Yrkesveien er klar for Traktor-Ragnar (16): – Jeg skal kjøre lastebil

OVERALT. Ragnar kjører overalt med Forden sin. Her er han ute i Ljosevatnet, like ved Engesland.

I lokalmiljøet rundt Vegusdal og Engesland har alle sett den gamle røde traktoren som kommer langs veien, de siste månedene. Det er Ragnar Flateland som fikk traktor-lappen i mai, og som kjøpte sitt litt unike fremkomstmiddel måneden før.

For alle som er litt kjent i indre deler av Vegusdal, så vet man at på Flateland innerst i bygda, der vokser man opp med motorer og kjøretøy fra «bleiealderen». Nå tror vi ikke at Ragnar ble født med olje på fingrene, men det er jammen ikke langt unna sannheten heller.

Når vi besøker det koselige hjemmet til Ragnar og hans familie, så tar det ikke lange tiden før gamle lastebiler og motor er temaet. Vi er litt nysgjerrige på hvordan han fant kjøretøyet som de fleste nå har blitt kjent med langs veiene, de siste månedene.

PÅ TUNET: Traktor-Ragnar viser gjerne frem klenodiet for avisas lesere.

– Det var min nabo Are Flateland, som hadde sett traktoren på Slettene Hage på Herefoss da han skulle kjøpe egg en gang i vår. Han spurte med en gang eieren Gunnar Solli, om han kunne være interessert i å selge traktoren – og det ville han gjerne.

Det er en Volvo 430, 1975 modell og som har 42 hestekrefter. Toppfarten er 35 kilometer i timen, og kom til Flateland i april i år.

– Da vi hentet traktoren, så startet den med en gang. Den hadde ikke vært på svev på en god stund, ja flere år, forteller den engasjerte ungdommen til Birkenesavisa. Jeg hadde ikke fått traktorlappen da jeg hentet den, den fikk jeg først 14 dager senere. Men jeg øvelseskjørte helt hjem og ble med en gang forelsket i «vidunderet» mitt.

Traktor-Ragnar kan fortelle at han har hatt lite problemer med den, men at han måtte skifte noen bolter til clutch-huset.

– Da fikk jeg hjelp av Are på nabogården, som jeg skrur mye sammen med. Og av Løland Mekaniske Verksted, som slipte og «gjenga opp» nye hull til boltene. Ellers har jeg pyntet med litt av hvert både utvendig og innvendig.

STÆSJ. Det er mye stæsj i førerhuset, som om det skulle være inne i en ungdomsbil.

Og vi kan tydelig se at det ikke er spart på fantasien når det gjelder både lys, pynt og stæsj på hans kjære traktor.

Pin-up bilder er gjerne noe som følger med i slike kjøretøy for unge gutter.

– Nei det ble det fort slutt på da mamma fikk se at jeg hadde noen vimpler med damer på, forteller Traktor-Ragnar med en lur latter.

Men helt borte er ikke «damene», for blant all Wunderbaumen som henger i traktorhuset finner han frem et litt mer uskyldig bilde av en kvinne i bikini. Ellers har han rigget førerhuset som det skulle være inne i en bil hos en ungdom – med glitter og stæsj.

TRAKTORKOMPIS. Ute ved butikken på Engesland møter Ragnar sin gode kompis Baard Furholt (17). Sammen deler de interessen for traktor og kjøretøy. De har vokst opp sammen og gått på skole sammen i alle år, selv om Baard er ett år eldre.

16-åringen går nå på videregående skole – første året på TIP, på Setesdal VGS avdeling Hornes. Det er en mekanisk linje han skal gå i to år på, før han skal ut i læretid.

Og på spørsmål om hva han skal gjøre i yrkeslivet, så kommer svaret fort.

– Jeg skal kjøre lastebil, men om det blir langtransport, tipp, tømmerbil eller annet, vet jeg ikke enda. Du vet min far Harald har kjørt lastebil i mange år, min bror Kjetil kjører lastebil og min onkel Ola Flateland som jeg har vært mye og kjørt med, har flere lastebiler, forteller han.

HEIME. Traktoreier og lastebilentusiast Ragnar Flateland i familiens koselige heim.

– Da jeg får lappen for bil, så står en gammel Mercedes høyt på ønskelisten, forteller Ragnar. Jeg må ha stjerne i fronten, intet annet.

Det står flere eldre lastebiler og kjøretøy på gården deres, så det er tydelig hva interessen går i hos den mannlige delen av familien.

Traktoren farter rundt i hele Vegusdal både på kveldstid og i helgene. Traktor-Ragnar har også fått ulike småjobber med traktor og henger. Han forteller at det også har blitt noen turer til Evje, i bygdas egne lille klenodium.

Ragnar og hans venner med sine interesser er gode forbilder for mange.