– Det er viktig å ikke stigmatisere psykisk sjuke mennesker

Bare mennesker

Vi er bare mennesker, sies det. Mennesker i sinn og skinn, tvers igjennom. Av og til løper vi som piska skinn, iblant våger vi skinnet eller redder det. Skinnet kan bedra, vi kan holde oss i skinnet eller gå ut av vårt gode skinn – miste beherskelsen og bli sinna. Vi kan bli sjuke på sinnet, eller oppleve noe som er sinnsjukt ille, eller paradoksalt nok, sinnsjukt bra. I dagliglivet er ordbruken ganske lett og lite gjennomtenkt om det som angår det menneskelige sinn, eller psyken vår som er en viktig del av det å være oss.

Vår mentale helse

For alle har vi ei mental helse som er så utrolig mye vanskeligere å snakke om og få hjelp til enn den fysiske helsa. Omtrent halvparten av voksne folk i Norge blir ramma av en psykisk lidelse i løpet av livet, og rundt en tredjedel i løpet av et år. Heldigvis er det blitt mer åpenhet rundt mental helse enn tidligere, men det er likevel enklere å forholde seg til brekte bein og hjertesjukdom enn til depresjon og psykose.

Vi har nettopp fått ei ny regjering som på dag èn fikk Kongsbergsdrapene rett i fanget. Påtroppende helseminister og justisminister hadde ikke satt seg i statsrådsstolen før det grufulle og utenkelige skjedde; en antatt psykisk sjuk mann dreper fem tilfeldige mennesker før politiet får tatt han. Kunne dette vært stoppa? PST, politi og helsevesen kjente til mannen som gjennom lang tid har hatt problemer og skapt frykt rundt seg.

Systemsvikt

Sett i ettertid er det mye som kunne vært gjort for å forebygge i denne og liknende saker. Det er klare hull i systemet når så mange vet, og ingen likevel kan gjøre noe. Rettspsykiater Rosenqvist mener samfunnet har svikta de dårligst fungerende, som de aggressive, truende menn. Helseminister Kjerkhol erkjenner at den psykiske helsetjenesten ikke er god nok for de alvorlig psykisk sjuke som kan være farlige for omgivelsene. Bedømmelsen av tilregnelighet og farlighet ligger mellom psykiatri og jus, og hensynet til omsorg og forsvarlig behandling må sees i sammenheng med hensynet til folks sikkerhet. De som dømmes til kontaktforbud på grunn av trusler bør ha på seg en form for elektronisk kontroll, en omvendt voldsalarm som varsler politiet i tide.

Tvang eller ikke

Statistisk er ikke psykiatriske pasienter farligere enn andre og det er viktig å ikke stigmatisere psykisk sjuke mennesker, men heller gi et nødvendig løft til psykiatrien med økt mulighet til oppfølging og langvarig behandling. Spørsmålet om tvang kontra frivillighet i psykiatrien reises på nytt, for slik det er i dag er faren stor for å falle mellom alle stoler om man ikke fyller kriteriene for behandling. Det psykiske helsevernet må bygge opp og ikke ned slik det skjer nå.

Ta vare på hverandre

Mange sliter med å håndtere følelser og finne sin identitet. Og kravet til prestasjoner og vellykkethet i samfunnet er stort, spesielt blant de unge. Forestillinga Romeo og den umulige kjærligheten med Christian Hestø og medskuespiller Vegard Sund Melfjord, viser med humor at motstanden mot å elske noen på tvers av stand, religion og kjønn fortsatt fins både i Norge og ute i verden. Det å være annerledes, føle seg utenfor og bli mobba gir grobunn for psykisk uhelse som kan utvikle seg til tyngre psykiske lidelser. Det er utrolig viktig at vi tar vare på hverandre i lokalsamfunnet, og at vi anerkjenner vår forskjellighet slik at problemer med psykiatri, rus og sjølmordstanker blir fanga opp tidlig. Dette må kommunen ha gode rutiner på og kunne tilby hjelp og oppfølging. Et godt psykisk helsevern som virker, er gull verd. Det gir mangedobbelt igjen både for de det gjelder, for pårørende, for omgivelsene og for samfunnet.

 

Inger Birkeland Slågedal

(SV–felleslista)

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.