Arbeidstilsynet reagerer – trappeheis for ansatte med nedsatt funksjonsevne er ikke godt nok

Arbeidstilsynet er ikke tilfreds med tilrettelegging og adkomst for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne i det nye lokalitetene for vaktmesterne (driftsoperatører) til Birkenes kommune i Tveide Næringspark.

Dette kommer fram i et brev der Arbeidstilsynet etterlyser manglende opplysninger i en søknad om samtykke etter arbeidsmiljøloven, som utbygger Ole Petter Holm sendte på vegne av Birkenes kommune.

Tilbygget på to etasjer er på nær 200 kvadratmeter. Ifølge søknaden har første etasje tre kontorer, garderobefasiliteter, toaletter, renholdsrom, teknisk rom og utgang til eksisterende lagerhall og verksted. Andre etasje har kjøkken, to kontorer, toalett, renholdsrom og kontorlandskap/møterom

Nå reagerer Arbeidstilsynet på at det er planlagt trinnfri adkomst mellom etasjene kun med trappeheis med plattform.

– Selv om det nye tilbygget planlegges for å bli brukt sporadisk, og det ikke er fullt belegg på alle arbeidsplasser i løpet av en arbeidsdag, gjelder alle krav til det fysiske arbeidsmiljøet, jf. arbeidsplassforskriften § 1-2 første ledd: Forskriften gjelder for alle faste og midlertidig arbeidsplasser, atkomstveier og for nye og eksisterende arbeidslokaler.

Arbeidstilsynet har fått opplyst at det i dag er åtte vaktmestere, en kalkansvarlig i enheten, samt en ansatt på vann og avløp som skal benytte bygget.

– Tiltakshaver opplyser at den administrative delen av virksomheten har kontorsted på kommunehuset, og evt. personer som i dag er ansatt som driftsoperatører, men som ved sykdom, skade eller annet får nedsatt funksjonsevne, vil få kontorsted på kommunehuset, og ikke i driftsbygget som er mer som et lager med garderobe og enkle kontorfasiliteter å regne. Tiltakshaver opplyser videre at de fleste driftsoperatørene vil bare være sporadisk i bygningen mens teamlederne vil være der i noe lengre perioder.

Kommunens vaktmestere og øvrig personale vil være en av de største arbeidsplassene i Tveide Næringspark.

Arbeidstilsynet vurderer at planlagte løsning for trinnfri atkomst mellom etasjene ikke oppfyller kravene med løsning som normalt kreves.

– Ved nybygg og bruksendringer skal trappeheis som hovedregel unngås. Trappeheis (med plattform) er generelt en lite hensiktsmessig løsning. Den beveger seg sakte, tar mye plass i trappen, er en fare ved strømbrudd og brann og lite egnet for transport for annet enn rullestol.

– Trappeheis med heisstol er ikke en ytelse som oppfyller krav. Ved en slik løsning vil arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne ha behov for hjelp til bruk. Rullestolbrukere vil for eksempel ikke komme seg opp sammen med/i rullestolen.

– Vi har i vår forvaltningspraksis lagt til grunn at arbeidsoppgaver tilknyttet administrative oppgaver er godt egnet for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Vi vil påpeke at nedsatt funksjonsevne kan være midlertidig – så vel som av permanent art. Dessuten behøver ikke nedsatt funksjonsevne bety kun bruk av rullestol. Man kan f.eks. ha vanskeligheter med å gå i trapper.

I brevet til kommunen tar Arbeidstilsynet også opp garderobeforholdene i det nye tilbygget i Tveide Næringspark. Dette gjelder bl.a. låsbare avlukker, tilfredsstillende ventilasjon og adskilte garderober med eventuelt vaskerom for grovrengjøring og oppbevaring av skittent arbeidstøy. Garderobene skal ha adskilte rene og urene soner.

– I tillegg er det krav om adskilte garderober for kvinner og menn. Normalt skal det også være kjønnsdelte toaletter i urent område, skriver Arbeidstilsynet.