land på ulike måter. Under fjorårets verdensdag ble det her til lands holdt mer enn 2200 markeringer. Fredag ble dagen markert på D Goe Selskabs lokaler i frikirkebygget.

Målet er å øke kunnskapen, fremme gode levevaner og gjøre det like lett å snakke om vår psykiske helse som vår fysiske helse. Det står å lese på nettsiden til «Verdensdagen». Det er ekstra viktig å markere det i år, etter en lang pandemi. Mange og lange måneder med sosial avstand, isolasjon og usikkerhet har satt sine spor i samfunnet. Folkehelseinstituttets undersøkelse fra i fjor om smitteverntiltak, livskvalitet og psykisk helse viste at flere har slitt med ensomhet og psykiske plager i denne perioden, står det videre å lese på nettsiden deres.

Under markeringen på D Goe Selskab sist fredag ble det servert kaffe og vafler og det var åpent for mang en samtale rundt bordene. Simon Didriksen holdt foredrag om sine opplevelser ispedd bilder og dikt. Dikt har for ham vært terapi for å komme ut av mørket og inn i lyset igjen.

– Å markere Verdensdagen handler om det som er innafor oss. Vi har hatt halvannet år nå som har vært tøffe for mange. Spesielt for de som ikke har så mange rundt seg, sa Liv Karin Aamlid, teamleder i Birkenes kommune, Psykisk helse og rus før hun introduserte foredragsholderen. Det er livsnødvendig å ha sosial omgang. Det å være sammen, og å være noe for hverandre. Inkludering og et smil kan redde både dagen og et liv, la hun til.

– Dikt er terapi for meg, og jeg har et tusentalls dikt om alt mulig. Men de aller fleste ha en sterk historie knyttet til mine erfaringer og min psykiske helse, sa Simon Didriksen, og fortalte sin historie. En historie som gikk fra han erkjente å ikke lenger kunne ta være på seg selv, til behandling med elektrosjokk og videre til han igjen opplevde å kunne se lyset i tilværelsen.

– Jeg kom til et punkt hvor jeg å at jeg hadde ingenting å tape. Har man noe å tape kommer frykten, sier Simon. Jeg skriver fordi jeg var i mørket, og fordi jeg har fått tilbakemelding på at det betyr noe for andre. For min del var jeg heldig. Mange stilte opp for meg, sier han med takknemlighet.

GLEDE. Simon Didriksen viste stor glede over at ordfører Gyro Heia avla et besøk under markeringen av Verdensdagen for psykisk helse.

Ordfører Gyro Heia var også innom på markeringen. Det er godt for meg å være her, og høre din unike historie, sa hun til Didriksen. Det var en usensurert historie, og en flott anledning på å kjenne på hva livet er. Alle har en psykisk helse, og vi har alle våre opp- og nedturer. Historien og hans bearbeidelse gjorde inntrykk, sier hun.